1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Marki 3DOF With Winch - Sabertooth 2X60

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by Marki, Jan 13, 2021 at 14:17.

  1. Marki

    Marki Marki

    Joined:
    Nov 16, 2020
    Messages:
    9
    Occupation:
    électromécanicien et Concepteur mécanique
    Location:
    Canada
    Balance:
    68Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Hi All ,
    I work on a 3DOF For FlightSimulator, the principal utillity is for Condor 2,

    My Config,
    -3x Standard Winch 2000lbs 750W motor/1HP (153/1 planetary gears)
    -2x Sabertooth 2X60
    -2x Arduino Uno
    Specs;
    -15in Travel in Heave
    -Allow more than 35 deg in Pitch and roll(theorical in drawing)

    Construction :
    -3D printing for positionning feedback parts (Yellow)
    -Laser cutting and CnC folding Sheets (Grey) After my built i will share the drawing and tuto to make yourself a command of lasercutting parts on a supplier)

    In Blue its a 3DScan of my seat and me , you can see my big nose :)


    See my Drawing image

    upload_2021-1-13_8-1-12.png

    upload_2021-1-13_8-1-57.png


    upload_2021-1-13_8-2-57.png

    upload_2021-1-13_8-4-33.png


    upload_2021-1-13_8-5-23.png

    upload_2021-1-13_8-6-40.png

    What Step IAm;

    -For the Drawing i need to make a guard to avoid Cats Killing haha
    -i'm waiting Community Feedback to Order my Sheet metals parts


    @Flymen

    Attached Files:

    Last edited: Jan 14, 2021 at 21:07
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. Marki

    Marki Marki

    Joined:
    Nov 16, 2020
    Messages:
    9
    Occupation:
    électromécanicien et Concepteur mécanique
    Location:
    Canada
    Balance:
    68Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Troubles,
    i succeeded to Connect The Ardruino and the sabertooth 2X60 on SMC3 with
    @BlazinH Tuto, i Use the SPS_8.2 Soft Start.
    upload_2021-1-13_8-32-14.png


    I Resolve With @Flymen My first Trouble , To enable the connection on the Mover Output Serial , you have to close the SMC3 setup. i learn your com4 or others ports Cannot use with 2 application in same time :nerd

    Now im blocked to Connect the Ardruino and the sabertooth To Flypt Mover
    upload_2021-1-13_8-28-31.png

    When i move the Simple Direct cursor , the Binary change at the bottom Output serial page , but the motor dont move?
    Im direct on Flypt mover , i dont pass with Simtool . This is the Trouble ?

    Many thanks

    @Pierre Lalancette
    @pmvcda
  4. Flymen

    Flymen Flymen Gold Contributor

    Joined:
    May 19, 2018
    Messages:
    291
    Location:
    Montreal, Canada
    Balance:
    2,095Coins
    Ratings:
    +167 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, 6DOF
    @noorbeast , Need info with the last question ?
    Im direct on Flypt mover , i dont pass with Simtool . This is the Trouble ?
    Thanks !!

    Ps. I never received your post on my mail ( Alert ) here . I dont know why !
  5. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    16,041
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    117,037Coins
    Ratings:
    +9,360 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    I am sorry but I don't get what you mean, are you asking about @Marki's issue with FlyPT or an issue of your own?
  6. Marki

    Marki Marki

    Joined:
    Nov 16, 2020
    Messages:
    9
    Occupation:
    électromécanicien et Concepteur mécanique
    Location:
    Canada
    Balance:
    68Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    i explain my problem in video




    @Pierre Lalancette
    @pmvcda

    (P.s @Flymen you dont recieve the notification because my tread was blocked beacause i put a weblink to SPS tuto.)
  7. Marki

    Marki Marki

    Joined:
    Nov 16, 2020
    Messages:
    9
    Occupation:
    électromécanicien et Concepteur mécanique
    Location:
    Canada
    Balance:
    68Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    My trouble is Fixed ! All work, i test with condor 2 game .

    My trouble was, i fogot to put [ A < ] in output line [A<Axis1a>] .

    upload_2021-1-14_8-47-22.png

    I thought I could click and drag the axes, and it would work like that, but we have to add[ A < ] to work

    Thanks to @Pierre Lalancette and @Flymen to help me! :):)
    • Like Like x 2
    • Winner Winner x 1
  8. Pierre Lalancette

    Pierre Lalancette Sir Lalancelot Gold Contributor

    Joined:
    Dec 11, 2016
    Messages:
    830
    Occupation:
    3D teacher
    Location:
    Quebec, Canada
    Balance:
    6,777Coins
    Ratings:
    +796 / 6 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, 6DOF
    Glad it worked.

    I don't see any limit switch to your design. Is it something you thought about? It is quite important. I do not recommand to do any moving test without it, once the rig is assemble.
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
  9. Marki

    Marki Marki

    Joined:
    Nov 16, 2020
    Messages:
    9
    Occupation:
    électromécanicien et Concepteur mécanique
    Location:
    Canada
    Balance:
    68Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    @Pierre Lalancette
    Thanks for your recommendation.

    I'm curious to know How you have connected your limit switchs?

    I have planned a emergency stop with 200 Amp relay.
    Does your limit switch cut the main power or you have another alternative?

    Thanks
  10. Marki

    Marki Marki

    Joined:
    Nov 16, 2020
    Messages:
    9
    Occupation:
    électromécanicien et Concepteur mécanique
    Location:
    Canada
    Balance:
    68Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Limit Switch Drawing Done

    upload_2021-1-14_14-58-36.png
    • Like Like x 1
  11. Pierre Lalancette

    Pierre Lalancette Sir Lalancelot Gold Contributor

    Joined:
    Dec 11, 2016
    Messages:
    830
    Occupation:
    3D teacher
    Location:
    Quebec, Canada
    Balance:
    6,777Coins
    Ratings:
    +796 / 6 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, 6DOF
    The way I do it is a closed circuit in all the switches (5 volts) that drives one relay. This relay drives 6 relays (12v) that let the power goes to the motors. If a switch is triggered, the circuit turns open, there's no more curent to any relay and all stop.

    That's my way.
  12. Marki

    Marki Marki

    Joined:
    Nov 16, 2020
    Messages:
    9
    Occupation:
    électromécanicien et Concepteur mécanique
    Location:
    Canada
    Balance:
    68Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    My Wiring Diagram

    (not tested)

    upload_2021-1-14_22-33-1.png
  13. Flymen

    Flymen Flymen Gold Contributor

    Joined:
    May 19, 2018
    Messages:
    291
    Location:
    Montreal, Canada
    Balance:
    2,095Coins
    Ratings:
    +167 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, 6DOF
    Hi ,
    Your power supply switching is 24 v dc motor 12 v dc ?
    With your power supply 24vdc you can drop maybe at 18-19 v dc if you play with the potentiometer !
    Don’t forget the batterie 12 vdc on your wiring Diagram .
    • Like Like x 1
    Last edited: Jan 15, 2021 at 05:25