1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Bug After Windows 10 update to 2004 (from 1909) Intensity Slider problems.

Discussion in 'SimTools DIY Version' started by p00ky, Jun 1, 2020.

  1. Ochso

    Ochso New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    7
    Occupation:
    CAD Designer
    Location:
    UK
    Balance:
    - 14Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6, Motion platform
    Hello
    Alas now in the same boat as had to do a fresh win10 64 pro install (2004)
    Reverting to 1909 for me is not possible.
    so a +1

    AMD 3700x on a 570 steel legend mobo

    Have tried 2.4 and 2.4.1 to no avail.

    Yes reduction in acceleration / speed of actuators works and thanks Damien .
    It is more of a one setting fits all though.

    Fingers crossed the problem is resolved soon.
  2. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    15,794
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    115,376Coins
    Ratings:
    +9,225 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    See @pog0's advice: https://www.xsimulator.net/communit...-deadzone-between-0-and-25.15118/#post-204050
  3. Ochso

    Ochso New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    7
    Occupation:
    CAD Designer
    Location:
    UK
    Balance:
    - 14Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6, Motion platform
    Thanks Noorbeast,

    Will try again with 2.4 but Pog0 apparently has 1909 and Im stuck with 2004

    Just wished Id kept my 1909 iso. Ah well - Im a past master of hindsight.

    Currently persevering with the accel n speed actuator settings as its still a tad rough especially on AMS .

    Will let you know .
    Thanks again
  4. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    15,794
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    115,376Coins
    Ratings:
    +9,225 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    You also have earlier SimTools versions if necessary, different members have reported a range of roll back version solutions they have found to work.
  5. kscorp

    kscorp New Member

    Joined:
    Jun 19, 2015
    Messages:
    12
    Location:
    france
    Balance:
    68Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6, Motion platform, 6DOF

    You can try with SimTools 2.1 version. Ok for me
    • Like Like x 1
    • Informative Informative x 1
  6. kparkin

    kparkin Member Gold Contributor

    Joined:
    Oct 6, 2018
    Messages:
    73
    Location:
    United Kingdom
    Balance:
    158Coins
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    4DOF
    • Like Like x 1
  7. Ochso

    Ochso New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    7
    Occupation:
    CAD Designer
    Location:
    UK
    Balance:
    - 14Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6, Motion platform
    Thank you to all who have posted tips.
    Hopefully 1909 is currently downloading courtesy of Kparkins tip. ( fingers crossed that works)

    Things Ive tried via version 2.3.1 ( So far)
    Only based on AMS test. ( formula reiza on speilburg )
    Put all 3 usb connectors /com ports on a pcie riser USB 3.0 card - to eliminate Mobo USB - No change
    Removed all hidden non connected devices in device manager .- to minimise polling conflicts.- No change
    Disabled Windows defender. ( just in case) - No change
    Removed and added filters.
    Re tuned via tuning/ capture option .
    Compatibility modes - win 8 & win 7.

    Axis tests in Game engine all work as well as normal.

    100% intensity - Way too severe .
    98-99% - marked drop of in actuator movement ie not 1% more akin to 15-20 ish% with not all outputs the showing the same decrease.
    90% actuators rumble only
    87% - no rumble or noise from actuators.
    10% - same as above.

    This decrease appears to be definitely not to follow a linear drop.

    WIll be doing the same with version 2.4.0 Before trying the roll back to 1909.

    Hope this info helps even though results are no doubt machine specific.
    • Informative Informative x 1
  8. Ochso

    Ochso New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    7
    Occupation:
    CAD Designer
    Location:
    UK
    Balance:
    - 14Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6, Motion platform
    Ive peformed the same test with Version 2.4.0.
    Using the same Axis settings. with Pcie riser used.

    100% not as severe as 2.3.1
    99% drop off more marked than 2.3.1 more akin to 40%
    at 87% there was actuator rumble which disappeared at 80%

    Also Disabled Control flow guard CFG and DEP in defender - No change in results.

    Then reduced axis force settings to total 100% .

    100% slightly more managable game play wise .
    However the drop off when slider used appears the same.

    Think I may as well try version 2.1 as suggested before the inevitable "Rufus re-install" to 1909

    So far, the version 2.3.1 (for me ) has been the least affected by the windows 2004 OS "upgrade"
    • Informative Informative x 1
  9. Ochso

    Ochso New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    7
    Occupation:
    CAD Designer
    Location:
    UK
    Balance:
    - 14Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6, Motion platform
    As promised I tried Version 2.1 , Im Glad I did and thanks to Kscorp.

    Success . Win 10 - 2004 . Works well with Version 2.1

    99% - much closer to 100 than any other version tried.
    80% - Actuator rumble though minimal movement
    10% - Still had an Actuator rumble only.

    I admit I never really went deep into Simtools features - I just wanted to to go Vrmm Vrmm , but they are useful.

    Things I have noticed in my foray into this.
    The game tuning and virtual axis views are really more than they appear at first glance. Though I did go a tad crosseyed trying to keep my eye on them when driving / bouncing and reading.
    The individual game manager profile slider setting is not a linear regression as I would have assumed .
    ( Im living proof of thats what "assume" does.)
    As a total novice , I would say its more of a logarithmic/ tangential style drop off in overall movement.
    And it seems that each version appears to start its drop off at different parts of that curve.

    Many thanks to all who helped with suggestions.

    And I still have a bootable 1909 instal USB as well. ( Just in case)

    Thanks Again
    • Like Like x 1
    • Winner Winner x 1
  10. kscorp

    kscorp New Member

    Joined:
    Jun 19, 2015
    Messages:
    12
    Location:
    france
    Balance:
    68Coins
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6, Motion platform, 6DOF
    For me, for one computer OK, for another one in Windows 10 2004... always bad... better compared to 2.4.1...but really slower compared to 1909... It's better because SimTools 2.1 is more agressive for the telemetry renderring....
  11. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,818
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    34,555Coins
    Ratings:
    +3,971 / 10 / -0
    • Informative Informative x 2
    • Winner Winner x 1
  12. PetroVitallini

    PetroVitallini Member

    Joined:
    Dec 23, 2016
    Messages:
    68
    Location:
    Norway
    Balance:
    212Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I've tested the new version with update 2004 and it works like a charm! Thanks Yobuddy!
    • Like Like x 1
    • Informative Informative x 1
  13. Ochso

    Ochso New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    7
    Occupation:
    CAD Designer
    Location:
    UK
    Balance:
    - 14Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN6, Motion platform
    Like wise - Thanks Yobuddy. 2.5 works.

    I wonder what new "undocumented features" the Win 10 October update will bring? - Dont think ill be putting that on the PC any time soon.

    Thanks again .
  14. MADERN

    MADERN Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 19, 2018
    Messages:
    61
    Occupation:
    Decorater
    Location:
    London
    Balance:
    455Coins
    Ratings:
    +14 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SCN6, Motion platform, 4DOF
    Hello guys
    Just downloaded latest simtools 2.5 then updated windows to latest everything working perfectly, you guys are the best thanks for all your hard work
    Dave
    • Like Like x 1
  15. moaale

    moaale IAN MRTIN

    Joined:
    Jun 29, 2011
    Messages:
    96
    Occupation:
    NN
    Location:
    ARGENTINA
    Balance:
    355Coins
    Ratings:
    +32 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, SimforceGT
    Hello friend, I ask you a question, did you try version 1.5 of simtools with the 2004 update of windows 10 on different PCs .. because I want to know if the last update 1.5 solves the connection problem between the engine and manager
  16. MADERN

    MADERN Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 19, 2018
    Messages:
    61
    Occupation:
    Decorater
    Location:
    London
    Balance:
    455Coins
    Ratings:
    +14 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SCN6, Motion platform, 4DOF
    Hello mate
    No I didn’t try anything else , when I rolled back windows I ignored all other windows updates then yesterday when I was notified of simtools 2.5 I installed 2.5,then did all the windows updates since the issue , then did graphics card updates,sorry mate
    Dave