1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

2 dof with ibt 2 and smc 3 problems

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by dope-walker, Jul 14, 2021.

  1. dope-walker

    dope-walker New Member

    Joined:
    May 6, 2019
    Messages:
    26
    Balance:
    240Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Hello,
    i build in the moment my 2 DOF with 2 ibt -2.
    I use the Instruction from here
    https://www.xsimulator.net/community/threads/smc3-arduino-3dof-motor-driver-and-windows-utilities.4957

    I have change the arduino Code to mode 2.
    I have conect the potis to the Motor in midl Position.
    Now whene i start smc3 The Motors do nothing but until i turn on the potis the Motor run. But only in One Direction!! I have Check the wirering but its the same like the diagram in the Instruction posting.
    what is wrong?


    Pleace help me!

    Greetings
    Last edited: Jul 15, 2021
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    16,889
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    122,668Coins
    Ratings:
    +9,683 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Please post pictures of all of your settings and hardware.
  4. dope-walker

    dope-walker New Member

    Joined:
    May 6, 2019
    Messages:
    26
    Balance:
    240Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    This is my project.

    I have 2 Bosch WhiperMotors
    2 IBT 2
    1 Arduino uno

    But now a big new problem.
    I have destroyed both ibt2 and the arduino becaus i have made a big fail :/
    The new parts comes tomorrow.

    But bevor this is hapend:

    I have managed that at least the motor 1 moves in both directions :)
    For the first time that the motor moves as it should be in the smc3 as a motion juhuuuuu :) :) :)


    But unfortunately not in the area I would like so the path was much too small. I've changed the limits and nothing has changed. After that I pretended wildly and then nothing worked anymore.


    The second motor didn't do anything yet. I then swapped the two ibt2s and it still didn't work. so one of the two is apparently already broken.
    The second one that actually went got a short circuit because of me and since then it doesn't work either :(: /
    and this was the moment when the arduino was died...



    Luckily amazon delivers very quickly :)

    The PC Powersuply is only for the cooling vents and my wind simulator.

    WhatsApp Image 2021-07-15 at 15.57.31(1).jpeg WhatsApp Image 2021-07-15 at 15.57.31.jpeg
  5. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    16,889
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    122,668Coins
    Ratings:
    +9,683 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
  6. dope-walker

    dope-walker New Member

    Joined:
    May 6, 2019
    Messages:
    26
    Balance:
    240Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Thank you for your hint!!!
    As you can see in the picture, 3 cables come from my motor.
    One ground one plus and one more.
    I just cut the gnd off (it was on the motor housing).
    So was that wrong? Is this where my fault lies?

    Unfortunately I don't understand the drawing as it is meant :(

    why does the + and - cable go from the power supply to the black cable on the motor?
    and so i have to go to the housing with the + and what happens if there is electricity?
    and if none of them flow? How does it have to be?

    IMG_6112[1].JPG

    testing motor.jpg

    Edit:

    the way I understand it.
    Some wiper motors have the housing grounded, which is a problem when attached to a metal frame. If the motors run in opposite directions, your power supply will be shorted out. Which in turn destroys the motor h bridge


    So I understand it that if I hang my continuity tester on one of the poles and then go to the housing, there should be no continuity.
    That's the way it is.
    if I of course use the brown mass cable then of course it is already like that.

    Does that fit now? I don't know
    Last edited: Jul 15, 2021