1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

SIMULATOR 2DOF PROJECT WITCH ARDUINO UNO R3 Y MOTO MONSTER H-BRIDGE

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by Pastrana, Jan 3, 2016.

  1. Pastrana

    Pastrana Member

    Joined:
    Oct 30, 2015
    Messages:
    91
    Location:
    Argentina
    Balance:
    386Coins
    Ratings:
    +44 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Well first of all, sorry for the English, the translator is to use as my primary language is Spanish. I'm from Argentina, and a few months ago I decided to build my simulator 2dof movement. As we have a special economic policy, the materials are expensive for us for the conversion of the currency. 1 euro equals 15 pesos, plus the customs policy is a problem, so the sacrifice in the assembly of these projects. Materials for version 1.0 as I call it, were two potentiometers, two 12V motors dc windscreen a Toyota Hilux, "moto monster" brigde and h-R3 Arduino Uno, supply power pc 400 and the other software. Here the first tests.

    • Like Like x 5
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. Pastrana

    Pastrana Member

    Joined:
    Oct 30, 2015
    Messages:
    91
    Location:
    Argentina
    Balance:
    386Coins
    Ratings:
    +44 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    reserved
  4. Pastrana

    Pastrana Member

    Joined:
    Oct 30, 2015
    Messages:
    91
    Location:
    Argentina
    Balance:
    386Coins
    Ratings:
    +44 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    After testing and checking will step to the assembly of the structure, structural pipe of 30x30mm for the seat base and 35x35mm for the estructura.Los restro engines uniball rod ends are connected by 12mm threaded rod with a 12mm by 450mm long. The engine cranks with 54mm long, and the motor shaft a system to move the potentiometers which are 10kohm linear, at the end has a rubber Cañito which serves to supply the imbalance shaft and acceded fuse in case of full turn by a bug in the software.

    https://www.youtube.com/watch?v=r0HMhuup0SU


    [​IMG]
  5. Pastrana

    Pastrana Member

    Joined:
    Oct 30, 2015
    Messages:
    91
    Location:
    Argentina
    Balance:
    386Coins
    Ratings:
    +44 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    The seat pivot axis became a universal joint steering of a vehicle Ford Fiesta 96. And to prevent the seat rotate on its axis stabilizer bars are placed to fix the circular structure made of kneecaps travel and 8mm threaded rod 8mm to 30mm in length.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    The source is a Dell server 57amperes source server is recommended because of its cost and the quality of its components. 57 amps for two motors work too well.

    [​IMG]

    The electronics are composed of an Arduino Uno R3 Ebay China that cost 6 euros, always ask several more, and a bridge-h "Moto Monster" Chinese for 8 euros, it is recommended to ask more than three and that is so cheap manufactures come with failures, the test image below owed to the "moto-monster" before wiring or move forward in the project. In version 1.0 the Arduino was mounted with special software motomonster but then and in version 2.0 and present, and to work with simtools is wired by the draft SCM3. All this in a cabinet source obsolete pc.

    Then and now in version 2.0 limpioparabrisas place dc motors 12v Ford Taunus to be more robust and more powers than before. These recommend that are refrigerated, in this case by two 12v pc coolers.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]





    Now awaiting coins to purchase simtools plugins and make further progress on the project. Then add a third engine to pass 3DOF.
    • Like Like x 2
  6. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    15,577
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    114,188Coins
    Ratings:
    +9,139 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    [QUOTE="Now awaiting coins to purchase simtools plugins and make further progress on the project. Then add a third engine to pass 3DOF.[/QUOTE]
    You have enough coins, as per my earlier PM you can buy the week access to all plugins here: http://www.xsimulator.net/community/shop/

    I look forward to seeing you simulator running with SimTools, if you have any setup questions then the community members can help you out.
    • Like Like x 2
    • Funny Funny x 1
  7. mariano68

    mariano68 Active Member

    Joined:
    Nov 15, 2014
    Messages:
    577
    Occupation:
    builder contractor
    Location:
    Argentina
    Balance:
    3,268Coins
    Ratings:
    +392 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino, 4DOF
    Bienvenido y felicitaciones!
    Subí un video una vez que lo tengas andando con Simtools.
    También de Argentina, San Isidro aca. :)

    Welcome and congrats on your sim!
    It would be nice to see a video of your sim working with simtools soon!
    I'm from Argentina too.
  8. Pastrana

    Pastrana Member

    Joined:
    Oct 30, 2015
    Messages:
    91
    Location:
    Argentina
    Balance:
    386Coins
    Ratings:
    +44 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Ahí esta el video funcionando con simtools

