1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Tutorial Simtools Settings for SimXperience Motion - NoLimits 2 Example

Discussion in 'SimTools DIY Version' started by sberns, Sep 17, 2016.

  1. sberns

    sberns Member Gold Contributor

    Joined:
    Jun 8, 2016
    Messages:
    60
    Balance:
    311Coins
    Ratings:
    +39 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN5, Arduino
    Hi,

    I have come to really appreciate the power of SimTools and frequently use it with my SimXperience Stage 3, especially for titles not supported by SimX. I've decided to post images of my setup for NoLimits 2 in response to many people with a similar setup wanting to experience NoLimits 2 with motion +/- VR. You guys will still need to read about the general SimTools setup and plugin installation, but these screenshots should help you get moving quickly. It may benefit from more tweaking in the tuning center and axis speed/accel adjustment, but I think it's a good starting place. Hope you find it helpful!

    NOTE: Make sure to SAVE your settings along the way!

    1. Install SimTools and the NoLimits 2 plugin. Make sure you patch the file by directing the Game Manager to the correct Game Path. Once this is done and both the game manager and game engine are running, you should see it connected.

    GameManager.JPG

    2. Go to the Game Engine Interface Settings and copy below. Interface 1/Axis refers to your RIGHT actuator (the one on your right side when you are seated in the rig). Interface 2/Axis 2 refers to your LEFT actuator and Interface 3/Axis 3 refers to the rear traction loss actuator. The only thing in these screenshots that you will have to change for your specific setup are the COM ports to make sure that the COM port matches up with the correct actuator. You can figure it out using the Tools-->Axis Assignment Testing.

    Interface 1-Right Actator.JPG
    Interface 2-Left Actuator.JPG Interface 3-Rear Traction Actuator.JPG

    3. Edit the axis assignments exactly as shown in the screenshots below. You can certainly customize the % forces once you get the hang of it.

    AxisAssignments-Part 1.JPG AxisAssignments-Part 2.JPG AxisAssignments - Part 3.JPG

    4. Once you have saved ALL of the above settings, Right click on the Game Engine Icon in the Tray and open the Tuning Center. I've included my values, which can be auto-tuned by you. Try mine as a starting point.

    Tuning Center.JPG

    That's It! Enjoy NoLimits2 with Motion and hopefully VR! :)
    • Like Like x 3
    • Informative Informative x 2
    • Useful Useful x 1
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. sberns

    sberns Member Gold Contributor

    Joined:
    Jun 8, 2016
    Messages:
    60
    Balance:
    311Coins
    Ratings:
    +39 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN5, Arduino
  4. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,571
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    102,377Coins
    Ratings:
    +8,509 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Make sure you have added the --telemetry flag for NL2: https://www.xsimulator.net/community/faq/no-limits-2-v2-2-and-higher-how-to-activate-telemetry.198/
    • Agree Agree x 1
  5. SBDESIGN

    SBDESIGN some knowledge

    Joined:
    May 25, 2016
    Messages:
    52
    Occupation:
    director
    Location:
    UK
    Balance:
    42Coins
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, SCN5
    going to try this tomorrow
    cheers
  6. Alexander Asner

    Alexander Asner New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 3, 2018
    Messages:
    14
    Balance:
    143Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN5, SCN6
    I wonder if one could do anything useful with the traction loss actuator on a roller coaster sim. There must be something....