1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Question Latest Oculus Update 1.12/1.13/1.14 totally screwed my tracking ?!?!?!

Discussion in 'VR Headsets and Sim Gaming - Virtual Reality' started by SilentChill, Mar 8, 2017.

  1. El_Batallitas

    El_Batallitas New Member Gold Contributor

    Joined:
    Apr 5, 2017
    Messages:
    25
    Location:
    Spain
    Balance:
    147Coins
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I've found a workaround on CV1, at least works for me. I've played like this a lot and maybe I get one tracking jump per 1 hour of playing.
    I had the same problem as others, my sim has a lot of pitching degrees and this mostly happened on flying games.
    I placed the camera to my left side, 40cm away from my head, and the camera pointing to my face. I had to re calibrate guardian system, placing the other camera to the oposite side (just for calibration). When playing I unplug the other camera.
    It's attached to a selfie stick, I shrink the stick when not using. Attached with two plastic clamps throught the seat belt holes.

    I hope this could help you.

    Attached Files:

    • 01.jpg
      01.jpg
      File size:
      139.8 KB
      Views:
      431
    • Like Like x 1
  2. El_Batallitas

    El_Batallitas New Member Gold Contributor

    Joined:
    Apr 5, 2017
    Messages:
    25
    Location:
    Spain
    Balance:
    147Coins
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Don't forget to set the height measure, not yours standing but seated in the sim.
    I've been replied from Oculus Team regarding this matter:

    "...Unfortunately, our support team isn't able to promise any sort of new features or changes to how the Oculus software works.
    That said, I can definitely make sure that this request and feedback are passed along to the appropriate teams for review and consideration.
    We appreciate your understanding on this..."
    • Informative Informative x 1
  3. perdixero

    perdixero Member

    Joined:
    May 30, 2017
    Messages:
    49
    Location:
    Argentina
    Balance:
    404Coins
    Ratings:
    +46 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Hi,

    I have the same problem with CV1.

    Is there any definitive solution?
  4. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,566
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    102,345Coins
    Ratings:
    +8,507 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
  5. perdixero

    perdixero Member

    Joined:
    May 30, 2017
    Messages:
    49
    Location:
    Argentina
    Balance:
    404Coins
    Ratings:
    +46 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Thanks @noorbeast.
    I did not want to disassemble the oculus sensor from the sim, but apparently there is no other solution.
    I bought PCars via Oculus store. I hope I can run the injector.

    I'm going to try it on the weekend.
  6. jpdesvals

    jpdesvals New Member Gold Contributor

    Joined:
    Sep 17, 2017
    Messages:
    16
    Location:
    new-caledonia
    Balance:
    181Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF

    Thank you very much El Batalitas that works perfectly for me !

    I did put the camera on my left side about the height of my head and no problem anymore on my 6dof ring .

    No need motion cancellation software ( wich is unusable now ) .

    I precise that i use oculus cv1 and had the same anoying problem as manu people .

    This very strange because i thought after reading many forums it was caused by gyroscop and accelerometer of the occulus wich are used with the camera.

    But finaly i think that when my camera was in front of me there was a longitudinal comparaison of the camera rottation and the rift rottation too .. As the problem was happening in high pitch movement .

    Anyway i recomand. To everybody to try El Batallitas solution !
  7. nclabs

    nclabs Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Jun 22, 2012
    Messages:
    158
    Balance:
    595Coins
    Ratings:
    +143 / 0 / -0
    So, the issue for everybody happens only when you mount the sensor on the motion rig? That's what I thought it will happen, since I made my first try with the DK2, and I saw the tracking going crazy. I just thought that the sensor wasn't fit for position changing and vibration, so I forgot about mounting it on the rig and carried on with it. Now you are telling me that it was actually possible and somebody made it works? WTF
  8. Andrew Lawrence

    Andrew Lawrence Member

    Joined:
    Dec 31, 2017
    Messages:
    47
    Location:
    Corning NY
    Balance:
    389Coins
    Ratings:
    +23 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Arduino
    What is the latest on this guys? I am adding 2dof to my G-seat build. Waiting on parts at the moment so I was looking into this issue.

    Currently I have 2 Rift sensors mounted on the wall. Going with OpenVR/SteamVR and Revive is not an option in my book, as I will lose the benefits of ASW in the Rift software. I know some don't like ASW, but my computer is a hair on the low end, and I find it helps a LOT.

    Since I have the G-seat portion working well, I probably will not be doing huge movements in pitch or roll. A few degrees each way. Will the wall mounted sensors be good for small movements. One sensor or 2?

    Is rolling back to the Rift 1.3 software still an option, then mount one of the sensors on the seat with me?

    Thanks!
  9. gianlu320

    gianlu320 Member

    Joined:
    Feb 9, 2018
    Messages:
    35
    Location:
    Crawley
    Balance:
    342Coins
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Hello everybody
    Few days ago I came across this thread and reading the post n118 in the previous page I thought I would give it a try.
    So I followed all the steps to downgrade my oculus software to ver 1.3 because as I understand, till ver 1.3 there are no motion problems with the rift.
    The process was very easy and I didn’t find any obstacle at all
    When finished to downgrade I tried the oculus and it was working perfectly in oculus home and the version displayed was correctly displayed as 1.3
    My aim is to run dcs world so when I tried to load the sim, it loaded in non vr
    So even if the version 1.3 of the oculus software was working perfectly, for some reason it wouldn’t work with dcs world
    I tried many times and dcs world never loaded in vr
    I couldn’t test the oculus with other software because dcs world is the only vr software I have, I actually have some others in my oculus library but after the software downgrading the library is seen empty
    Anybody any thoughts?
  10. Flash66

    Flash66 6DOF Motion over the ocean in DCS FA/18-C Gold Contributor

    Joined:
    Jun 14, 2018
    Messages:
    21
    Occupation:
    Engineer
    Location:
    Las Vegas NV
    Balance:
    76Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Have you made any progress since then with DCS?
  11. Flash66

    Flash66 6DOF Motion over the ocean in DCS FA/18-C Gold Contributor

    Joined:
    Jun 14, 2018
    Messages:
    21
    Occupation:
    Engineer
    Location:
    Las Vegas NV
    Balance:
    76Coins
    Ratings:
    +13 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Also, How bad is your experience with shifting position with DCS? My 6DOF is almost completed and I'm building it primarily for DCS and VR. Thanks!
  12. Brass Yeti

    Brass Yeti All show - No go

    Joined:
    Mar 20, 2017
    Messages:
    21
    Location:
    United States
    Balance:
    259Coins
    Ratings:
    +11 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Is this still an issue? I just got my dof reality p3. Wondering if I should bother attaching the camera mount
  13. SilentChill

    SilentChill Problem Maker

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    2,514
    Occupation:
    Railway Maintenance
    Location:
    Morecambe, Lancashire, England
    Balance:
    19,056Coins
    Ratings:
    +3,232 / 31 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    It's a lot better than it use to be I've got mine attached to the rig now and it only recentre now and again.

    Seems the closer to your head you can get it the better it is.