1. Hundreds of coffees, endless nights of debugging and coding, and countless feedback by our beta testers led to this new major release. SimTools 2.4 is probably the version with the most upgrades and improvements in a single release ever. Look at everything Dustin has included:
    SimTools 2.4 all features.
    Dismiss Notice
  2. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  3. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  4. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

News SimTools v2.4 Released!!

Discussion in 'Breaking News' started by yobuddy, Jun 25, 2019.

  1. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,549
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    27,919Coins
    Ratings:
    +3,598 / 10 / -0
    There may be a few games that it does not work with.
    Say the game sends a centering packet every time you pause, if so, then the centering would already this its centered and the chair moved quickly.
    There are a few other scenarios where, depending on how the game handles the telemetry data, some parts may not work as expected.
    But it works everywhere is can.

    Maybe launch Live for Speed and see if you get it to go slow vs faster centering.
    Take care,
    yobuddy
    • Informative Informative x 1
  2. mingorri

    mingorri New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 27, 2019
    Messages:
    8
    Balance:
    50Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hello! Thank you for reply.

    The seats centers starting gameengine and with the older version of simtools worked. I think the problem is some config that is wrong on the new version.

    With output testing it works ok. And the game manager says game runing. The lateral movements work fine but it doesnt move on aceleration and braking.

  3. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,549
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    27,919Coins
    Ratings:
    +3,598 / 10 / -0
    Please try another game buddy so we can pin-point the error.
  4. mingorri

    mingorri New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 27, 2019
    Messages:
    8
    Balance:
    50Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I tried with the new aseto corsa and same...


    I installed again simtools 1 and is working but the surge movements are very poor. I remember last time i had to change max and min on the game max min but i tried and i cant make it work as time ago..

    And the point is to use the new simtools. 2.4.. because codecs are for new version.. so what is wrong on my configuration??

    It was much easier on the other simtools and i cant understand axiss a axis b.. axis 2a ??? On simtools 1 theere are two axis and itss easy to config

    Im really angry with this.. why there isnt any post with all you have to do with a scn5 2dof simulator to configure it? If i make this work i will explain all you have to do to configurate it so that there arent 50 post about 2dof that dont help.

    I have spent again more than 130€ and lots of hours..

    Dont you have wasap or something so we can look for the problem?

    Thanks
  5. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,549
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    27,919Coins
    Ratings:
    +3,598 / 10 / -0
    Like SimTools v1.3?
    If so, you have to completely remove version 1.3 before you install version 2.4.
    The full manual is here buddy.
    https://www.xsimulator.net/community/threads/official-simtools-user-manual.12424/
    In short thou, you only need to use the (a) set.
    (We simply have 12 now to configure if needed, nothing to hard really.)

    This sounds like it starts up just fine, and output testing works.
    So we are down to the tuning center, did you tune the game in at all?
    What do you Min/Max settings look like for the game?

    Take care,
    yobuddy
  6. mingorri

    mingorri New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 27, 2019
    Messages:
    8
    Balance:
    50Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hello again. Thanks for replying.

    The max and mins are -20 and +20. I tried modifing the max min values but if i put -100 and +100 is the same. If i put -20 and +80 it moves more but its too much tended all the time and you have the seat reclined forwards.

    Last time i found somewere a max min config for project cars but i cant find it it again.

    I tried to put surge at max on sim manager
  7. mingorri

    mingorri New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 27, 2019
    Messages:
    8
    Balance:
    50Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Too much extended. Sorry
  8. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,549
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    27,919Coins
    Ratings:
    +3,598 / 10 / -0
    try a Min/Max of-10 and +10, going higher will only make it weaker.
    Take care,
    yobuddy
    Last edited: Aug 1, 2019
  9. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,158
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    100,093Coins
    Ratings:
    +8,339 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    The LOWER the Max/Min the more the effect, over a shorter range.

    See the steps and tips here on how to refine a motion profile: https://www.xsimulator.net/community/faq/steps-to-create-a-motion-profile.228/
  10. mingorri

    mingorri New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 27, 2019
    Messages:
    8
    Balance:
    50Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Ohhh ok buddy thank you very much . I will probe today
  11. Kranky Pantz

    Kranky Pantz Active Member

    Joined:
    Sep 9, 2018
    Messages:
    315
    Location:
    Canada, Eh!
    Balance:
    1,959Coins
    Ratings:
    +246 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Motion platform

    Thanks @yobuddy

    Ah, I see now, it's on a per game basis then.

    I was looking for the smooth return to center motion for when the system itself actually starts up (my levers tend to sag when the platform is powered off).

    I'll play a few games later and check to see how it reacts when switching between titles & pausing/resuming.

    Thanks for the info, and I'm really loving what you've done with ST v2.4!!!
    • Like Like x 1
  12. Kranky Pantz

    Kranky Pantz Active Member

    Joined:
    Sep 9, 2018
    Messages:
    315
    Location:
    Canada, Eh!
    Balance:
    1,959Coins
    Ratings:
    +246 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Motion platform
    I've tested it with DiRT Rally and yes indeed the platform slowly & gently returns to center after a pause or resume as you had described.

    I was under the impression that it was also for the initial system startup, but as you have described it is game dependent.

    Now that I've seen it in action I LOVE IT!!!!

    Great work @yobuddy!!!!
    • Like Like x 2
  13. MarcoMade

    MarcoMade Active Member

    Joined:
    Jan 3, 2018
    Messages:
    118
    Occupation:
    Tecnico pc hardware/software C/O PcCorner.it
    Location:
    italy
    Balance:
    51Coins
    Ratings:
    +45 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    spectacular 2.4 !!!
    great to all the superrr team.
    could I ask if there is a solution to avoid when a game starts, that the station goes off (so it goes down) and then immediately afterwards it goes up very fast ?.
    I state that unfortunately I use powerful 12v motors with a 16: 1 ratio and I won't let myself go without power to keep them locked like the usual 50: 1.
    Is there any parameter to manipulate to have a soft climb?
    thanks for any replies.
    take care of yourself.
    ps: the new 2.4 soft stop works perfectly
    Marco
    spettacolare la 2.4!!!
    grande a tutto il team superrr.
    potrei chiedere se esiste una soluzione per evitare quando si avvia un game, che la stazione vada in off (quindi va giu' ) e poi subito dopo sale velocissima?.
    premetto che purtroppo uso potenti motori 12v con ratio 16:1 e non mi permettorno senza alimentazione di tenerli bloccati come i soliti 50:1.
    esiste qualche parametro da manipolare per avere una salita soft?
    grazie per eventuali risposte.
    abbiate cura di voi.
    Marco
  14. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,158
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    100,093Coins
    Ratings:
    +8,339 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    See the first post of this thread, there is the Soft (Startup / UnPause) and (Shutdown / Pause) speed settings.
    • Like Like x 2
  15. Joedreamliner787

    Joedreamliner787 New Member

    Joined:
    Aug 10, 2019
    Messages:
    6
    Balance:
    55Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    I have a DOF P3 coming and I don't have sim tools on my pc yet so I assume I will download this version and the license info I was given will work? Thank you to the developers for all the hard work!
  16. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,158
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    100,093Coins
    Ratings:
    +8,339 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Correct, have fun.
    • Like Like x 1