1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Tuning Centre and Axis Settings

Discussion in 'Project Cars' started by eaorobbie, Apr 8, 2016.

  1. eaorobbie

    eaorobbie Well-Known Member Staff Member SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    May 26, 2009
    Messages:
    2,593
    Occupation:
    CAD Detailer
    Location:
    Ellenbrook, Western Australia
    Balance:
    19,569Coins
    Ratings:
    +1,647 / 22 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, SimforceGT, 6DOF
    Hey guys lets place our Tuning Centre Values and Axis Settings for new comers!!

    Shoulder Mount - Seat Mover - Jrks 12v200W 25:1 worms on 65mm lever.

    [​IMG][​IMG][​IMG]
    • Like Like x 6
    • Useful Useful x 1
    Last edited: Apr 8, 2016
  2. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    12,612
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    96,472Coins
    Ratings:
    +8,106 / 40 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Perhaps it would be helpful to add a comment of what sim style they relate to, shoulder mount, foot mount, traction loss, 3DOF.
    • Agree Agree x 3
    • Like Like x 1
  3. eaorobbie

    eaorobbie Well-Known Member Staff Member SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    May 26, 2009
    Messages:
    2,593
    Occupation:
    CAD Detailer
    Location:
    Ellenbrook, Western Australia
    Balance:
    19,569Coins
    Ratings:
    +1,647 / 22 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, SimforceGT, 6DOF
    Done @noorbeast , please follow on guys, plus we should do the same for other games so people just have to look in one place.
    • Like Like x 3
  4. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    12,612
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    96,472Coins
    Ratings:
    +8,106 / 40 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    • Like Like x 1
  5. ferslash

    ferslash Active Member

    Joined:
    Feb 8, 2011
    Messages:
    475
    Balance:
    4,601Coins
    Ratings:
    +171 / 2 / -0
    thanks, thanks, thanks i was looking for something like this :D i hope this weekend i can do some work :D
  6. MAYA One

    MAYA One Member

    Joined:
    Jul 7, 2015
    Messages:
    36
    Location:
    china
    Balance:
    385Coins
    Ratings:
    +15 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, SCN5
    Thank you for sharing!!
  7. ferslash

    ferslash Active Member

    Joined:
    Feb 8, 2011
    Messages:
    475
    Balance:
    4,601Coins
    Ratings:
    +171 / 2 / -0
    Rob i just copied your settings, i was totally lost, i just wonder if you could publish your axis setings the fit settings of your axis... smooting, washout, Deadzone, Boundry

    :D thanks a lot (a parking lot) :D (remaind me not to jokes in other language) :D
  8. Nick Moxley

    Nick Moxley Well-Known Member

    Joined:
    Dec 13, 2013
    Messages:
    2,753
    Occupation:
    Owner/Operator- Moxleys Rantals
    Location:
    Winnipeg Manitoba Canada
    Balance:
    19,411Coins
    Ratings:
    +2,459 / 29 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, JRK
    Unless there's a particular problem with a certain force, I tend to stay away from Filters if at all possible.....Yes certain games require some Filtering....but again i would suggest running as little as possible.
  9. ferslash

    ferslash Active Member

    Joined:
    Feb 8, 2011
    Messages:
    475
    Balance:
    4,601Coins
    Ratings:
    +171 / 2 / -0
    ok got it :D
  10. paulopsx2

    paulopsx2 Active Member

    Joined:
    Apr 2, 2016
    Messages:
    407
    Location:
    brasil
    Balance:
    905Coins
    Ratings:
    +89 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino, Motion platform
    could i use for full frame ? or its only for seat mover
  11. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    12,612
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    96,472Coins
    Ratings:
    +8,106 / 40 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Last edited: Jan 10, 2018
  12. f1iceman

    f1iceman Why So Serious ? ( The Joker )

    Joined:
    Aug 29, 2015
    Messages:
    783
    Location:
    UK
    Balance:
    1,664Coins
    Ratings:
    +370 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, SCN5
    i would love some scn5 settings for 2 dof shoulder mount rig to try out.
    i finally sorted the vr graphics out and now i just got to sort motion but i ain't too good at that i don't mind saying ! lol
  13. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    12,612
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    96,472Coins
    Ratings:
    +8,106 / 40 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    While it takes time and practice when using VR it really pays to learn how to create and refine your own motion profiles, including making specific car and track variations in Game Manager Editor: https://www.xsimulator.net/community/faq/steps-to-create-a-motion-profile.228/

