1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Question sabertooth and arduino uno setting - need your support

Discussion in 'DIY Motion Simulator Building Q&A / FAQ' started by gigi, Jul 9, 2017.

  1. gigi

    gigi Active Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    419
    Balance:
    1,064Coins
    Ratings:
    +132 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK, 4DOF
    Hallo everyone.
    In 2014 I built my first simulator using jrk12v12 cards.Thanks to the availability and assistance received from you I have managed to configure the cards and simtools. In particular earobbie (rob) helped me by dedicating me a few hours of her time and with skype we managed to run the sim.I have a decent manual but for any amount of electronics I have none, just no knowledge and for me it is really complicated to be able to configure. To this is added the fact that my English is schooling and using google translator often the explanations remain incomprehensible. Often I am forced to ask questions that many of you may consider stupid questions, but read with the eyes of those who really have no electronic knowledge seem insurmountable obstacles. Sorry for this.
    For my new project I chose the most powerful engines and consequently the sabertooth 2x32 cards and arduin one. This is my project https://www.xsimulator.net/community/threads/4dof-by-gigifux.9734/page-2#post-130145 .
    I tried to follow the tutorial https://www.xsimulator.net/communit...ket-serial-pid-motor-driver-w-softstart.9277/ but unfortunately I did not succeed and I fear that without your help I will never succeed. The board communicates with arduino but I can not move the motor.
    I know that for many of you the configuration is simple and perhaps even intuitive. I unfortunately do not understand anything.For that I ask for your help through skype or teamwiever. Otherwise I have to give up this kind of configuation and go back to old engines and jrks that thanks to earobbie I have become almost familiar.
    I thank them all who will help and support me
    gigi
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. Evan Rowlands

    Evan Rowlands EMR Industries Gold Contributor

    Joined:
    Jan 22, 2017
    Messages:
    178
    Occupation:
    business owner/ EMR industries
    Location:
    Melbourne Australia
    Balance:
    343Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    gday mate im using sabertooth 2x60 have you set the baud rate in the software..
  4. gigi

    gigi Active Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    419
    Balance:
    1,064Coins
    Ratings:
    +132 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK, 4DOF
    Hi evan
    yes I set 115200 in describe
    I don't know how set serial timeouts at 100 m/s . describe show "s" and not m/s so I try to write 0,010 but not accepted. so I wrote 100 but I don't know if this mean 100 s or 100 m/s
  5. Evan Rowlands

    Evan Rowlands EMR Industries Gold Contributor

    Joined:
    Jan 22, 2017
    Messages:
    178
    Occupation:
    business owner/ EMR industries
    Location:
    Melbourne Australia
    Balance:
    343Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    ok well i use the 2x60 and it auto baud i dont need the software so i cant help you with that sorry. but ill have a look and see if i can help u bro
  6. gigi

    gigi Active Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    419
    Balance:
    1,064Coins
    Ratings:
    +132 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK, 4DOF
    Thank s Evan
  7. gigi

    gigi Active Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    419
    Balance:
    1,064Coins
    Ratings:
    +132 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK, 4DOF
    these are my descibe set and smc3 set

    Attached Files:

  8. auryza

    auryza Active Member

    Joined:
    Jun 12, 2013
    Messages:
    109
    Location:
    Lithuania
    Balance:
    4,192Coins
    Ratings:
    +73 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, Arduino
    Hello,
    Try this one https://www.xsimulator.net/community/threads/smc3-sabretooth-test-version.6236/
    for me that's working. But i using sabertooth 2x25. And in sketch need to change serial boud rate from 500000 to 115200 because with 500000 motion really jerky. In Simtools serial interface should leave 500000

    From sketch;
    //****************************************************************************************************************
    // Arduino setup subroutine called at startup/reset
    //
    //****************************************************************************************************************


    void setup()
    {
    Serial.begin(500000); //115200 (500000 change to 115200 if not working )
    // set the data rate for the SoftwareSerial port
    #ifdef SECOND_SERIAL
    mySerial.begin(115200);
    #endif
    #ifdef MODE3
    mySerial.begin(38400);
    #endif
    OutputPort=PORTD;
    pinMode(ENApin1, OUTPUT);
    pinMode(ENBpin1, OUTPUT);
    pinMode(ENApin2, OUTPUT);
    pinMode(ENBpin2, OUTPUT);
    pinMode(ENApin3, OUTPUT);
    pinMode(ENBpin3, OUTPUT);
    pinMode(PWMpin1, OUTPUT);
    pinMode(PWMpin2, OUTPUT);
    pinMode(PWMpin3, OUTPUT);
    #ifndef MODE3
    MyPWMWrite(PWMpin1,0); //analogWrite(PWMpin1, 0);
    MyPWMWrite(PWMpin2,0); //analogWrite(PWMpin2, 0);
    analogWrite(PWMpin3, 0);
    #endif
    DisableMotor1();
    DisableMotor2();
    DisableMotor3();

