1. Hundreds of coffees, endless nights of debugging and coding, and countless feedback by our beta testers led to this new major release. SimTools 2.4 is probably the version with the most upgrades and improvements in a single release ever. Look at everything Dustin has included:
    SimTools 2.4 all features.
    Dismiss Notice
  2. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  3. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  4. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
value1

Microsoft Flight Simulator X / Lockheed Martin Prepar3D Plugin 2.0.2.0

SimTools plugin for Microsoft Flight Simulator X and Lockheed Martin Prepar3D

  1. minanke

    minanke New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 1, 2013
    Messages:
    17
    Occupation:
    Developer
    Location:
    Hong Kong
    Balance:
    - 56Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Sorry, my mistake. I rollback the plugin one version when troubleshooting the previous problem.

    Now I get the motion data after I upgrade the plugin back to the latest version.

    Just tested the Extra 2 as Roll for 10 mins. I can feel a very little shake to the left and right when I turn.

    Since I do not have Rift, so the feel with the Extra 2 may not as prominent as using Rift. But I do think it is done right if using it for Jet or fast roll aircraft because you should only feel the forward G, am I right?

    Thanks again to value1 for these extra innovation. :)
  2. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,151
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    100,051Coins
    Ratings:
    +8,339 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Yes you are right @minanke and it does take a bit of fiddling to find the correct settings. But what it should do it hold the sim over in the direction of the roll for the duration of the roll and return to level when released. How far it goes and how fast depends on the settings for Extra2.

    With the Rift it feels far more natural than the sim going from the extreme roll position on one side to the extreme roll position on the other side half way through the roll.
  3. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,151
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    100,051Coins
    Ratings:
    +8,339 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    • Like Like x 1
  4. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,151
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    100,051Coins
    Ratings:
    +8,339 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
  5. Asif Habib

    Asif Habib New Member

    Joined:
    Aug 11, 2015
    Messages:
    14
    Occupation:
    Engineer
    Location:
    Pakistan
    Balance:
    74Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, Motion platform
    Hello everybody!
    Can somebody please let me know the exact version of the Microsoft Flight Simulator X, on which the above uploaded plugin outputs the values???
  6. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,106
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,788Coins
    Ratings:
    +595 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    Once I ran all the msi files on the SDK folder or all worked great
    • Like Like x 2
  7. Asif Habib

    Asif Habib New Member

    Joined:
    Aug 11, 2015
    Messages:
    14
    Occupation:
    Engineer
    Location:
    Pakistan
    Balance:
    74Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, Motion platform
    Hi fellows!
    I am running FSX - Steam Edition. I have patched the game plugin successfully. Ran all the .msi files.
    But still unable to get the values out on tuning center.I have already read all of the above conversations by you guys. And applied all the possible solutions provided by you.
  8. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,151
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    100,051Coins
    Ratings:
    +8,339 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Please post about your problem in one thread only, it gets far too hard to follow otherwise: http://www.xsimulator.net/community...x-no-motion-tried-all-the-options.6800/page-2
  9. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,151
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    100,051Coins
    Ratings:
    +8,339 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Prepar3D V3.1 has just been released, it is another massive download and I believe needs a reinstall: http://www.prepar3d.com/news/2015/12/113372/

    At this stage Orbx is advising not to upgrade yet, as compatibility is still pending.

    I will upgrade eventually but have to say nothing peeves me more than P3D not having a proper updater and hence I not only have to reinstall it but also all the addons I use.
  10. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,106
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,788Coins
    Ratings:
    +595 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    I want to get some scenarios but cant seem to find them anywhere. Any ideas? I love the oil rig mission in FSX and Im looking for more stuff like that.
  11. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Has anyone got V3.1 of P3D yet?

    I'm keen to see if the plugin still works with version 3? Thanks.
  12. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,151
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    100,051Coins
    Ratings:
    +8,339 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Yes V3.1 works fine for me with the motion plugin @Archie.

    The FlyInside rift implementation has also been updated for 3.1 and works fine.
  13. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Awesome. Downloading V3.1 as we speak.

    Most (if not all) of the main add-ons I use are now updated to V3.1, and given V3 fixes a number of OOM issues and add's the Avatar feature, it's a no brainer.

    Thanks again @noorbeast. About time I had an excuse to fresh install P3D. :)
    • Like Like x 1
  14. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,151
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    100,051Coins
    Ratings:
    +8,339 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
  15. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Ah yes! Thank you for the reminder. That will save a few hours scratching my head!! @noorbeast
    • Like Like x 1
  16. Pastrana

    Pastrana Member

    Joined:
    Oct 30, 2015
    Messages:
    81
    Location:
    Argentina
    Balance:
    341Coins
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Yes confirmated,
    dk2 oculus with simtools works wonders . It is beautiful .
    • Agree Agree x 2
  17. Nanomx

    Nanomx New Member

    Joined:
    Dec 13, 2015
    Messages:
    4
    Balance:
    108Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Arduino
    hi , i am doing a small proyect
    what i need is to find the speed of the plane in FSX
    so i can speed up some fans that i have connect to an arduino
    this plugin can give me speed info ?

    thanks
  18. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,549
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    27,902Coins
    Ratings:
    +3,597 / 10 / -0
    @Nanomx, look into "Game Dash" for speed/fan support.
    yobuddy
  19. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,106
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,788Coins
    Ratings:
    +595 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    What is the project and are you allowed to use another software for this project? curious
  20. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,106
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,788Coins
    Ratings:
    +595 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    You need to post in English, use google translate.