    In VR you tend to use less axis movement in motion profiles, but make them as fast and precise as it can be, while with screens you would use larger axis movements.
  14. f1iceman

    f1iceman Why So Serious ? ( The Joker )

    Joined:
    Aug 29, 2015
    Messages:
    783
    Location:
    UK
    Balance:
    1,664Coins
    Ratings:
    +370 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, SCN5
    Hi Noorbeast

    Thanks I am trying to get to grips with it all still on the motion side and understand it all.
    All I have atm is lower settings gives details better and larger setting give less details.
    I guess finding the balance.
    Also I really need to look into how to do the track n cars extra.
    I think I've seen the link before so will keep having a blast at it.
    Expect some questions tho on here as I do tho.
    he he
    Is there an always on top setting as it's a right pain keeping Windows open to adjust as I go and check settings when I open tuningvcentre and things.

    Than you all
  15. f1iceman

    f1iceman Why So Serious ? ( The Joker )

    Joined:
    Aug 29, 2015
    Messages:
    783
    Location:
    UK
    Balance:
    1,664Coins
    Ratings:
    +370 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, SCN5
    I am going to go thru that link with a fine tooth comb.
    I have I think in the axis setting sway at 80 on each.
    And 110 on surge each.

    If I don't run that I don't tend to get much happen.
    Is this because of me running the running centre with this set too high at 50% on all when I do the test.

    I think it's just a couple of things I need to under stand and I will prob be ok with it all.
    I am about to get the pro licence too so I can add the vibe and wind.
    So I am defo on one atm with my rig ! Lol

    I am Also going to try and do a lil thread on exactly what I altered on Windows and nvidia setting.
    There's even power setting s in the regedit of Windows system for usages and for allocating resorces to games priority than back ground stuff.
    I have also had glitches then finding out it Asus stuff causing it so it's out.
    Ok lost my flashy red rgb lights but I set them to red and it's stayed that way without aura software installed.

    So I hope I can help someone that's doing a full rig install only and using it for that purpose of a sim rig only situation.

    I literally have now 4 icons on my desktop.
    It's soooo lush now I have finally done what I have always said I should do for the rig pc.

    I have the second vr pc that was my sim rig before I upgraded in the house for room vr with another cv1 running.

    So all the searches messing with programmes and stuff learning as I was using the sim.rig for that too.
    That is wrong in my eyes it's a sim and I will be using it that way now just odd web surfing n odd testing will do.
    The rest is done in the house.messing and find issues out and messing things up ! Lol

    So far so good tho.
    Windows updates off.
    And backup iso back up done with full back up drive as it's soo good now.
  16. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    12,612
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    96,472Coins
    Ratings:
    +8,106 / 40 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    While you can go a little over 100% total in Axis Allocations at some point clipping will be an issue: https://www.xsimulator.net/community/faq/axis-assignment-percentage-totals.120/

    Follow the steps in the link I posted earlier, TC values for racing should be much lower and in the case of heave and perhaps surge may even be less than 1: https://www.xsimulator.net/community/threads/tuning-centre-and-axis-settings.8363/#post-148555
  17. Tags..(VR)

    Tags..(VR) Member

    Joined:
    Aug 28, 2017
    Messages:
    116
    Location:
    indiana
    Balance:
    145Coins
    Ratings:
    +15 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    I have a question for anyone with advice............... while in Pcars 2 Daytona Track. with 2 dof left turns on track. when i come into the bank my right side motor draws back until the straight which my seat comes back up. every corner is the same... if i drive to the flat on the inside my seat flatens out. as soon as i hit that bank the seat goes back. i dont know if it is sway or roll? anyone with an idea?
  18. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    12,612
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    96,472Coins
    Ratings:
    +8,106 / 40 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Tuning for an oval track is difficult.

    Try doing one axis at a time, so you know how each reacts to the banked turn: https://www.xsimulator.net/community/faq/steps-to-create-a-motion-profile.228/
  19. Nick Moxley

    Nick Moxley Well-Known Member

    Joined:
    Dec 13, 2013
    Messages:
    2,753
    Occupation:
    Owner/Operator- Moxleys Rantals
    Location:
    Winnipeg Manitoba Canada
    Balance:
    19,411Coins
    Ratings:
    +2,459 / 29 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, JRK
    Also watching the Live Axis is a Dead Giveaway as to what force is going FULL travel.
    • Agree Agree x 1