1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules
value1

Joystick plugin 2.0.0.1

SimTools plugin to read the joystick values

  1. Benji85

    Benji85 Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 14, 2018
    Messages:
    156
    Balance:
    845Coins
    Ratings:
    +19 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Yes that plugin and latest simtools. Don't use steam I use oculus home maybe that's the issue.
  2. paulopsx2

    paulopsx2 Active Member

    Joined:
    Apr 2, 2016
    Messages:
    495
    Location:
    brasil
    Balance:
    428Coins
    Ratings:
    +108 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino, Motion platform
    i dont think so... ED its the same on oculus or steam. Maybe if you can provide us a VERSION of your game, ( numbers, specific ) ... i can say if its the same or not.
  3. Benji85

    Benji85 Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 14, 2018
    Messages:
    156
    Balance:
    845Coins
    Ratings:
    +19 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Latest veesion definitely not working with ed plugin.
    Are you saying it's working for you or are we talking about the joystick plugin?...
  4. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    15,772
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    115,214Coins
    Ratings:
    +9,210 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Please be aware that you can dual language post but it is part of the Forum Rules that you also include English, doing so via Google Translate is fine: https://www.xsimulator.net/community/threads/forum-rules.9527/
  5. Kranky Pantz

    Kranky Pantz Active Member

    Joined:
    Sep 9, 2018
    Messages:
    349
    Location:
    Canada, Eh!
    Balance:
    1,885Coins
    Ratings:
    +279 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Motion platform
    First off...this plugin is fantastic for games which don't officially support motion.

    Kudos to value1 for developing it! :thumbs

    With one small caveat, which may just be something I'm missing on how to properly use it.

    I'm re-posting this here (originally from the thread requesting support for the game Vector 36) in hopes of catching the ear of the plugin author and see if there is any sort of a solution, or steer me in the correct usage of it. :sos


    It appears that the game requires to be in focus for any controller to work with it, as does the joystick plugin for the motion platform to work.

    I can only choose one or the other at any given time. :(

    Several games do indeed allow for the game to be run in the background (such as Worlds At War & Wreckfest, etc.) while the joystick plugin is controlling the platform, so I assume that the fault is on the game side and not the plugin side when it doesn't work.


    Unless of course I'm doing something wrong with my usage of the plugin.

    The only way I can get it to work is if I leave the plugin as the last app in focus by clicking on the header bar, then just leaving it alone after that and not closing the joystick selection window.

    Whenever I allow something else to have focus the platform stops moving.


    I'm not sure if this is the way it's supposed to be, or if I'm doing something wrong. :think

    If in fact I am missing something, then I think that the joystick plugin would work with almost any game.


    I know that with my old Next Level Racing V3 motion platform that their similarly functional DirectInput controller app did still work while it wasn't in focus.


    Any help would be GREATLY appreciated.

    Cheers! :cheers
  6. Wanegain

    Wanegain Active Member

    Joined:
    Nov 6, 2013
    Messages:
    556
    Location:
    Bruxelles
    Balance:
    1,558Coins
    Ratings:
    +279 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, Motion platform, 4DOF
    Hello!

    Does this plugin works with Vive controller or Oculus Touch ? It would be nice to use them in Eagle Flight or Google Earth VR !!!
  7. value1

    value1 Nerd Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    2,178
    Location:
    Zug, Switzerland
    Balance:
    9,482Coins
    Ratings:
    +3,233 / 11 / -1
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Joyrider
    The plugin uses the Microsoft Direct3D Joystick API.
    Give it a try and let us know, please.
    • Like Like x 1
  8. Wanegain

    Wanegain Active Member

    Joined:
    Nov 6, 2013
    Messages:
    556
    Location:
    Bruxelles
    Balance:
    1,558Coins
    Ratings:
    +279 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, Motion platform, 4DOF
    They do not appear in the list unfortunately :(
  9. Kranky Pantz

    Kranky Pantz Active Member

    Joined:
    Sep 9, 2018
    Messages:
    349
    Location:
    Canada, Eh!
    Balance:
    1,885Coins
    Ratings:
    +279 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Motion platform
    Are we supposed to keep the selection screen active once a joystick is chosen, or do we need to hit the "close" button afterwards?

