1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Tutorial How to write a Game Plugin for SimTools 2.0 - API documentation

Discussion in 'Tutorials and Tips by the Developer' started by yobuddy, Sep 23, 2016.

  1. Arazok

    Arazok Member

    Joined:
    Mar 26, 2018
    Messages:
    161
    Occupation:
    Computer scientist
    Location:
    Germany
    Balance:
    906Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    ok, thanks guys, I will do that as well.
    • Like Like x 2
  2. Arazok

    Arazok Member

    Joined:
    Mar 26, 2018
    Messages:
    161
    Occupation:
    Computer scientist
    Location:
    Germany
    Balance:
    906Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Another question: What is the unit (degree ?) of the values like roll, pitch, yaw sent back to GAmeEngine ? I heard something about a min max file. Where is this described ?

    thx, Arazok
  3. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,744
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    32,499Coins
    Ratings:
    +3,803 / 10 / -0
  4. Arazok

    Arazok Member

    Joined:
    Mar 26, 2018
    Messages:
    161
    Occupation:
    Computer scientist
    Location:
    Germany
    Balance:
    906Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    @yobuddy: Sorry, I am lost. Of course I know the simtools user manual, but where is written, how the values for a plugin must be ?
    And where (which page?) is the min max file described, which must be part of a plugin zip ?
    Thanks for any help appreciated :)

    (maybe I am blind!)
  5. vthinsel

    vthinsel Well-Known Member

    Joined:
    Feb 20, 2015
    Messages:
    376
    Location:
    FRANCE
    Balance:
    5,034Coins
    Ratings:
    +474 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6
    Best is anyway to reset the min/max when you install a new plugin to make sure it suits your driving style and rig. Plugins may come with max/min in the zip file... or not.
  6. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,744
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    32,499Coins
    Ratings:
    +3,803 / 10 / -0
    Here you go buddy!
    Page 26, Conventions for Game Plugins.
    Page 75 - 80, is the Min Max stuff.
    • Informative Informative x 1
  7. Arazok

    Arazok Member

    Joined:
    Mar 26, 2018
    Messages:
    161
    Occupation:
    Computer scientist
    Location:
    Germany
    Balance:
    906Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Thx man, I overlooked it and wasn`t aware that with the min/max stuff also the tuning center is meant.
    *thumbs up*
    • Like Like x 1
  8. Arazok

    Arazok Member

    Joined:
    Mar 26, 2018
    Messages:
    161
    Occupation:
    Computer scientist
    Location:
    Germany
    Balance:
    906Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hi, I wrote a small test plugin by using C# template.
    When running the PluginValidator.exe it says "Test_GamePlugin.dll NOT valid!"
    What is the validator checking ? Is there a log file with more explanation what went wrong ?
    All the interfaces are implemented (as far as I can see).

    cheers,
    Arazok
  9. Arazok

    Arazok Member

    Joined:
    Mar 26, 2018
    Messages:
    161
    Occupation:
    Computer scientist
    Location:
    Germany
    Balance:
    906Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    can nobody answer this ? Who wrote the pluginvalidator.exe ?
    @yobuddy ?
  10. vthinsel

    vthinsel Well-Known Member

    Joined:
    Feb 20, 2015
    Messages:
    376
    Location:
    FRANCE
    Balance:
    5,034Coins
    Ratings:
    +474 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6
    You probably didn't go through the project settings a per the documentation. project name, assembly name, root namespace, etc.... all that must be aligned.
  11. Arazok

    Arazok Member

    Joined:
    Mar 26, 2018
    Messages:
    161
    Occupation:
    Computer scientist
    Location:
    Germany
    Balance:
    906Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    You are right, as the c# template is provided here in this thread. I didnt changed, just compiled it. No one else uses the c# template ?
  12. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,744
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    32,499Coins
    Ratings:
    +3,803 / 10 / -0
    I personalty have not played with the C# template.
    So it's hard to say exactly what is keeping it from compiling.
    I bet its something small thou, maybe peek at a VB example and you will see what missing?
  13. Arazok

    Arazok Member

    Joined:
    Mar 26, 2018
    Messages:
    161
    Occupation:
    Computer scientist
    Location:
    Germany
    Balance:
    906Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    No, it is compiling. But the validation check with the plugin validator says it is not a valid plugin dll... Why ?
  14. vthinsel

    vthinsel Well-Known Member

    Joined:
    Feb 20, 2015
    Messages:
    376
    Location:
    FRANCE
    Balance:
    5,034Coins
    Ratings:
    +474 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6
    Maybe you should @llluis as he is the one who made the C# template. "official" plugins are in VB
  15. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,744
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    32,499Coins
    Ratings:
    +3,803 / 10 / -0
    Because it was not unable to load the file as a plugin.
    It's missing something...
  16. Arazok

    Arazok Member

    Joined:
    Mar 26, 2018
    Messages:
    161
    Occupation:
    Computer scientist
    Location:
    Germany
    Balance:
    906Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    ?? I don`t understand.
    To compile the C# template, you need to add the existing Game_PluginAPI.dll to the project.
    Then it compiles. But - as said - it isn`t validated, even if all of the interfaces are implemented (as far as I can see).
    Would be helpful to get more details about why the pluginvalidator throws an error...
    If needed, I can provide my compiled dll here.
  17. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,744
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    32,499Coins
    Ratings:
    +3,803 / 10 / -0
    Use any of the official plugin examples and they will compile buddy.
    Or give @llluis a shout, as he may know whats going on, take care!
    yobuddy
  18. llluis

    llluis Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Messages:
    130
    Location:
    Quebec
    Balance:
    1,560Coins
    Ratings:
    +97 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Downloading and installing Visual Studio so I can have a look for you @Arazok
  19. llluis

    llluis Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Messages:
    130
    Location:
    Quebec
    Balance:
    1,560Coins
    Ratings:
    +97 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Hello @Arazok, I recompiled the files from zip

    upload_2019-4-27_18-11-26.png
    and ran PluginValidator.

    upload_2019-4-27_18-8-44.png

    So, something you changed broke the code.

    What did exactly you do?
    • Like Like x 1
  20. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,744
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    32,499Coins
    Ratings:
    +3,803 / 10 / -0
    thanks @llluis for testing this buddy!