1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

race room braking help

Discussion in 'Ready, set, go - Start your engines' started by Coops, Dec 7, 2019.

  1. Coops

    Coops New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 26, 2018
    Messages:
    7
    Occupation:
    Fitter/Machinist
    Location:
    Australia
    Balance:
    55Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Hi All, need help with braking response, i have tried adding pitch with surge but the car is slow tor react.need help with settings - if i am going up hill and apply heavy braking i am not feeling this, i need the car to either pitch forward to feel this any help appreciated running amc controller with 6fof.
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    14,187
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    105,871Coins
    Ratings:
    +8,745 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
  4. Coops

    Coops New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 26, 2018
    Messages:
    7
    Occupation:
    Fitter/Machinist
    Location:
    Australia
    Balance:
    55Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    I have gone through each axis as per instructions.

    Attached Files:

  5. Coops

    Coops New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 26, 2018
    Messages:
    7
    Occupation:
    Fitter/Machinist
    Location:
    Australia
    Balance:
    55Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    I have gone through each axis as per instructions. I have played with tuning centre and reduced numbers for response. platform works well with all axis but need more response with braking.
  6. Coops

    Coops New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 26, 2018
    Messages:
    7
    Occupation:
    Fitter/Machinist
    Location:
    Australia
    Balance:
    55Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    The surge seems to work fine but i feel the car needs to pitch forward with the braking application when going uphill.
  7. Paul Shortland

    Paul Shortland Active Member

    Joined:
    May 13, 2015
    Messages:
    126
    Location:
    Northampton - UK
    Balance:
    27Coins
    Ratings:
    +64 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Hi, you seem to be trying to work all in one DOF, e.g. all your settings are in one column. For a 2dof you should use 2 rows (Axis 1b and 2b in pic below) and then a column for each type of force you are replicating. A bit like the attached picture - this shows only 2 forces, in DOF3 you would add pitch then in DOF4 roll and in DOF5 heave. Bear in mind each row of %'s should add up to a max total of about 130 (technically 100 but 130 is often used to enhance motion)

    Pesets Sim Force GT.jpg
    • Informative Informative x 1
  8. Coops

    Coops New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 26, 2018
    Messages:
    7
    Occupation:
    Fitter/Machinist
    Location:
    Australia
    Balance:
    55Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Ok thanks for the info i will experiment.
  9. Thanos

    Thanos Building the Future one AC Servo at a time... or 6

    Joined:
    Jul 6, 2017
    Messages:
    675
    Occupation:
    Electronics Engineer
    Location:
    United States
    Balance:
    3,945Coins
    Ratings:
    +561 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Motion platform, 4DOF, 6DOF
    The standard simtools mixing is not going to work for simtools. 6DOF Stewart platforms need inverse kinematics math. Simtools has such 6DOF plugin you could try:
    https://www.xsimulator.net/community/marketplace/categories/axis-assignments-plugins.36/

    See how these work:


    These are made by the creator of FlyPT mover btw. You could use the FlyPT mover to handle the 6DOF math and get the motion data from Simtools...
  10. Paul Shortland

    Paul Shortland Active Member

    Joined:
    May 13, 2015
    Messages:
    126
    Location:
    Northampton - UK
    Balance:
    27Coins
    Ratings:
    +64 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Oh yes, I missed this is for a 6DOF. Was reading too many threads! Thanos has the answer :)
  11. Coops

    Coops New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 26, 2018
    Messages:
    7
    Occupation:
    Fitter/Machinist
    Location:
    Australia
    Balance:
    55Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    I have been using flypt mover software 2.8 and will continue as this is now working for me, i will try some games that are not supported yet by flypt and let you know how i go cheers.
    • Like Like x 1