    I can't seem to get it to work in game unless the plugin is the active window, which obviously doesn't work with a lot of games.

    Please see my other post, which is 4 above this one, for further details.

    Any help would be appreciated.
  10. Getchu

    Getchu New Member Gold Contributor

    Joined:
    Aug 25, 2018
    Messages:
    1
    Balance:
    - 41Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Thanks @value1 to share the joystick plugin.But only can use the 360 controller emulator to run it.Please update software the hardware support.(e.g. xbox one controller)
  11. Kranky Pantz

    Kranky Pantz Active Member

    Joined:
    Sep 9, 2018
    Messages:
    349
    Location:
    Canada, Eh!
    Balance:
    1,885Coins
    Ratings:
    +279 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Motion platform
    It works with any x-input device on Windows.

    I've used it with an XBox One gamepad, a HOTAS, a flight-stick, and my wheel/pedals/shifter setup.

    Each one will need tweaking in your Windows controller settings, as well as defining their axis movements in SimTools.

    It's worth taking the time to setup, and once you're done it adds a whole new dimension to games without official motion plugins.

    As far as I know there's no official support instructions or manual, just keep tweaking until things move in the correct directions and feel right.
    • Agree Agree x 3
    Last edited: Mar 4, 2019
  12. fuzzel4711

    fuzzel4711 New Member Gold Contributor

    Joined:
    Feb 17, 2019
    Messages:
    2
    Balance:
    24Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, AC motor, Arduino, 4DOF, 6DOF
    Hi,

    I can only select "Live for Speed". What do I have to do to let the Game Manager know the

    Attached Files:

  13. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    15,772
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    115,214Coins
    Ratings:
    +9,210 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Have you installed the plugin using the PluginUpdater?
  14. fuzzel4711

    fuzzel4711 New Member Gold Contributor

    Joined:
    Feb 17, 2019
    Messages:
    2
    Balance:
    24Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, AC motor, Arduino, 4DOF, 6DOF
    Nope, this was missing from the instructions :thumbs
    Now it works.

    BTW the instructions say "Run GameEngine & GameEngine" I think it should be "Run GameEngine & GameManager" ;)
    • Like Like x 2
  15. paulopsx2

    paulopsx2 Active Member

    Joined:
    Apr 2, 2016
    Messages:
    495
    Location:
    brasil
    Balance:
    428Coins
    Ratings:
    +108 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino, Motion platform
    well, you dont needs to put GAME select on software. Just put Joystick.exe on the same folder as main simtools
  16. paulopsx2

    paulopsx2 Active Member

    Joined:
    Apr 2, 2016
    Messages:
    495
    Location:
    brasil
    Balance:
    428Coins
    Ratings:
    +108 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino, Motion platform
    Anybody try to use on xbox ONE bluetooth 4.0 controller? dont works for me. Pad works fine on windows, on control panel at "set up USB game controllers", as "bluetooth XINPUT compatible input device" but no choices for select on panel from joystick plugin !
  17. Big Destroyer

    Big Destroyer New Member

    Joined:
    Jun 3, 2019
    Messages:
    2
    Location:
    South Africa
    Balance:
    4Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Motion platform, 6DOF
    @value1 Thanks for this amazing plugin. Is there any chance of making the recorder export the telemetry in a format compatible with the Video Ride Creator?
  18. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,809
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    34,453Coins
    Ratings:
    +3,963 / 10 / -0
    • Agree Agree x 1
  19. Big Destroyer

    Big Destroyer New Member

    Joined:
    Jun 3, 2019
    Messages:
    2
    Location:
    South Africa
    Balance:
    4Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Motion platform, 6DOF
  20. kevinmarz

    kevinmarz Member

    Joined:
    Nov 24, 2018
    Messages:
    62
    Balance:
    283Coins
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Can anyone be nice enough to share the game manger plugin setting..