1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Showroom My Diy 2dof RC test then 2dof wiper motor diary

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by Krzysztof Dej, Jan 1, 2021.

  1. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    OK it was a broken motor controller
    • Informative Informative x 1
  2. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hi I have lots of fun with my 2dof. And my dream come true. With basshaker and vr for me is like Wow. I spend lots of time to create motion profile to specific games and have some thoughts how to get the ultimate immersion for me:) @noorbeast My friend :)
    Is it posibble to relay surge and sway signal and add some pads to the chair for symulate gforces works on my back when accelerate and to my side on sway. Is it possible some how or i must do something else?
    • Like Like x 1
  3. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    18,282
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    131,037Coins
    Ratings:
    +10,145 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    You can incorporate G-Seat axis into your rig, if that is what you have in mind: https://xsimulator.net/community/faq/gseat.20/category
    • Friendly Friendly x 1
  4. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Which link is for me? I don't fully understand i must modify existing code? I want to add 3 servo to 2dof that work same time. I found serwo code but this is not for me. Sorry my language barrier is i think to high. Every link I read is about serwo but not 2dof and gseat so I don't know how to add another motors
  5. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    OK sim tools can handle to 6 profiles so I can add another Diy for my rig
    I will try to do something like this
    https://www.xsimulator.net/community/threads/wip-racingmats-closed-circuit-gseat.14071/
  6. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    https://www.xsimulator.net/community/faq/arduino-code-for-servo-g-seats.318/
    Code and sim tools settings from this link
    I need to add 3 serwo ; 2 for sway (left, right) L, F Axis2a, 2b with settings Simtools 2.4 to prevent negative vales and movement https://www.xsimulator.net/communit...p-to-prevent-negative-vales-and-movement.340/
    SIM tools is wonderful software it can hold to 6!!!! Interfaces so I set it up to interface 2 with another port with my old serwo to check it. It's work like a charm so now I want to my serwo and other stuff like from RacingMat's https://www.xsimulator.net/community/threads/wip-racingmats-closed-circuit-gseat.14071/
  7. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hi I have problem when and how to set max min values on tuning center? I don't have available capture max min button. Also when I try to set this in game I saw that my Richard burns rally profile is connected to all interfaces. When I try to set it for interface 2 it changed to interface 1 also. On interface 1 I have 2dof chair how to set profile to gseat axis without changing 2dof? @noorbeast @RacingMat @MarkusB
  8. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    18,282
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    131,037Coins
    Ratings:
    +10,145 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Can you please post pictures of all of your settings.
  9. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    ok there it is. Maybe i start understand , am i right? i need to add another axis (b ?) to existing profile. there r my testing settings in b axis assignment i put 2 motors that will pomp pressure for surge , is it ok ?

    Attached Files:

  10. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    18,282
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    131,037Coins
    Ratings:
    +10,145 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    You could use R<Axis3a>~L<Axis4a>~ for the servos and configure all your axis assignments on the same section.
    • Like Like x 1
  11. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    OK and for sway? For exemple letters F and B
    When I want to prevent negative values? ~F<Axis1b>~B<Axis2b>~? ) And set it in tuning center like on picture? Is this won't affect 2dof tuning settings? Or better use modified arduino code lift only? (when I use modified code No need to set tuning center like on screen?)

    Attached Files:

    Last edited: Feb 1, 2022
  12. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I can't becouse of tuning center existing for 2dof?
  13. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I make gseat axis like 1b, 2b and it's works but serwo works only when push brakes, i need it to works when push throttle? And this is running center goes i think. How to set it?@noorbeast @RacingMat @MarkusB
  14. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    18,282
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    131,037Coins
    Ratings:
    +10,145 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    I am suggesting you don't use the b axis designation at all, stick to a.

    I suggest you deal with Axis Allocations, not the Tuning Center.
    The DIR box being checked orange or not in Axis Assignments determines which way an axis moves.
  15. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    OK i try in the evening. Thanks for answer :cheers
  16. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Yes but I checked the DIR box and serwo works only with braking no
    Yes but I think I checked this and this no the direction problem but bo movement at all on the throttle side, only all movement when braking
  17. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
     Thank You for advice. I made it
    So:
    1. create another axes on (a) section like:
    Axis3a,....
    2. Allocate % and run game.
    3. Run tuning center and change preferred section and up or down and other set 0
    4. Save for axis assignment B!!!!
    5. Set tuning center as previous.
    6. Save for A axis assignment.
    7. Change on sim tools interface settings letter A to B like Axis 3a to Axis3b.
    8. Change on Axis Assignment
    DONE
    U have movement only for (in my case) throttle
    Thank you @noorbeast for tolerate me through my tough learning
    • Winner Winner x 1
    Last edited: Feb 2, 2022
  18. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I wanna ask about Surge force. When I'm in the full throttle chair leans back ok when I release throttle chair come back ok but when I'm on the throttle long time that chair lean back it's start to come back to middle point. How to change that it will be returning more subtly (slowly)? @noorbeast is it traction loss filter?
  19. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    18,282
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    131,037Coins
    Ratings:
    +10,145 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    No the filter used to subtly return to a neutral potion, if done right without the user noticing, is called Washout.
    • Friendly Friendly x 1
  20. Krzysztof Dej

    Krzysztof Dej Active Member

    Joined:
    Jun 3, 2020
    Messages:
    212
    Location:
    Poland
    Balance:
    798Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I have some problem. My serwos arrived and I wanted to check it out connect all to 5v and 4,5,6 pins and when I try to check how it work on sim tools they worked well but when I try to quick change directions sim tools crashed. Any ideas?

    Attached Files: