1. Hundreds of coffees, endless nights of debugging and coding, and countless feedback by our beta testers led to this new major release. SimTools 2.4 is probably the version with the most upgrades and improvements in a single release ever. Look at everything Dustin has included:
    SimTools 2.4 all features.
    Dismiss Notice
  2. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  3. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  4. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Mdbox 4DOF need help

Discussion in 'DIY Motion Simulator Building Q&A / FAQ' started by JasonHim, Aug 3, 2019.

  1. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hi everyone, newbie here and motion system.
    Recently got a set of Mdbox nano 4 actuators from PT-actuator, with using simtools 2.4.

    I have set everything up, all actuators works with pressing button on nano controller, but I can't make it move in simtools output testing, there are only 2 com port detected (1 & 7), both tried with no help, factory side seems cannot help me on it, so I try to ask here.......

    And one more thing, I am using SC2 pro, I found that SC2 pro and the motion cannot work together, I can run SC2 smoothly, but it will disconnected once I fire up my motion.......

    So many issues here, can anybody help me on some of them ? I am so sad with the situation now.....
    Thank you everybody.
  2. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,363
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    101,023Coins
    Ratings:
    +8,426 / 41 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Please post pictures of all of your settings.
    • Like Like x 1
  3. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Here are the photos that I can show for all of you now, it is mdbox with using nano controller, I can test the motion by pressing buttons on controller, but no response from simtools.

    What else should I provide for better analyse the issue ?

    Attached Files:

  4. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,363
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    101,023Coins
    Ratings:
    +8,426 / 41 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    I am presuming you are using @Thanos AMC controller, is that correct?
  5. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Should be, PT-actuator told me to choose that option in pull down menu.
  6. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Is there any log function that I can check for any clues ?
  7. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Today I test it in Assetto Corsa with practice session.
    It works for many laps that I drive, but once I back to menu and start another session, the motion stop again.
    Is there any clues ?
  8. Thanos

    Thanos Building the Future one AC Servo at a time... or 6

    Joined:
    Jul 6, 2017
    Messages:
    502
    Occupation:
    Electronics Engineer
    Location:
    United States
    Balance:
    3,490Coins
    Ratings:
    +436 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Joyrider, Motion platform, 4DOF, 6DOF
    Run the AMC configuration tool, and tell me what firmware version you see... perhaps it needs upgrade to v2.00...

    https://github.com/tronicgr/AMC-NANO_Firmware/blob/master/AMC_Config_Tool.zip
    • Like Like x 1
  9. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hi Thanos, thanks for your information, will let you know later today, I’m not close to my rig now.
  10. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0

    Attached Files:

  11. Thanos

    Thanos Building the Future one AC Servo at a time... or 6

    Joined:
    Jul 6, 2017
    Messages:
    502
    Occupation:
    Electronics Engineer
    Location:
    United States
    Balance:
    3,490Coins
    Ratings:
    +436 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Joyrider, Motion platform, 4DOF, 6DOF
    Did you try to "open" the port to see if it connects to the controller?
  12. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Tried, no reaponse
  13. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    With few more clicks, opened but without any information there
  14. Thanos

    Thanos Building the Future one AC Servo at a time... or 6

    Joined:
    Jul 6, 2017
    Messages:
    502
    Occupation:
    Electronics Engineer
    Location:
    United States
    Balance:
    3,490Coins
    Ratings:
    +436 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Joyrider, Motion platform, 4DOF, 6DOF
    Just follow the instructions to load the latest firmware... It won't open if you have old firmware.
  15. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    may I know where is the instruction ? I just see few screen captures inside the zip file but not instruction.
  16. Thanos

    Thanos Building the Future one AC Servo at a time... or 6

    Joined:
    Jul 6, 2017
    Messages:
    502
    Occupation:
    Electronics Engineer
    Location:
    United States
    Balance:
    3,490Coins
    Ratings:
    +436 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Joyrider, Motion platform, 4DOF, 6DOF
    Check your email
  17. JasonHim

    JasonHim New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    11
    Balance:
    125Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    it don't have anything new there....
  18. Thanos

    Thanos Building the Future one AC Servo at a time... or 6

    Joined:
    Jul 6, 2017
    Messages:
    502
    Occupation:
    Electronics Engineer
    Location:
    United States
    Balance:
    3,490Coins
    Ratings:
    +436 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Joyrider, Motion platform, 4DOF, 6DOF
    Check your spam folder perhaps...

    Anyway.

    Download the bootloader utility here:
    https://github.com/tronicgr/AMC-NANO_Firmware/blob/master/Firmware bootloader Utility 52.zip

    and download and unzip the latest firmware from here:
    https://github.com/tronicgr/AMC-NAN...r/Latest_firmware/enc_4dof_AMC-NANO_v2_01.zip

    To see the version of the firmware use the AMC config tool here:
    https://github.com/tronicgr/AMC-NANO_Firmware/blob/master/AMC_Config_Tool.zip

    The config tool can be used to set some things like park position and speed and number of motors used etc. This tool was created to replace the LCD menu
  19. stashy

    stashy New Member Gold Contributor

    Joined:
    Oct 13, 2017
    Messages:
    23
    Location:
    india
    Balance:
    21Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, SCN6
    hi thanos ran the config tool im in firmware v2.00,having the same issue
    ok followed your youtube guide and updated to 2.02
    the physical buttons on the controller makes the actuator move but in simtools not able to get any movement
    Last edited: Aug 31, 2019
  20. Thanos

    Thanos Building the Future one AC Servo at a time... or 6

    Joined:
    Jul 6, 2017
    Messages:
    502
    Occupation:
    Electronics Engineer
    Location:
    United States
    Balance:
    3,490Coins
    Ratings:
    +436 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Joyrider, Motion platform, 4DOF, 6DOF
    There has been some updates... see below.

    First make sure you have the latest version FTDI drivers installed:
    https://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM v2.12.28 WHQL Certified.zip

    Load the latest firmware here:
    https://github.com/tronicgr/AMC-NAN...r/Latest_firmware/enc_4dof_AMC-NANO_v2_02.zip

    Firmware procedure video for AMC-NANO:
    (short version)

    (full length version)

    You can use the latest v1.1 config tool to access and modify the parameters in the AMC-NANO:
    https://github.com/tronicgr/AMC-NANO_Firmware/blob/master/AMC_Config_Tool_1_1.zip