1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Low cost 2DOF/3DOF/6DOF motion simulator - DOF REALITY

Discussion in 'Commercial Simulators and Peripherie' started by Radioproffi, May 23, 2016.

  1. slowrunner

    slowrunner New Member

    Joined:
    Nov 4, 2020
    Messages:
    2
    Balance:
    14Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Well I got my H3 and it's up and working.
    How do I balance this? The left motor #1 is getting very hot. Any youtube clips (found some for M2, but didn't help, and had someone hold my chair, but that didn't help either.)
  2. TheFinalBoss

    TheFinalBoss New Member

    Joined:
    Dec 2, 2020
    Messages:
    1
    Balance:
    19Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Well I get to throw my hat into the ring. Just purchased the P3. I asked Igor if this is a finished product now. I made it through 2018 of this thread and it seemed most people were happy with a few unfortunate exceptions. I decided to move forward when I saw that by and large people said their support was amazing. I confirmed this when a Monday morning email was responded to in minutes and follow emails the same.

    I am planning on using this in Vr exclusively for racing sims. I'll report back my findings in order to pay forward all of thr hard work you all have put into this thread being so informative.

    I do still have a question for anyone, what seat did you purchase, do you like it and why?
  3. Avee

    Avee Virtual Pilot

    Joined:
    Jul 5, 2020
    Messages:
    73
    Location:
    Germany
    Balance:
    636Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I simply slide my seat until I am wobbling in the free play area of the gearbox. If you rock your body front to back, you should feel the free play in the gear box. If you don't, then you are putting a high load on the motors.
  4. LiquidTec

    LiquidTec Software Engineer

    Joined:
    Jan 22, 2021
    Messages:
    3
    Location:
    Prague, Czechia
    Balance:
    10Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Is there someone who knows the differences between H/P3 motors?
  5. GWiz

    GWiz Member

    Joined:
    May 12, 2019
    Messages:
    93
    Occupation:
    Dentist
    Location:
    Aberdeenshire, Scotland
    Balance:
    834Coins
    Ratings:
    +52 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    The P motors are more powerful and anecdotally means you don't have to be overly fussy about balancing the rig to get a smooth, shake free ride. The H motors tend to have issues with the rig shaking when unbalanced and can overheat if stressed too far. The H motors perform well on a balanced rig.
    • Informative Informative x 1
  6. LiquidTec

    LiquidTec Software Engineer

    Joined:
    Jan 22, 2021
    Messages:
    3
    Location:
    Prague, Czechia
    Balance:
    10Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Thanks GWiz! Do you know the differences of technical specs motors? Is possible to identify?
  7. GWiz

    GWiz Member

    Joined:
    May 12, 2019
    Messages:
    93
    Occupation:
    Dentist
    Location:
    Aberdeenshire, Scotland
    Balance:
    834Coins
    Ratings:
    +52 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    There's some info on the main page of the DOFReality website. I think they have changed the motors over time though, I seem to recall seeing people discussing different gearbox ratios in a Facebook thread, I notice the new motors have DOFReality written on them which the old ones didn't. (Could just be the addition of some stickers of course!).
  8. Abram Manoge

    Abram Manoge Member

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    44
    Occupation:
    Web developer
    Location:
    South Africa
    Balance:
    326Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    This looks really good. whats the total shipping weight and dimensions
  9. LemonIcetea

    LemonIcetea New Member

    Joined:
    Jul 23, 2021
    Messages:
    15
    Balance:
    107Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, 6DOF
    Hi, I'm working with DOF Reality's H3, and I'm leaving a question because there's a problem.
    I download the files (interface settings) of the links you provided in the first post and add them to the program, and my simulator's movement is strange.
    This phenomenon occurs even though the setting value has not been changed much.

    1 . When I run a test or turn on a linked game, the simulator is already in the middle, but it's moving to one side.
    2. When a test or game is terminated, it is a phenomenon in which it slowly returns to the center after moving all the way to the maximum on the left.
    3 . In addition, the simulator moves as if it were snapped, even if the value being sent (in a test or game) went up very slowly.
    ( This is a statement about the results of the previous comparison using SRS.
    + If there is a problem with mentioning another program, I will correct it right away. )

    Attached Files:

  10. LemonIcetea

    LemonIcetea New Member

    Joined:
    Jul 23, 2021
    Messages:
    15
    Balance:
    107Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, 6DOF
    ▲ I add my settings status.
    + If I want to use the Yaw value from the interface you provided, how should I add it?
  11. edmond ying

    edmond ying New Member Gold Contributor

    Joined:
    Aug 18, 2018
    Messages:
    5
    Balance:
    - 76Coins
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Motion platform
    sounds like a one of your motor driver is broken

    you might need this BTS7960B

    try testing each axis using that smc utility
    [​IMG]
  12. LemonIcetea

    LemonIcetea New Member

    Joined:
    Jul 23, 2021
    Messages:
    15
    Balance:
    107Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, 6DOF
    My PC still has SRS (Sim Racing Studio) installed, so I tested it with it and it works fine.
    (+ Smooth movement)
    So I think there is a problem with the interface or setting.

    Do you have any more predictions about the cause of other problems, not motor drivers?

    + I'm not only using the simulator, but also DOF reality's Motion box, is it possible that it's not compatible with the sim tools method?
    upload_2021-8-5_12-0-35.png
  13. Mechromancer

    Mechromancer Member Gold Contributor

    Joined:
    Aug 28, 2018
    Messages:
    96
    Balance:
    246Coins
    Ratings:
    +33 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    If you're running SimTools 2.5 try 2.4. I had the same problem you're describing when I updated to 2.5.

    Tried installing over 2.4; clean install; wiping out the APPDATA folder, clean install and reinstalling the plugin...nothing worked for me with 2.5.
    • Like Like x 1
  14. LemonIcetea

    LemonIcetea New Member

    Joined:
    Jul 23, 2021
    Messages:
    15
    Balance:
    107Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, 6DOF
    Thank you so much for your help!!

    For now, I only did the Output Test, but when I used 2.4 Version as you said, I couldn't see the phenomenon I was talking about.
    I'll have to further confirm that the movement is still unnatural, but I'm so happy.

    Once again, thank you for your help.
    • Like Like x 1
  15. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    17,062
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    123,885Coins
    Ratings:
    +9,714 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    It looks like your assignments are misconfigured, for example Roll and Sway should be set the opposite of each other, with Sway leaning away from a corner. It is hard to say if other axis are messed up, but this is what SimTools expects: https://www.xsimulator.net/community/faq/which-way-to-set-simtool-axis-movements.230/
  16. LemonIcetea

    LemonIcetea New Member

    Joined:
    Jul 23, 2021
    Messages:
    15
    Balance:
    107Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, 6DOF
    Thank you for your reply.
    I don't know because I set it up by referring to the presets and videos provided in this post. I'll have to check a little more.

    And I attach the video I took just in case.


    I thought there was a lack of explanation for the disconnected movement I was talking about.
    (Problem 1 and 2 above has been resolved.
    Once again, thank you to Mechromancer!)
    • Like Like x 1
  17. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    17,062
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    123,885Coins
    Ratings:
    +9,714 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    To properly configure a motion profile for best results first download the SimTools manual and keep it handy for reference: https://www.xsimulator.net/community/faq/rtfm-start-with-the-official-simtools-documentation.117/

    Next ensure the control hardware side is configured and working as expected, and axis assignments are configured as Simtools expects, with everything working as expected in Output Testing.

    Then see the tips here for refining a motion profile, initially doing one axis at a time, then turning them all on and tweaking from there: https://www.xsimulator.net/community/faq/steps-to-create-a-motion-profile.228/
  18. LemonIcetea

    LemonIcetea New Member

    Joined:
    Jul 23, 2021
    Messages:
    15
    Balance:
    107Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, 6DOF
    I'm applying it while looking at what noorbeast (Thanks, noorbeast!) wrote, but there seems to be a problem.

    With reference to the SimTool axis movements above, the direction I want to use is Driving up/down Hill, Tilt to the left/right, and left/right rotation (Extra1 in the video).

    In all directions, especially when Pitch is controlled, there is a problem of alternating movements like stairs.
    In addition, there is a problem of sudden movement when the slider is controlled to a near maximum (90%?) level.

    It doesn't appear when controlled by other tools, so I think I set it up wrong, so can you tell me how to fix it?

    The setting value remains the setting of the existing one: DofReality H3 Preset (modified some range of axis usage).
    (Actually, I keep testing like smoothing, but all same problem. So I wrote remain at Preset. )



    I attach the video I took just in case.

  19. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    17,062
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    123,885Coins
    Ratings:
    +9,714 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Looking at the video there seems to be considerable lag in the response of the rig, is that what you mean by "there is a problem of alternating movements like stairs. In addition, there is a problem of sudden movement when the slider is controlled to a near maximum (90%?) level."

    Just to rule out a known bug can you please make sure your computer is set to use English Local: https://www.xsimulator.net/community/faq/simtools-language-setting-bug-change-to-english-local.233/

    Your Axis Assignment allocation totals are very high: https://www.xsimulator.net/community/faq/axis-assignment-percentage-totals.120/

    And the Axis Allocation for sway and roll need to be correct, sway leans away from a corner and roll DIR check boxes are set opposite of sway, this is what SimTools expects: https://www.xsimulator.net/community/faq/which-way-to-set-simtool-axis-movements.230/
  20. LemonIcetea

    LemonIcetea New Member

    Joined:
    Jul 23, 2021
    Messages:
    15
    Balance:
    107Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, 6DOF
    Hi, noorbeast.
    I applied and tested the methods you told me.

    First, modifying the computer's geographical settings worked, but it does not seem to have been fundamentally resolved.

    When the roll moves in the left direction (by the way I see it), it appears to move smoothly (previously, I remember that the left side moves unnaturally), and when it moves in the right direction, it appears to move suddenly.
    And it's not clear, but it looks like the maximums on the left and right are different.

    When dealing with Pitch, there seems to be a problem that both sides do not rise at the same time, with the left axis rising by a certain amount, and the right axis rising after all the right axis rises. (in addition to the previous story of moving like a stairwell)

    Secondly, I modified it by applying the existing preset. (Except Extra1, every Axis Assignment allocation were divided in half)

    Third, I'm not good at English, so I'm asking you, is it right that you have to move in different directions when you move the sliders of Roll and Sway during the OutPut Test?