1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Simtools no longer working correctly

Discussion in 'DIY Motion Simulator Building Q&A / FAQ' started by Kass55, Apr 15, 2020.

  1. Kass55

    Kass55 Member

    Joined:
    Aug 19, 2015
    Messages:
    64
    Occupation:
    PC support
    Location:
    UK
    Balance:
    251Coins
    Ratings:
    +16 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Had my simulator working previously fine.

    Then I setup GPbikes to work, it worked great until I fell off the bike (on-screen)
    GPbikes sent my seat out of range and the motor arm jammed.
    By the time I cut the power, my JRK G2 had overloaded and failed.

    So I replace the one JRK G2 controller with new wires (the rest work fine)
    still using previous 180 deg Hall Pot and powerful motor / wormdrive as before.
    Same PSU working fine, as before
    I tried to put setting in JRK G2 as before (as best I can remember).

    Using the JRK setup utility to test... the new JRK G2 / motor moves fine, up / down under load
    all working fine - no errors reported, does not drop out.

    However, within the useful SimTools Engine Test utility,
    going slowly up / down in small jumps works, but big jumps or quick change,
    then Simtools crashes and I only get option to "Close"

    Withing Windows Event log,
    I get:
    Faulting application name: SimTools_GameEngine.exe, version: 0.2.4.0, time stamp: 0x5d118216
    Faulting module name: KERNELBASE.dll, version: 6.1.7601.24384, time stamp: 0x5c6e2226
    Exception code: 0xe0434352
    And:
    Application: SimTools_GameEngine.exe
    Framework Version: v4.0.30319
    Description: The process was terminated due to an unhandled exception.
    Exception Info: System.ComponentModel.Win32Exception
    at Pololu.WinusbHelper.WinUsbDevice.controlTransfer(WINUSB_SETUP_PACKET, Void*)
    at Pololu.WinusbHelper.WinUsbDevice.controlTransfer(WINUSB_SETUP_PACKET)
    at Pololu.Jrk.Jrk.setTarget(UInt16)
    Exception Info: System.Exception
    at Pololu.Jrk.Jrk.setTarget(UInt16)
    at JRK_Interface

    Simtools utility runs other motor & JRK G2 fine, no problem.
    No difference is settings between the two.

    Any ideas, of where to look at next ?
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. Kass55

    Kass55 Member

    Joined:
    Aug 19, 2015
    Messages:
    64
    Occupation:
    PC support
    Location:
    UK
    Balance:
    251Coins
    Ratings:
    +16 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    I attach picture of my setup

    Attached Files: