1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
value1

IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad plugin 2.0.0.5

SimTools game plugin for IL -2 Sturmovik "Battle of Stalingrad"

  1. value1

    value1 Nerd Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    2,092
    Location:
    Zug, Switzerland
    Balance:
    5,967Coins
    Ratings:
    +3,005 / 11 / -1
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Joyrider
    value1 submitted a new resource:

    IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad plugin - SimTools game plugin for IL -2 Sturmovik "Battle of Stalingrad"

    Read more about this resource...
    • Winner Winner x 4
  2. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    12,611
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    96,465Coins
    Ratings:
    +8,106 / 40 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    After all the drama to convince the devs it is great to have IL2 BOS motion. I am about to go traveling overseas but I hope others can create an post so awesome videos, as that may encourage other devs to actually get behind APIs for motion simulation.
    • Agree Agree x 3
    • Funny Funny x 1
    Last edited: Mar 31, 2019
  3. Jörg Ziegler

    Jörg Ziegler New Member Gold Contributor

    Joined:
    Apr 1, 2019
    Messages:
    5
    Balance:
    37Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SCN6, Motion platform, 4DOF
    I want to thank value1 for making the great plugin so quickly and making my dream come true!

    I have a small video, nothing fancy, just a prove that it works....



    I have a question @value1 what does the SURGE exactly do here in the plugin? And where and how do I connect it?
    Was bewirkt der Surge Effekt eigentlich in IL-2 und zu welchem Aktuator soll ich es am besten zuordnen?
    I am still working on my Simtools profile.

    Thanks so much, best regards
    Joerg
    • Like Like x 2
  4. value1

    value1 Nerd Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    2,092
    Location:
    Zug, Switzerland
    Balance:
    5,967Coins
    Ratings:
    +3,005 / 11 / -1
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Joyrider
    Well, when flying you will also feel braking and acceleration. Probably for even longer than when racing. This might be an issue, because you cannot mimic such long times typically with a simulator. Try pitching the seat up or down to see, if it feels like acceleration. At the end, it's a matter of tweaking your profile until it feels "natural" for you in your seat/platform.
    • Like Like x 2
  5. Jörg Ziegler

    Jörg Ziegler New Member Gold Contributor

    Joined:
    Apr 1, 2019
    Messages:
    5
    Balance:
    37Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SCN6, Motion platform, 4DOF
    Hello Thomas,
    thank you for your help, I will continue testing and tweaking.

    Gruß Jörg
  6. Jörg Ziegler

    Jörg Ziegler New Member Gold Contributor

    Joined:
    Apr 1, 2019
    Messages:
    5
    Balance:
    37Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SCN6, Motion platform, 4DOF
    Hello Thomas,
    just want to provide feedback after some more testing.
    I took out surge in my profile and activated sway instead, actually I did not feel anything.
    I am not sure what sway will do!? In sim racing sway will provide G force feeling, here I did not feel anything.....and no surge effect after I put in sway.

    Did anybody else here try the IL-2 plugin already? I get pitch, roll and yaw effects. Heave and surge is missing for me so far.

    Thanks and best regards Joerg
  7. Piotr Janta

    Piotr Janta New Member Gold Contributor

    Joined:
    Apr 12, 2019
    Messages:
    13
    Location:
    Poland
    Balance:
    41Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, SCN6
    cant get this plugin to work - I have prosimu 2 dof ( newbe) but only AC , Dir Rally and PC 2 Imanged to work
    IL 2 and ED no luck so far, anyone can show me how to setup sim tools for that game??
  8. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    12,611
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    96,465Coins
    Ratings:
    +8,106 / 40 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    You need to patch the game for motion in Game Manager and then create and refine a motion profile: https://www.xsimulator.net/community/faq/steps-to-create-a-motion-profile.228/
    • Agree Agree x 1
  9. Leandro Kemp

    Leandro Kemp Member Gold Contributor

    Joined:
    Oct 14, 2015
    Messages:
    117
    Location:
    Brasil
    Balance:
    292Coins
    Ratings:
    +15 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino, Motion platform
    Hi.
    My IL2 Battle of Stalingrad Blitz Edition Steam did not work.
    I did the patch. Game Running appears, but does not move any axis.
    Do I need to do anything in the game settings?
  10. Piotr Janta

    Piotr Janta New Member Gold Contributor

    Joined:
    Apr 12, 2019
    Messages:
    13
    Location:
    Poland
    Balance:
    41Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, SCN6
    Thanks for tip but this plugin its not working for me. I have non steam edition ( & all DLCs) with 3d migoto mod .Maybe this mod generating issue with this plugin ? But I cant flying without it in VR.
    I resolved my Elite issue with plugin and so only Il 2 its not working.
  11. Leandro Kemp

    Leandro Kemp Member Gold Contributor

    Joined:
    Oct 14, 2015
    Messages:
    117
    Location:
    Brasil
    Balance:
    292Coins
    Ratings:
    +15 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino, Motion platform
    I've done all the profile settings and it still does not work.
    When I leave the game, an error message appears.

    Vídeo

    Mensagem erro IL2.jpg
  12. value1

    value1 Nerd Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    2,092
    Location:
    Zug, Switzerland
    Balance:
    5,967Coins
    Ratings:
    +3,005 / 11 / -1
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Joyrider
    You might need to change a config file manually. I'll let you know when I'm back online.
  13. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,313
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    24,958Coins
    Ratings:
    +3,357 / 10 / -0
    @Leandro Kemp,
    Sounds like all your interfaces are crashing on startup.
    (you hear all those beeps?)
    Is your hardware turned on?
  14. Leandro Kemp

    Leandro Kemp Member Gold Contributor

    Joined:
    Oct 14, 2015
    Messages:
    117
    Location:
    Brasil
    Balance:
    292Coins
    Ratings:
    +15 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino, Motion platform
    Yes, everything is OK. I clicked it several times on the off.
  15. value1

    value1 Nerd Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    2,092
    Location:
    Zug, Switzerland
    Balance:
    5,967Coins
    Ratings:
    +3,005 / 11 / -1
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Joyrider
    There should be a file called startup.cfg in your installation directory.
    Add the lines
    Code:
    [KEY = motiondevice]
       addr = "127.0.0.1"
       decimation = 2
       enable = true
       port = 4321
    [END]
    • Informative Informative x 1
  16. Piotr Janta

    Piotr Janta New Member Gold Contributor

    Joined:
    Apr 12, 2019
    Messages:
    13
    Location:
    Poland
    Balance:
    41Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, SCN6
    its possible to add extra port to this line ?
    I have Gametrix jet Seat pad open that way in IL at port 29373

    how to write this in your code ?
  17. Leandro Kemp

    Leandro Kemp Member Gold Contributor

    Joined:
    Oct 14, 2015
    Messages:
    117
    Location:
    Brasil
    Balance:
    292Coins
    Ratings:
    +15 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino, Motion platform

    It worked.
    Thank you.
    • Like Like x 1
  18. Jörg Ziegler

    Jörg Ziegler New Member Gold Contributor

    Joined:
    Apr 1, 2019
    Messages:
    5
    Balance:
    37Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SCN6, Motion platform, 4DOF
    Sorry for my late reply here, I didn't check for a while.

    Does IL-2 motion work now for everybody here? How is YOUR experience with the motion in IL-2?
    I did not test my motion rig for a while now, because my job keeps me too busy. MY experience was so so.
    For "normal" flying like an airliner or a Cessna 172 would do.....I mean pitch and bank angles in moderate and normal limits it feels great, BUT flying like a combat plane with very high pitch and bank angles and doing aerobatics my experience is not that great with IL-2 and motion....MY motion rig is very limited in pitch and bank angles and in aerobatics it does not work that great for me.

    How is YOUR experience?

    Thanks Joerg
  19. hexpod

    hexpod http://heXpod.xyz Gold Contributor

    Joined:
    Apr 18, 2016
    Messages:
    307
    Location:
    berlin
    Balance:
    2,202Coins
    Ratings:
    +101 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, 6DOF
  20. hexpod

    hexpod http://heXpod.xyz Gold Contributor

    Joined:
    Apr 18, 2016
    Messages:
    307
    Location:
    berlin
    Balance:
    2,202Coins
    Ratings:
    +101 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, 6DOF
    As I played around with this title veeeery long time ago, I am not sure which version of the game it concerns.

    Could someone point from where we can buy a non-steam version?