1. Hundreds of coffees, endless nights of debugging and coding, and countless feedback by our beta testers led to this new major release. SimTools 2.4 is probably the version with the most upgrades and improvements in a single release ever. Look at everything Dustin has included:
    SimTools 2.4 all features.
    Dismiss Notice
  2. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  3. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  4. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

My 6DOF project

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by xiatian, Jul 9, 2018.

  1. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Read, is the ESP32 library under that website, there are two folders in 31.7M are empty (AzureIoT BLE) After the above method is installed, open Arduino can see, it is prompted "find invalid library" The upload upload prompts the upload successfully.
    Put 5000 the 2000, put the latter updatePositions(1); (2) delete, upload,
    After the power is turned on, the motor turns very slowly. When the micro switch is pressed, it stops. Set SW2=off, sw1=on, and try several times. aa.png
  2. pmvcda

    pmvcda aka FlyPT

    Joined:
    Nov 3, 2010
    Messages:
    624
    Location:
    Portugal
    Balance:
    4,577Coins
    Ratings:
    +693 / 11 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    If I understand, it's working, but slow.
    Try to increase this value to 255 (maximum speed):
    Code:
    #define CALIBRATION_SPEED 50
    to
    Code:
    #define CALIBRATION_SPEED 255
    And see if it's faster (be careful)
    Calibration speed should be lower, maybe 128 is good.

    After pressing the minimum switch it should change direction and look for maximum switch.
  3. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Change 255 and 128 have tried, the speed has changed, press the minimum switch does not respond, press the maximum switch motor to stop, no reversal.
  4. pmvcda

    pmvcda aka FlyPT

    Joined:
    Nov 3, 2010
    Messages:
    624
    Location:
    Portugal
    Balance:
    4,577Coins
    Ratings:
    +693 / 11 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Are you using a level shifter from 3.3V on ESP32 side to 5V for speed and direction on controller side?
    Did you change any internal switch on the controller?
  5. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hello: pmvcda
    I tested the voltage of the ESP32, which is the voltage without the connection to the axis, (the code uses 3 actuators), with a 3.3-5 level shifter. xx.png
  6. pmvcda

    pmvcda aka FlyPT

    Joined:
    Nov 3, 2010
    Messages:
    624
    Location:
    Portugal
    Balance:
    4,577Coins
    Ratings:
    +693 / 11 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
  7. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hello there
    3.3V to 5V, there is connection, now the voltage on the ESP32 board is also low. There are 3 lines with only 0.66V output. 2018111.jpg
  8. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hello: pmvcda
    Now every time the reset button is pressed, the motor rotates, and the minimum micro switch and the maximum jog do not respond. If the hand touches the wiring under the minimum switch, the motor stops, but does not reverse.
    No changes to the controller
    .
  9. pmvcda

    pmvcda aka FlyPT

    Joined:
    Nov 3, 2010
    Messages:
    624
    Location:
    Portugal
    Balance:
    4,577Coins
    Ratings:
    +693 / 11 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Take a good look at the electronics, it's 2asy to loose something
  10. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hello: pmvcda
    I checked the wiring. Now I press the minimum switch, the motor reverses, press the maximum switch, the motor does not reverse, but rotates at high speed.
  11. jinyukang

    jinyukang New Member

    Joined:
    Nov 13, 2017
    Messages:
    3
    Location:
    Jiaxing,Zhejiang,China
    Balance:
    - 109Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN6
    I have a similar problem as Xiatian.I do not know what went wrong.:(

    Attached Files:

  12. pmvcda

    pmvcda aka FlyPT

    Joined:
    Nov 3, 2010
    Messages:
    624
    Location:
    Portugal
    Balance:
    4,577Coins
    Ratings:
    +693 / 11 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Completely forgot about this topic.

    I had some people contact me about some issues, trying to replicate my electronics.
    Be sure that you are using the latest version of the software in the ESP32!
    There are two versions, one that calculates speed on the board and the original one that uses the interface to calculate speed.

    Use this one (speed on the board):
    https://www.xsimulator.net/communit...hless-diy-actuators.10799/page-11#post-172295
    to test the electronics. It's simpler.
    You can even use simtools directly with the serial settings on that post.

    If that one works, then try the other one:
    https://www.xsimulator.net/community/threads/flypt-6dof-brushless-diy-actuators.10799/#post-139682
    That uses the interface to calculate speed. (try with version 1.5 of the interface before the last one)

    In the last link there's also some info about programming the ESP32 on the Arduino IDE. There are some bugs on the library that cause different problems on different versions.
  13. jinyukang

    jinyukang New Member

    Joined:
    Nov 13, 2017
    Messages:
    3
    Location:
    Jiaxing,Zhejiang,China
    Balance:
    - 109Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN6
    The actuator and controller i used.

    Attached Files:

  14. jinyukang

    jinyukang New Member

    Joined:
    Nov 13, 2017
    Messages:
    3
    Location:
    Jiaxing,Zhejiang,China
    Balance:
    - 109Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN6
    Controller electrical wiring.

    Attached Files:

  15. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Finally I have time to do some work, unfortunately, something went wrong!
  16. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
  17. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Change plan,
    Processing parts again
  18. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Reworked accessories
    15.jpg 16.jpg 17.jpg
    • Like Like x 4
  19. Flymen

    Flymen Flymen Gold Contributor

    Joined:
    May 19, 2018
    Messages:
    151
    Location:
    Montreal, Canada
    Balance:
    1,129Coins
    Ratings:
    +100 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, 6DOF
    Hi , 3000 rpm is the minimum ! the best to have is 4000 rpm and with load is about 3500 rpm like mine !
  20. xiatian

    xiatian Member

    Joined:
    Sep 5, 2017
    Messages:
    78
    Location:
    Xi'an, China
    Balance:
    179Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    08.jpg Two consecutive days
    During the process of using the electric drill, the finger was scratched. Rest for more than a week.
    • Like Like x 3
    Last edited: Apr 21, 2019