    // Note that the base frequency for pins 3, 9, 10, and 11 is 31250 Hz
  9. auryza

    auryza Active Member

    Joined:
    Jun 12, 2013
    Messages:
    109
    Location:
    Lithuania
    Balance:
    4,192Coins
    Ratings:
    +73 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, Arduino
    "PWMmax"should be more than 0 , begin from 150 and up...
  10. gigi

    gigi Active Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    419
    Balance:
    1,064Coins
    Ratings:
    +132 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK, 4DOF
    thanks auryza but As I write before, I have not any knowledge about arduino and it's very difficolut for me. So before try wht you suggest it's that someone help me to reinstal arduino, smc3 and set all with t
    parameters. for thisIsuggest teamwiever
    to do wht you suggest it's necessary have basic knowledge that I not have
    Inany case thanks for your reply
  11. Evan Rowlands

    Evan Rowlands EMR Industries Gold Contributor

    Joined:
    Jan 22, 2017
    Messages:
    178
    Occupation:
    business owner/ EMR industries
    Location:
    Melbourne Australia
    Balance:
    343Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    one thing i just noticed is in smc3 my calcs/sec is 100
    your is 1001 could this be my issue
  12. Evan Rowlands

    Evan Rowlands EMR Industries Gold Contributor

    Joined:
    Jan 22, 2017
    Messages:
    178
    Occupation:
    business owner/ EMR industries
    Location:
    Melbourne Australia
    Balance:
    343Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    i worked out my frid was 10 thats why it was 100 if i put it to 1 like yours my motors had a delay from m1 to m2
  13. gigi

    gigi Active Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    419
    Balance:
    1,064Coins
    Ratings:
    +132 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK, 4DOF
    The tutorial specify to set it At 100 m/s . Describe string show "s" and not m/s so if you write 100 it should mean 100 s and not 100 m/s. For these reason i wrote 0,01 s that mean 100 m/s. But if in correct i write 100.
    Another important question....where i can set the range of my my motors lever. In describe software? My motor lever should have 90degrees of range (45degrees forward and 45backward from the center)
  14. gigi

    gigi Active Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    419
    Balance:
    1,064Coins
    Ratings:
    +132 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK, 4DOF
    this is my arduino configuration
    Is it correct?

    Attached Files:

  15. gigi

    gigi Active Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    419
    Balance:
    1,064Coins
    Ratings:
    +132 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK, 4DOF
    At the moment I have connected only one motor to my card.
    what does men these strings in ide?:
    // Softstart by BlazinH
    //****************************************************************************************************************
    //****************************************************************************************************************
    //SET SOFTSTART SPEED
    const int SSloop = 30;
    //****************************************************************************************************************

    // Set to MODE1 for use with a typical H-Bride that requires PWM and 1 or 2 direction inputs
    // Set to MODE2 for a 43A "Chinese" IBT-2 H-Bridge from e-bay or equiv
    // Set to MODE3 for a Sabretooth setup in simple serial mode

    #define MODE3

    // Uncomment the following line to reverse the direction of Motor 1.
    // #define REVERSE_MOTOR1

    // Uncomment ONE of the following lines to enable analogue input AN5 as a scaler for the motion values.
    // #define ENABLE_POT_SCALING
    // #define ENABLE_NON_LINEAR_POT_SCALING

    // Uncomment the following line to enable the second software serial port.
    // NOTE: This is currently not working - leave commented out until fixed!!!
    // #define SECOND_SERIAL


    my pot is hall sensor 6127V1A180l5fs
  16. auryza

    auryza Active Member

    Joined:
    Jun 12, 2013
    Messages:
    109
    Location:
    Lithuania
    Balance:
    4,192Coins
    Ratings:
    +73 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, Arduino
    I'm using another arduino sabertooth sketch, you can find it here. https://www.xsimulator.net/community/threads/smc3-sabretooth-test-version.6236/
    This one, with soft start, for me does not work.
  17. gigi

    gigi Active Member

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Messages:
    419
    Balance:
    1,064Coins
    Ratings:
    +132 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK, 4DOF
    Hi Auriza, thank for your support. Can you please explain me where and how instal the zip file SMC3 v0.8 Sabretooth TEST.
    Please...step by step...like if you are explain to a child. My knowledge of arduino, sabertooth and electronics and unfortunately equals at "zero" and although I have tried to study and read everything, missing the basics I can not understand. So I really need step by step explanation.
    Thanks again
    gigi