1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Showroom Simulator 2DOF djboss001

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by djboss001, May 25, 2014.

  1. djboss001

    djboss001 New Member

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    27
    Balance:
    81Coins
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hello,

    This is my simulator, i used :
    - 2 wiper motors of 12V
    - Velleman VM110
    - Sabertooth 2x10A
    - Xsim V2 with 2 speeds (low and high), no PID

    The structure is in steel profile 30mm * 30mm * 2mm.



    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
    • Like Like x 4
    • Creative Creative x 1
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. bsft

    bsft

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    very nice job there. Well done.
    I was going to suggest using simtools, but you would need to speak to the development team to see if they are supporting VM110 boards.
  4. Rinus janssens

    Rinus janssens Active Member

    Joined:
    Oct 11, 2012
    Messages:
    159
    Occupation:
    environmental construction
    Location:
    Holland
    Balance:
    2,163Coins
    Ratings:
    +87 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5
    Very nice and especially clean simrig. great job :thumbs
  5. eaorobbie

    eaorobbie Well-Known Member Staff Member SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    May 26, 2009
    Messages:
    2,582
    Occupation:
    CAD Detailer
    Location:
    Ellenbrook, Western Australia
    Balance:
    19,951Coins
    Ratings:
    +1,661 / 22 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, SimforceGT, 6DOF
    Nice clean sim, to use SimTools, as this is the only software supported here, you will need to upgrade it.
  6. Historiker

    Historiker Dramamine Adict Staff Member Moderator Gold Contributor

    Joined:
    Dec 16, 2010
    Messages:
    1,935
    Occupation:
    Retired
    Location:
    Michigan USA
    Balance:
    9,492Coins
    Ratings:
    +1,824 / 13 / -1
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    That is a very nice looking rig, and your motion setup is one of the neat and cleanest that I have seen. Well done!
  7. Ceresoli

    Ceresoli ceretz

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    30
    Occupation:
    Cinema Projectionist and car mechanic
    Location:
    Piemont, Italy
    Balance:
    469Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    Very nice job!
  8. AceOfSpies

    AceOfSpies Living the Dream!

    Joined:
    May 8, 2012
    Messages:
    260
    Location:
    Kilwinning, Scotland
    Balance:
    19,614Coins
    Ratings:
    +242 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK, Motion platform
    Hi @djboss001, This is a nice sim you have created. I think it shows that the vellman/sabertooth combo can produce motion that a lot of "simmers" would be happy with. Maybe we should be exploring ways of supporting these boards in "Simtools" to appeal to more DIY'ers. I'm sure not everyone wants the fastest, most realistic motion possible - some people might be happy with arcade-style motion.
    Again, nice sim @djboss001!

    Mike :thumbs
    • Disagree Disagree x 1
  9. djboss001

    djboss001 New Member

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    27
    Balance:
    81Coins
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Thank you for your compliments ;)

    My simulator will be upgraded with new 24V engines, an arduino and Simtools V2.2 software. Photos will arrive later.
  10. djboss001

    djboss001 New Member

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    27
    Balance:
    81Coins
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Here are the first modifications of my simulator:
    - reinforcement of the structure
    - changing the driving position for the T500RS
    - installation of 24V motors

    _DSC2400.jpg

    _DSC2402.jpg

    _DSC2405.jpg

    _DSC2411.jpg

    _DSC2415.jpg

    Next step coming soon
    Last edited: Jan 9, 2018
  11. djboss001

    djboss001 New Member

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    27
    Balance:
    81Coins
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I do not know why my photos do not display correctly. I tried with several hosts, several resolutions, but it does not work.

    Edit : problem fixed
    Last edited: Jan 9, 2018
  12. djboss001

    djboss001 New Member

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    27
    Balance:
    81Coins
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Here is my old electronic box that I had to make with an old PC case.

    IMG_0967.JPG

    IMG_0968.JPG