1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
  4. All new posts and threads should be written in English. Please do not create dual posts in other languages. If you are not a master of the English language you can use an external service to create a translation of your words, for instance, Google translate or DeepL.
    Due to low activity, we've also closed the french section.
    Dismiss Notice

SMC3 first test problem

Discussion in 'DIY Motion Simulator Building Q&A / FAQ' started by drzmat, May 16, 2020.

  1. drzmat

    drzmat New Member

    Joined:
    Apr 30, 2020
    Messages:
    22
    Balance:
    166Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hi, i just wired my setup temporarily to test my motors. My arduino is loaded with smc3 code, i didnt change anything on the code. Arduino is connected to a polulu VNH5019 dual driver shield. I am using some
    6127V1A180L.5FS hall effect pots. Wired everything as stated in the SMC3 thread and i folowed the smcutils test described in the thread. My problem is i cant get any motor to move in smc3 utils, my motors turn off automatically in the app. I have to load back a saved setting in smcutils and then my motors can be turned on in the app, but as soon as i click on motor 2, both motors turn off in the app. By turning the pots manually i can see the green line moving so i know this part works. But when my motor 1 is "on" in the app, i have no feedback from the #1 pot, i have feedback only when its off.

    The problem is present when running arduino on usb 5v only and also when my power supply is on.

    When my power supply is on, theres a blue light on the VNH5019 so it seems to get its 12v correctly.

    My wiper motor grounds are isolated.

    any ideas of what i am doing wrong?

    Thanks in advance!
    Last edited: May 16, 2020
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. drzmat

    drzmat New Member

    Joined:
    Apr 30, 2020
    Messages:
    22
    Balance:
    166Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Heres some pics.

    Sorry for the wiring mess its temporary.

    Attached Files:

  4. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    14,681
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    108,555Coins
    Ratings:
    +8,879 / 43 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    SMC3 has mode 1 and 2, for different types of drivers, is your correct for your hardware?
  5. drzmat

    drzmat New Member

    Joined:
    Apr 30, 2020
    Messages:
    22
    Balance:
    166Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Yep it is, i found part of the problem, my pots were not at center so smc3 code auto disable apparently....

    Now my 2 motor are "on" in smc3 utils.

    Motor 1 seems to work perftectly now, motor 2 dont move and receive way more voltage than motor1 for the same pwmmax number....
    • Like Like x 1
  6. drzmat

    drzmat New Member

    Joined:
    Apr 30, 2020
    Messages:
    22
    Balance:
    166Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    It works now, the pots were out of range and motor 2 had a bad ground.

    Is there a guide for smc3 utils tuning?

    I got the basic infos from the smc3 thread that gets you started but i dont have a clue of how to tune the parameters....
  7. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    14,681
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    108,555Coins
    Ratings:
    +8,879 / 43 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK