1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Sim with 360-degree Pitch,Yaw,Roll & also Heave,Surge,Sway

Discussion in 'DIY Motion Simulator Building Q&A / FAQ' started by barman, Apr 11, 2010.

  1. simmo

    simmo New Member

    Joined:
    Jan 30, 2015
    Messages:
    12
    Location:
    Australia
    Balance:
    240Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Don't get me wrong, i'd like to be able to use one as well, though unfortunately don't have the room.
    how fast will it be ale to rotate ?
  2. Alejandro Luevano

    Alejandro Luevano New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    27
    Balance:
    589Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Motion platform
    As fast as the game requires it but remember that all three axis will be moving at the same time so all you feel will be a very smooth ride and about the size I am working on a very compact module that will fit in an area of about 5'×5'×6' so it will fit easily on your game room.
  3. Alejandro Luevano

    Alejandro Luevano New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    27
    Balance:
    589Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Motion platform
    You will be able to be in a alien spaceship and do all the maneuvers that you've seen on star wars and all SciFi movies.
  4. SeatTime

    SeatTime Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2013
    Messages:
    2,444
    Location:
    Newcastle Australia
    Balance:
    27,164Coins
    Ratings:
    +2,728 / 32 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Motion platform, 6DOF
    I can do that now, there is no upside down in space.
    • Agree Agree x 2
  5. Alejandro Luevano

    Alejandro Luevano New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    27
    Balance:
    589Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Motion platform
    Very funny what if you have to go into a planet on your way to the center of galaxy and you do all kinds of evasive maneuvers when a fleet of fighter jets try to shoot you down because you are invading their planet?
  6. BlazinH

    BlazinH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2013
    Messages:
    2,105
    Location:
    Oklahoma City, USA
    Balance:
    15,329Coins
    Ratings:
    +1,778 / 31 / -1
    What if?

    Even though you didn’t start this thread the original questions were, “My question for the more experienced sim-builders is this: why isn’t everyone doing this? What makes this hard/expensive/impossible to do?” This tread was started almost 5 years ago and these questions have been answered here and in other threads; the idea is not new. But so far, all you have tried to do is convince those of us that know better (the more experienced sim-builders) that this is a good idea for a simulator. Well, it just isn’t going to happen so best you just accept that.

    However, the concept is not impossible even though it is a bad one for a so-called “simulator”. But if you really want to build it then fricken build it then! We will be glad to help you where we can but you have yet to post a thread on how you intend to do so and what you would like help with. So get busy or zip it!
    • Agree Agree x 2
    • Funny Funny x 1
  7. SeatTime

    SeatTime Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2013
    Messages:
    2,444
    Location:
    Newcastle Australia
    Balance:
    27,164Coins
    Ratings:
    +2,728 / 32 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Motion platform, 6DOF
    I'm not being funny, just stating a fact. You may not think it, but we are just trying to help. I have a feeling that this thread will just fade away over time like many similar others. Less talk, more action and we may take you seriously.
    • Agree Agree x 2
  8. Alejandro Luevano

    Alejandro Luevano New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    27
    Balance:
    589Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Motion platform
    Let's do it! OK I was trying to buy slip rings for the joints but they asked me for my company name, do I need to have a company to buy what I need to build my Sim?
  9. BlazinH

    BlazinH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2013
    Messages:
    2,105
    Location:
    Oklahoma City, USA
    Balance:
    15,329Coins
    Ratings:
    +1,778 / 31 / -1
    If a particular company that you are buying from requires that you be a company too then yes, otherwise no. If one does, find a supplier that doesn’t. Try ebay. They have what you need in slip rings and I’ve never been required to provide a company name from any sellers there. :)
  10. Alejandro Luevano

    Alejandro Luevano New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    27
    Balance:
    589Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Motion platform
    Thanks I'll try eBay one more think do you know a company that makes aluminum chasis? And the sphere where can I get it. I asked a company in the UK but it was too expensive if I can't find it I wi have to build it myself.
  11. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    14,243
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    106,183Coins
    Ratings:
    +8,759 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    You would almost certainly need to fabricate the parts, it would be unlikely there is suppliers that match exactly what you want to do.
    • Agree Agree x 1
  12. Alejandro Luevano

    Alejandro Luevano New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    27
    Balance:
    589Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Motion platform
    Thanks body that's what I was thinking I have an aluminum supplier close to my house I am going to check what they have I wanted to use 1in. aluminum sheet but it has to be water jet cut I will use pipe instead.
  13. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,686Coins
    Ratings:
    +1,372 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    The closest I have seen (and been in) to what you are describing is this:

    And this thing was built from the ground up to play one game, and one game only.

    I'm not an experienced sim builder by any means, but given what you are suggesting it would be HEAPS cheaper to go out, buy an old R360 and restore it, rather than build one.

    I'm only doing a 2Dof - I consider myself to be quite technical and can fabricate if I need too - and even it's a challenge!! ;)
    • Like Like x 1
    • Funny Funny x 1
    Last edited: Feb 1, 2015
  14. Alejandro Luevano

    Alejandro Luevano New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    27
    Balance:
    589Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Motion platform
    Thanks body I been contacting the owner.
  15. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,686Coins
    Ratings:
    +1,372 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    • Winner Winner x 1
  16. Alejandro Luevano

    Alejandro Luevano New Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    27
    Balance:
    589Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Motion platform
    I got it the only thing that this Sega 360 is missing is rotational control.
  17. BlazinH

    BlazinH Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2013
    Messages:
    2,105
    Location:
    Oklahoma City, USA
    Balance:
    15,329Coins
    Ratings:
    +1,778 / 31 / -1
    • Useful Useful x 1
  18. value1

    value1 Nerd Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    2,158
    Location:
    Zug, Switzerland
    Balance:
    8,574Coins
    Ratings:
    +3,160 / 11 / -1
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Joyrider
    Once you own one, we can make it work with SimTools :D
    • Like Like x 1
  19. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,107
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,825Coins
    Ratings:
    +597 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, AC motor, Arduino, JRK, 4DOF
    Had to come back to make sure this one died out.
  20. apointner

    apointner Siddhartha

    Joined:
    Aug 16, 2014
    Messages:
    101
    Location:
    N 48° 9'0.88" E 12° 5'45.84"
    Balance:
    655Coins
    Ratings:
    +29 / 3 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform