1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Showroom 2 DOF SIM TRY #2

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by MuñozChile2dof, Jan 5, 2018.

  1. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    This is my second attempt for mounting a 2 DOF sim. The last time i use wiper motors and homemade power supply. This and many another things dont make me posibble have good results.
    Few months ago i make the decision and buy stronger motors and power supplies, also new and best potentiometers.
    I share whit you some pictures of my advances. I hope keep doing whit the best results of my sim.
    Special thanks to @noorbeast and @Pedro Pablo for help me the last time and keep helping to all who need.

    Attached Files:

  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. Zed

    Zed VR Simming w/Vive

    Joined:
    Apr 4, 2017
    Messages:
    757
    Location:
    USA
    Balance:
    4,170Coins
    Ratings:
    +770 / 3 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    @MuñozChile2dof - those pots look like multiturn pots - like the 10 turn variety. If that's true, they may not be appropriate for those motors. For those kinds of motors you probably want directly-coupled pots with around 180 degrees or less of rotation for full scale.

    I'm not going by much information so may be totally off base too.

    Good luck!
  4. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    Thanks for the info @Zed tomorrow i will do the first test, i hope is everything ok.
  5. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    hi guys. today i mount in a provisory box the arduino one, the two moto monsters and all the wires.
    I connect everything and only one motor works ok, but the other one dont.
    I check the wires thousand time and all is ok, i test with the another moto monster and is ok too.
    I think maybe is a problem whit the arduino code? I hope you can help me.
    I am usin the SMC3 code, with one moto monster for each motors.
    https://www.xsimulator.net/communit...3dof-motor-driver-and-windows-utilities.4957/
    I upload a video with the sintoms.

    Attached Files:

  6. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    THE VIDEO IS UPLOADING TO YOUTUBE, SOON I UPLOAD HERE
    Last edited: Jan 7, 2018
  7. Zed

    Zed VR Simming w/Vive

    Joined:
    Apr 4, 2017
    Messages:
    757
    Location:
    USA
    Balance:
    4,170Coins
    Ratings:
    +770 / 3 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Are you going to put heat sinks on the MMs? Fans? Just asking since I don’t see them and they are considered essential. Also, clone MMs seem to be very problematic with lots of dead ones intermixed with good ones. Check other threads here. Lots of discussions of that.
    • Agree Agree x 1
  8. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    Hello @Zed , yes i put heat sinks later and i have a 120 mm fan in the cover, am just doing the first testings.
    And i discard the MMs i change all the wires between them and works perfectly, but no work the two at the same time that is my problem now.
  9. Zed

    Zed VR Simming w/Vive

    Joined:
    Apr 4, 2017
    Messages:
    757
    Location:
    USA
    Balance:
    4,170Coins
    Ratings:
    +770 / 3 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    If one works properly and the other doesn’t, could you have any wiring issues?

    I am not running Arduino and MMs but plenty of others do here. If you are running the same code as them, the code will be good.

    Sorry I’m not more help. One thing though is it’s hard for anyone to debug/check your wiring without sharp photos where people can trace wires. The one photo you posted is a bit blurry to do that easily. You also need to get enough angles where any wire of interest can be sorted along its entire length. Good luck!
    • Like Like x 1
  10. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    GOOD NEWS:cheers
    I resolve the problem, was just a little thing, a wrong parameter in SMC3 utilities.
    Now i do a short test whit Life For Speed and upload the video. Thank you so much @Zed

    Attached Files:

    • Like Like x 1
    • Winner Winner x 1
  11. Zed

    Zed VR Simming w/Vive

    Joined:
    Apr 4, 2017
    Messages:
    757
    Location:
    USA
    Balance:
    4,170Coins
    Ratings:
    +770 / 3 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Cool! Congrats and glad it worked out!
    • Like Like x 1
    • Friendly Friendly x 1
  12. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    Zed sorry for asking you too much help, but i had a new problem :mad: when i put the pots with motors
    I have overturn in the motors, i mean when i press the throttle in the game they turns about 1 and half turn, the same with brake.
    Do you know if this can be resolved changing some parameter in the arduino code?
  13. Zed

    Zed VR Simming w/Vive

    Joined:
    Apr 4, 2017
    Messages:
    757
    Location:
    USA
    Balance:
    4,170Coins
    Ratings:
    +770 / 3 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    I don't. I'm not familiar with the Arduino/MM setup. But if the motors are going too far, there is probably an endpoint and travel setup somewhere. The Arduino needs to know how to map the feedback value to motor position to be able to use the motors as servos.

    Have you set up endpoints?
  14. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    I don't know what to do right now :confused:
  15. insanegr

    insanegr !N$@n€

    Joined:
    Jan 14, 2014
    Messages:
    510
    Location:
    Athens
    Balance:
    16,576Coins
    Ratings:
    +491 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
  16. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    now i test with a 180 degrees potentiometer and was the same result, the motor overturns and in this case broke the potentiometer, i don't know what to do about it
  17. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
  18. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    SOLVED PROBLEM
    I reduce axis amount to use in simtools to 25 % and increased the KP parameter in SMC3 utilities to 400 and everything works perfect.
    Thanks to
    @Gadget999

    Soon i upload the video.

    Attached Files:

  19. Gadget999

    Gadget999 Active Member

    Joined:
    Dec 27, 2015
    Messages:
    639
    Location:
    London
    Balance:
    5,030Coins
    Ratings:
    +121 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    excellent :)

    does the sim track the sine wave in the SMC test program - ok ?
  20. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    Hi guys, some advances, this is a provisional base to test everything.

    Attached Files:

  21. MuñozChile2dof

    MuñozChile2dof ARDUINO, MM, 2 12VDC, 2 10K POT

    Joined:
    Mar 18, 2016
    Messages:
    29
    Occupation:
    Hydraulic technician
    Location:
    CHILE
    Balance:
    199Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    Some advances :thumbs

    Attached Files:

    • Like Like x 1