    • Like Like x 5
  9. Pit

    Pit - - - - - - - - - - - - - - - - Gold Contributor

    Joined:
    Oct 2, 2013
    Messages:
    3,029
    Location:
    Switzerland
    Balance:
    29,873Coins
    Ratings:
    +3,043 / 30 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, 6DOF
    Every time when this happens to new users it is a big pleasure to see that it works ;)
    • Agree Agree x 4
  10. Pastrana

    Pastrana Member

    Joined:
    Oct 30, 2015
    Messages:
    91
    Location:
    Argentina
    Balance:
    386Coins
    Ratings:
    +44 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    • Like Like x 1
  11. Pastrana

    Pastrana Member

    Joined:
    Oct 30, 2015
    Messages:
    91
    Location:
    Argentina
    Balance:
    386Coins
    Ratings:
    +44 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Thanks Pit, whether by little we are going to bring contributions to the community .
    • Like Like x 1
  12. grooste_lwd

    grooste_lwd Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2015
    Messages:
    110
    Location:
    Nederland => Friesland => Leeuwarden
    Balance:
    10Coins
    Ratings:
    +79 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino
    Nice sims project!
  13. Pedro Pablo

    Pedro Pablo Active Member

    Joined:
    Dec 7, 2015
    Messages:
    119
    Occupation:
    Software Developer
    Location:
    Valparaiso, Chile
    Balance:
    567Coins
    Ratings:
    +47 / 0 / -0
    Hey, nice project. Can you tell me exactly what motor are you using????

    Grettings from the other side of Los Andes :D
  14. spiroboy1

    spiroboy1 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2012
    Messages:
    23
    Balance:
    321Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, SimforceGT
    olá Pastrana! eu sou brasileiro.
    Muito interessante Seu Projeto, gostaria de saber Como configurar gamemanager pará ELE reconhecer o arduino? Que configuracao voce usou? E hexadecimal? A mesma do racemat? rápido Você UO Alguém nenhum fórum pode me Ajudar?
  15. spiroboy1

    spiroboy1 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2012
    Messages:
    23
    Balance:
    321Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, SimforceGT
    Pastrana hello! I am Brazilian.

    Very interesting your project, I am building my 2dof simulator engine windshields and Arduino motomonster.
    I downloaded the software tools Yes, it seems pretty simple, but I can not change the LFS game for Race Driver Grid. Can anyone help me with the SER setting? I wonder Setting gamemanager stop IT recognize the Arduino? Configuration that you used? And hexadecimal? Same as racemat (my Arduino this with the code of Racemat? You or Someone forum can help me?
    • Like Like x 1
  16. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    15,577
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    114,188Coins
    Ratings:
    +9,139 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Yes, see my response here: http://www.xsimulator.net/community...ember-introduce-here.1737/page-126#post-96562
  17. Javo5

    Javo5 Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2014
    Messages:
    175
    Location:
    Buenos Aires, Argentina
    Balance:
    245Coins
    Ratings:
    +51 / 3 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Felicitaciones desde Buenos Aires!
  18. diegjn

    diegjn New Member

    Joined:
    Jan 19, 2016
    Messages:
    1
    Location:
    Argentina , Buenos Aires
    Balance:
    140Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Muy bueno la verdad , soy de argentina tambien y me gustaria armar algo asi pero la veo complicada jaja , abrazo!
  19. Pedro Pablo

    Pedro Pablo Active Member

    Joined:
    Dec 7, 2015
    Messages:
    119
    Occupation:
    Software Developer
    Location:
    Valparaiso, Chile
    Balance:
    567Coins
    Ratings:
    +47 / 0 / -0
    @diegjn Ensayo y error estimado, yo también quiero montarme un simulador y con suerte se trabajar en arduino, así que me espera un gran desafio :sos

    Así que a preguntar, al menos aqui estan dispuestos a ayudar (pero si sabes ingles, mejor, got it???)
  20. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,293
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    9,022Coins
    Ratings:
    +1,227 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    good English is not required. just use google translate. post it with your native language. you will get a better response.

    Inglés bien no es necesario. sólo tiene que utilizar el traductor de google . publicar con su lengua materna. obtendrá una mejor respuesta.
    • Agree Agree x 1
  21. spiroboy1

    spiroboy1 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2012
    Messages:
    23
    Balance:
    321Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, SimforceGT
    HELLO PEOPLE!!
    I am new to the forum, I set my X Motion with Arduino UNO and a controller Motomonster, I have a problem;
    everything works fine until I connect the G27, the software stops sending data to the Arduino after a few seconds, restart the machine and the same thing happens. With another simpler wheel everything works perfectly, so I have this problem with the G27, I have reinstalled the Arduino drives and G27 and nothing. Can someone help me? following pictures of my Xmotion.