1. Hundreds of coffees, endless nights of debugging and coding, and countless feedback by our beta testers led to this new major release. SimTools 2.4 is probably the version with the most upgrades and improvements in a single release ever. Look at everything Dustin has included:
    SimTools 2.4 all features.
    Dismiss Notice
  2. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  3. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  4. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Pramuuditha Kumara's Project

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by Pramuuditha Kumara, Jan 6, 2019.

  1. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    hi,

    Anyone can please help me with, becosue im going to order this motor if everything ok,

    Thank you..
  2. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,141
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,985Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    • Like Like x 1
  3. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    hi noorbeast,

    thank you for your reply, i will check simCal and try to get idea about motors requirements. thank you for your feedback.
  4. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Hi All,

    Finally i started bulling my rig help of my friend, he is a welder.
    i'm posting few photos of rig while we are making.

    Attached Files:

  5. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    this is how i build my control circuit board. i just made it by using wooden plate.
    im planing to cover it with wooden box, everything will be covered.

    Attached Files:

  6. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    hi All,

    This how i attached 10K potentiometer to motors and seat attachment
    also i included 3 monitors for my simulator to get more vision.
    please see attached images.

    Attached Files:

  7. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Hi All,

    I tested my rig using my lap top and everything was working fine, all movement i tested with simtols output testing it is worked perfectly. but there was small vibration distortion, that distortion i can see even SMC as well. but still it work.

    then i connected my system to my gaming PC ( Desktop computer ) with 3 monitors. But when i tested with simtools out put testing unfortunately my ARDUINO board got damaged :(:(:(. ( 5V supply wire got burned )
    after that i connect with new arduino to my system and checked, when i was testing output test it start working and stopped moving both motors. when motors start moving my monitors also had a big distortion.
    after that when i checked my two motor drives ( BTS 7960 also damaged ):(:(:(:( struggling lot..:sos:sos

    also i have to struggle lot for making the position of motor moving part and potentiometer 0 point to make the seat in home position. it is very hard to make home position manually adjusting potentiometer. is there any other way to fix this.

    kindly please someone can help me to fix these issues really appreciate.

    thank you very much all.....
  8. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,141
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,985Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    • Like Like x 1
  9. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Appreciate your reply noorbeast,

    actually i did not do wiper motor ground isolation, i thought if use two motor drive PCB separately no need to do ground isolation, thank you for advice and im planing to do that for my both motors.

    but i have one doubt, this same setup i was using with my lap top and it was working perfectly. ( including LFS )
    it start getting damaged when i connected to the desktop PC. is there any other possibilities get damaged with PC ?

    Also i applied for DYI licence, but i'm not very sure still i'm eligible to get license. Please advice...

    Thank you....
  10. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,141
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,985Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    A PC should not damage control board and motor drivers.

    I am away traveling so have asked other admins to check license requests.
  11. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Thank you very much for your quick reply noorbeast,

    Appreciate your support always.....:)


    Thank you...
    • Like Like x 1
  12. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino

    Hi noorbeast,

    I have received my DYI licence, Thank you very much...hug:hug:

    Still i didn't use it, Because i'm planing to test it with lap top but my permanent setup will be with my gaming desktop PC, So I have doubt, if use it for my lap top still i will be able to use it again for my gaming PC.
    kindly please explain me this matter.

    Thank you very much...
  13. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,141
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,985Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    The license is only valid for one computer.

    But the demo mode of SimTools has the fully functional plugin for Live For Speed, specifically for testing purposes, so just use that for testing. You can download LFS here: https://www.lfs.net/downloads
  14. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Hi noorbeast,

    Thank you for quick reply and well noted,

    i have a one more doubt,
    i connect my potentiometer to motor shaft using long nut, but when power up motor start moving and stop in different positions, its very hard to set home position because of this crazy movement, ( I think both motors looking for 0 position of potentiometers, ) is there any other way to set this or i missed something to set.

    when i test my sample miniature setup using RC motors always they stopped in correct position ( 90 degree ) home position. may that potentiometer are inbuilt.

    i attached some photos for reference,
    Please help me to fix this issue.

    thank you very much..

    Attached Files:

    • ss.jpg
      ss.jpg
      File size:
      231.1 KB
      Views:
      64
    • s.jpg
      s.jpg
      File size:
      256.7 KB
      Views:
      56
  15. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Hi everyone,

    i hope you all understand my problem,
    if someone can help me with above problem i'm facing now really appreciate.

    :sos:sos:sos

    Thank you..
  16. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,141
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,985Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    What code are you using and can you please post pictures of all of your settings.