1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

My 2 dof motion sim

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by Schopfer, Aug 18, 2017.

  1. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
    Hi I'm Kant . I will build 2 dof motion simulator
    Now I've started doing modeling before actually motion simulator
    Now there are some obstacles, I will try to do it.
    Sorry for my English
    seat2.jpg
    IMG_1419.JPG IMG_1446.JPG IMG_1452.JPG

    Attached Files:

    • Like Like x 2
  2. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
    • Like Like x 4
  3. Ned

    Ned Member

    Joined:
    Jul 22, 2017
    Messages:
    63
    Occupation:
    fixed operations manager
    Location:
    melbourne
    Balance:
    549Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    Looks great well done regards Ned
    • Like Like x 1
  4. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino

    MY SMC3 and Simtools Test
    Center position of Simtools is not correct.Simtools was't start at center of Pot motor and Motor 1 was jerk.
  5. insanegr

    insanegr !N$@n€

    Joined:
    Jan 14, 2014
    Messages:
    503
    Location:
    Athens
    Balance:
    16,459Coins
    Ratings:
    +481 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    you should not run Simtools and SMC3utils at the same time.
    first configure SMC3utils and close it and then run Simtools alone.
    • Agree Agree x 1
  6. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
    lised

    Yes i closed smc3 before start simtools
    Motor 1 out put
    foward 7.57 V
    backward 3.35V

    Motor 2 out put
    foward 7.72 V
    backward 6.74V
    Last edited: Aug 23, 2017
  7. insanegr

    insanegr !N$@n€

    Joined:
    Jan 14, 2014
    Messages:
    503
    Location:
    Athens
    Balance:
    16,459Coins
    Ratings:
    +481 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    the volts from your measurement don't look good if you have a 12v psu and motors
  8. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
    It's start 45 degree clockwise from center of Pot(surge output 0)
    and can't move over in this way (Surge 0,-30 is freeze in start )
    at Surge 0 to 30 it move to 45 degree counterclockwise
    I use car 12 v batterry for motor drive
    :(

    Attached Files:

  9. insanegr

    insanegr !N$@n€

    Joined:
    Jan 14, 2014
    Messages:
    503
    Location:
    Athens
    Balance:
    16,459Coins
    Ratings:
    +481 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    before going into simtools configuration you have to set SMC3utils first. do you have proper movements in SMC3utils. and again my opinion is that you have a faulty MM but provide some clear screenshots with your wiring to see if something is wrong (watched your vid again and i think your pots are wrong but can't see it clear in the video)
    • Agree Agree x 1
  10. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
    May be this problem from resolutions of mini motor or Monster Motor drive is't match with mini motor.

    Attached Files:

    Last edited: Aug 25, 2017
  11. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
    I try with big motor it's not has problems.
    Correct position and work well.
  12. Zed

    Zed VR Simming w/Vive

    Joined:
    Apr 4, 2017
    Messages:
    687
    Location:
    USA
    Balance:
    3,792Coins
    Ratings:
    +708 / 3 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    I think that's going to depend on how he measures the voltages, though. Most DVMs integrate a bit to help reject ambient AC so it would be measuring both the voltage and PWM duty cycle at the same time and showing a kind of an average for the output of the H bridges. You'd need a scope or something that can grab peak voltage to see that the output was truly banging to 12 volts during the on period of each pulse.
    • Agree Agree x 1
    • Informative Informative x 1
  13. insanegr

    insanegr !N$@n€

    Joined:
    Jan 14, 2014
    Messages:
    503
    Location:
    Athens
    Balance:
    16,459Coins
    Ratings:
    +481 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    i think if he adjusts the PWM max to 255 which is the highest value he can put, he probably will get 12v measurements but not sure.
  14. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
    Update project

    Attached Files:

  15. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
    Probrem in SMC3 is work fine but in simtool is not smooth and incorrect start position same SMC:(

    Attached Files:

  16. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimTools Developer SimAxe Beta Tester Gold Contributor SimTools 2.0 Beta Tester

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    2,807
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    30,525Coins
    Ratings:
    +2,947 / 8 / -0
    Please try this to make sure its not a windows thing...
    system local.jpg
  17. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
    Thank you very much. It’s work. I’m forgot to change it for new windows.
    Today test with 1 motor
    Pot has broken 1.I will full test later.
    :thumbs
  18. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
  19. Schopfer

    Schopfer Member

    Joined:
    Jul 20, 2017
    Messages:
    45
    Location:
    Thailand
    Balance:
    11Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino
    Lfs test
    • Like Like x 1
  20. BS21

    BS21 New Member

    Joined:
    Jan 10, 2018
    Messages:
    7
    Location:
    Indonesia
    Balance:
    46Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor
    Hello, what motor used on this project?