1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Pramuuditha Kumara's Project

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by Pramuuditha Kumara, Jan 6, 2019.

  1. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    ok, im planing to use sim tools 2 for my actual project and let see how it will work.

    i will post my project and if i need any help please help me, really appreciate your support always .....

    also thank you for regarding licence information as well..

    Cheers.....
  2. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino


    hi
    i already test my motors and sim tools setting with RC motors and it work perfectly..
    this is really good and i can play around settings of sim tools.
    this is really good chance learn about sim tools before actual build.

    thanks ....
  3. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
  4. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino


    this is the my test with RC motors, It is working well.

    any suggestion most welcome..

    thanks ...
    • Like Like x 1
  5. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
  6. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    but i have doubt about changing the code for selected mode, how can i do this according to my hardware.
    if any one can explain this, really thankful...



    also is there any suggestion about my hardware and plan most welcome...

    Attached Files:

    • 1.png
      1.png
      File size:
      109.8 KB
      Views:
      60
    • Drive.jpg
      Drive.jpg
      File size:
      94.1 KB
      Views:
      50
    • 1.png
      1.png
      File size:
      109.8 KB
      Views:
      54
  7. BlazinH

    BlazinH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2013
    Messages:
    1,951
    Location:
    Oklahoma City, USA
    Balance:
    14,189Coins
    Ratings:
    +1,655 / 30 / -1
    A few lines down from the top of the sketch look for #define MODE1 and change 1 to 2.
    • Like Like x 1
  8. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Thank you for your reply.

    upload_2019-1-21_21-33-38.png

    to

    upload_2019-1-21_21-34-7.png

    is it correct what i have done..?
  9. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino

    i have followed and i connected SMC with Arduino
    if someone can conform this is correct or no ...
    thanks ..

    upload_2019-1-22_11-10-37.png

    Attached Files:

    • smc.png
      smc.png
      File size:
      59.6 KB
      Views:
      49
  10. BlazinH

    BlazinH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2013
    Messages:
    1,951
    Location:
    Oklahoma City, USA
    Balance:
    14,189Coins
    Ratings:
    +1,655 / 30 / -1
    Yes that's correct.
    • Like Like x 1
  11. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Thank you very much....
  12. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    hi
    i already tested my motors with SMC and sittings changes like this.

    upload_2019-1-27_16-46-46.png

    then i was trying to setup sim tools, but im not able open sim tool and when i open there is error

    upload_2019-1-27_16-48-21.png

    can someone help me with this, how can i fix this issue...
  13. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    even sim tools open, im not able to open interface settings, when i hit interface settings same error will pop up.
    this is the error
    upload_2019-1-27_16-52-53.png

    Please help.....
  14. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    i uninstalled sim tools 1 and installed sim tools 2. then there was no any error and i can edit interface settings.
    but there was no any changes for out put settings and there no any RX TX feedback on my arduino board.

    here is the my settings.

    upload_2019-1-27_18-5-7.png

    upload_2019-1-27_18-5-46.png

    Please help me with, when i was testing with RC motors it work fine for me with sim tools 1, but it did not work with sim tools 2.
    but now i cant use sim tool 1 due to error and sim tools 2 is not connecting
    please help, how can i get this fix..
    many thanks..
  15. BlazinH

    BlazinH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2013
    Messages:
    1,951
    Location:
    Oklahoma City, USA
    Balance:
    14,189Coins
    Ratings:
    +1,655 / 30 / -1
    Interface settings are incomplete. Use 10 for output bit range and 10ms for output rate.
    • Agree Agree x 1
  16. BlazinH

    BlazinH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2013
    Messages:
    1,951
    Location:
    Oklahoma City, USA
    Balance:
    14,189Coins
    Ratings:
    +1,655 / 30 / -1
    You can't run smc utilities and Simtools at the same time.
    • Like Like x 1
  17. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Th
    Thank you very much for your reply,
    yes i was missed output bit and out put rate,

    i changed it and start working now.
    thank you very much....
  18. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    this is the my current settings

    upload_2019-1-28_0-27-45.png

    upload_2019-1-28_0-28-53.png
  19. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    hi
    im planing to buy
    22. 5 RMP
    Speed ratio 80
    torque 19.1 NM

    i attached the photos for reference

    is this motor work for my simulator ??

    Attached Files:

  20. Pramuuditha Kumara

    Pramuuditha Kumara Member

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    51
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    updated image of SMC

    Attached Files:

    • SMC.png
      SMC.png
      File size:
      90.8 KB
      Views:
      35