1. Hundreds of coffees, endless nights of debugging and coding, and countless feedback by our beta testers led to this new major release. SimTools 2.4 is probably the version with the most upgrades and improvements in a single release ever. Look at everything Dustin has included:
    SimTools 2.4 all features.
    Dismiss Notice
  2. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  3. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  4. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

iRacing when starting practice or race session crashes Simtools Game Manager

Discussion in 'iRacing' started by tdg911, Feb 7, 2019.

  1. tdg911

    tdg911 New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jan 26, 2019
    Messages:
    2
    Occupation:
    IT Consultant / Developer
    Location:
    Louisiana
    Balance:
    6Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Hello all,

    This is actually my first post. I've been browsing through the forums here for a few weeks trying to learn some things here and there. I recently purchased a DOF Reality P3 system and just got everything setup last week. This week I'm working on trying to tweak the movements. I'm new to the sim world but have a very strong technical background and my troubleshooting skills are pretty good as well.

    I have learned quite a bit from you all and appreciate all of the support here in the forums.

    Here's my scenario. I'm running the latest version of Simtools on a Win10 Pro system (recently installed fresh), plenty enough ram and very minimal system configuration. I'm also running the latest Nvidia drivers for a 1080ti GPU and latest drivers and software for Oculus Rift. I wish I were home so I could post my version numbers but everything is the latest.

    I just setup my iRacing account and began messing around with that and everything has been going ok with two exceptions.
    1) When starting a practice session and/or race session, sometimes the Simtools Game manager crashes with an unhandled exception error. I have the option to continue or quit. I will then start the game manager while iRacing is still loading and will get a second crash. It seems after iRacing finishes loading I can start the game manager again and motion works just fine. This isn't every time. Just some times.

    2) I am not able to get surge working in iRacing but it works in AC. I can post my settings later but hopefully someone can help me out.

    Has anyone experienced the first issue when starting a session from the browser?

    TIA!!
    • Like Like x 1
  2. nclabs

    nclabs Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Jun 22, 2012
    Messages:
    157
    Balance:
    648Coins
    Ratings:
    +143 / 0 / -0
    First of all I always launch both Simtools apps before launching iRacing but I never had this kind of crash issue. I would check your .net framework with the repair tool from MS, for a start. The surge issue it's a lot stranger. Did you already tried to uninstall simtool and start back all over? I got a crashing issue time ago and it was just the simtool's installation gone wrong.
  3. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,141
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,985Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    If you have a crash error then please post a picture of the full crash report, as that will tell us what is going on.

    I don't use iRacing but suspect them most likely issue with surge is your settings. DOF reality has a thread for support questions: https://www.xsimulator.net/community/threads/low-cost-2dof-3dof-motion-simulator-dof-reality.8570/

    Which includes a link to another link where DOFreality owners can share setting: https://www.xsimulator.net/community/threads/dof-reality-platforms-presets-profiles-and-tips.11273/

    You will find DOFreality iRacing settings posted there: https://www.xsimulator.net/communit...-presets-profiles-and-tips.11273/#post-152578

    Just be aware the Axis Allocations for this and many other DOFreality posted setting have Axis Assignments of many hundreds of % in total, which will result in clipping: https://www.xsimulator.net/community/faq/axis-assignment-percentage-totals.120/

    The proper way to refine a profile is one axis at a time, with an Axis Allocation around or slightly over 100% in total: https://www.xsimulator.net/community/faq/steps-to-create-a-motion-profile.228/
  4. FredBasset

    FredBasset New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    18
    Balance:
    404Coins
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    I get this too, doesn't happen every time but probably 1 in 5 starts. I'll post up an image of the error next time I see it
  5. nclabs

    nclabs Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Jun 22, 2012
    Messages:
    157
    Balance:
    648Coins
    Ratings:
    +143 / 0 / -0
    I correct myself, yesterday I had the same exact issue. I need to learn how to shut my mouth. >_>
  6. FredBasset

    FredBasset New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    18
    Balance:
    404Coins
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    That will learn you as they say in my home town!

    :)