1. Hundreds of coffees, endless nights of debugging and coding, and countless feedback by our beta testers led to this new major release. SimTools 2.4 is probably the version with the most upgrades and improvements in a single release ever. Look at everything Dustin has included:
    SimTools 2.4 all features.
    Dismiss Notice
  2. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  3. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  4. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Showroom Obutto Ozone 2DOF to 3DOF simulator conversion

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by scalhoun, Jun 25, 2014.

  1. Sebj

    Sebj Active Member

    Joined:
    Nov 13, 2014
    Messages:
    228
    Location:
    Canada
    Balance:
    1,487Coins
    Ratings:
    +150 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    How long are your 14 gauge wire runs? Any issues with voltage drops?
  2. scalhoun

    scalhoun Active Member

    Joined:
    Jun 20, 2014
    Messages:
    125
    Occupation:
    Software Engineer
    Location:
    Pennsylvania
    Balance:
    885Coins
    Ratings:
    +136 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    10ft. No issues with drops or heat. I regularly check the lines and motors.
    • Like Like x 1
  3. Sebj

    Sebj Active Member

    Joined:
    Nov 13, 2014
    Messages:
    228
    Location:
    Canada
    Balance:
    1,487Coins
    Ratings:
    +150 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Sorry, one more question..is that 10 feet one way or return trip :)

    Using the gauge calculators I get 10 gauge for 14 feet total run roundtrip for 15 amps at 12V . You are making me feel better about running a thinner wire if this is the case. I dont even know if the JRK's will fit a 10 gauge wire or not, plus they are thick and more of a pain to deal with altogether.
  4. scalhoun

    scalhoun Active Member

    Joined:
    Jun 20, 2014
    Messages:
    125
    Occupation:
    Software Engineer
    Location:
    Pennsylvania
    Balance:
    885Coins
    Ratings:
    +136 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    2 wire cable length is 10ft with, so if your counting a round trip it would be 20ft.
    • Like Like x 1
  5. Nick Moxley

    Nick Moxley Well-Known Member

    Joined:
    Dec 13, 2013
    Messages:
    2,772
    Occupation:
    Owner/Operator- Moxleys Rantals
    Location:
    Winnipeg Manitoba Canada
    Balance:
    19,336Coins
    Ratings:
    +2,478 / 29 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, JRK
    JRK power/motor connector's Will NOT take a 10awg wire, Maybe.....Maybe without the screw on connector and direct to the board with some fancy trimming of the core to fit Just So........
    • Informative Informative x 1
  6. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,141
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,985Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    • Informative Informative x 1
  7. Sebj

    Sebj Active Member

    Joined:
    Nov 13, 2014
    Messages:
    228
    Location:
    Canada
    Balance:
    1,487Coins
    Ratings:
    +150 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I'm going to go with 12AWG. It is 2mm in width so should fit into the connectors.
  8. Nick Moxley

    Nick Moxley Well-Known Member

    Joined:
    Dec 13, 2013
    Messages:
    2,772
    Occupation:
    Owner/Operator- Moxleys Rantals
    Location:
    Winnipeg Manitoba Canada
    Balance:
    19,336Coins
    Ratings:
    +2,478 / 29 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, JRK
    Pre tin the Tip your planning on inserting into the JRK connectors. Dont leave it bare copper wire.
    • Agree Agree x 2
    • Informative Informative x 1
  9. Sebj

    Sebj Active Member

    Joined:
    Nov 13, 2014
    Messages:
    228
    Location:
    Canada
    Balance:
    1,487Coins
    Ratings:
    +150 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I was planning on soldering it to the connectors as well.
  10. Nick Moxley

    Nick Moxley Well-Known Member

    Joined:
    Dec 13, 2013
    Messages:
    2,772
    Occupation:
    Owner/Operator- Moxleys Rantals
    Location:
    Winnipeg Manitoba Canada
    Balance:
    19,336Coins
    Ratings:
    +2,478 / 29 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, JRK
    You cant solder it to the Screw type connector...or are you talking about Hard wiring it directly to the board ?
  11. Sebj

    Sebj Active Member

    Joined:
    Nov 13, 2014
    Messages:
    228
    Location:
    Canada
    Balance:
    1,487Coins
    Ratings:
    +150 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    If the 12awg fits I may not solder it to the board.
  12. Kattz

    Kattz Audaces Fortuna Iuvat

    Joined:
    Nov 19, 2017
    Messages:
    3
    Occupation:
    Engineering Manager
    Location:
    Ohio
    Balance:
    149Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor
    This is exactly the setup I have without motion that I want to add motion to. Do you have a video somewhere of the unit after the 3DOF conversion?

    Really nice job on all of it.

    Kev