1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Question IBT 2 motor controllers

Discussion in 'Motor actuators and drivers' started by Jason 1979, Jan 18, 2021.

  1. Jason 1979

    Jason 1979 New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jan 3, 2021
    Messages:
    11
    Balance:
    17Coins
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hi everyone, new member here, congrats to everyone on all your builds and knowledge! I'm in the process of building a 2dof and have a question regarding the ibt2 controller.
    Does anyone know if 2x ibt2 controllers can be connected to 1 motor to increase the power ? I have read that It might be possible but I'm still not sure. If someone could chime in on this please would be much appreciated. Thanks
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. Gadget999

    Gadget999 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2015
    Messages:
    1,328
    Location:
    London
    Balance:
    8,918Coins
    Ratings:
    +294 / 8 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    • Like Like x 1
  4. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    16,877
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    122,589Coins
    Ratings:
    +9,681 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    It is possible: https://www.xsimulator.net/communit...tor-driver-more-power.5482/page-7#post-125407
    • Like Like x 1
  5. Jason 1979

    Jason 1979 New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jan 3, 2021
    Messages:
    11
    Balance:
    17Coins
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    • Like Like x 1
  6. Jason 1979

    Jason 1979 New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jan 3, 2021
    Messages:
    11
    Balance:
    17Coins
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
  7. Gadget999

    Gadget999 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2015
    Messages:
    1,328
    Location:
    London
    Balance:
    8,918Coins
    Ratings:
    +294 / 8 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    I use 3 of them on my 6dof sim

    They have been very reliable
  8. Jason 1979

    Jason 1979 New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jan 3, 2021
    Messages:
    11
    Balance:
    17Coins
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hi @Gadget999 the 100a controller arrived today, am I correct that it would use mode 1 smc3 ? If so, could you give me a rough idea on how it would be wired ? Cheers
    Jason Screenshot_20210129-221358_eBay.jpg
  9. Gadget999

    Gadget999 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2015
    Messages:
    1,328
    Location:
    London
    Balance:
    8,918Coins
    Ratings:
    +294 / 8 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    hi Jason - i wired it the same as the IBT-2 iirc

    how many DOF is your sim ?
  10. Jason 1979

    Jason 1979 New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jan 3, 2021
    Messages:
    11
    Balance:
    17Coins
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    It's 2 dof, currently running smc3 with ibt2 Chinese controllers. Mode 2
  11. Gadget999

    Gadget999 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2015
    Messages:
    1,328
    Location:
    London
    Balance:
    8,918Coins
    Ratings:
    +294 / 8 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    iirc its 2 direction pins and a pwm pin for each channel
  12. Jason 1979

    Jason 1979 New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jan 3, 2021
    Messages:
    11
    Balance:
    17Coins
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF

    Would that be A1 A2 and B1 B2 are like the pwm pins on the ibt 2 ?
  13. Gadget999

    Gadget999 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2015
    Messages:
    1,328
    Location:
    London
    Balance:
    8,918Coins
    Ratings:
    +294 / 8 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    No i think
    A1 cw digital
    A2 ccw digital
    A3 pwm signal
    • Like Like x 1
  14. Jason 1979

    Jason 1979 New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jan 3, 2021
    Messages:
    11
    Balance:
    17Coins
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Ok cheers il give it a try, seems a good solid board for the money, what's the worst that could happen
  15. Gadget999

    Gadget999 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2015
    Messages:
    1,328
    Location:
    London
    Balance:
    8,918Coins
    Ratings:
    +294 / 8 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    Its a great board, there is a lot of built in protection and it can switch 100A i think it can switch 200a for short periods of time also !
  16. absyfadhel1

    absyfadhel1 Member

    Joined:
    Oct 19, 2017
    Messages:
    208
    Location:
    bahrain
    Balance:
    348Coins
    Ratings:
    +17 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    did you wired it? i just order 100a board like you and i want it to 2dof, could you please send phot of wiring diagram like full wire connected from the board to arduino please?, thanks in advance
  17. absyfadhel1

    absyfadhel1 Member

    Joined:
    Oct 19, 2017
    Messages:
    208
    Location:
    bahrain
    Balance:
    348Coins
    Ratings:
    +17 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    and is the problem solved?
  18. iLLuac4

    iLLuac4 Member

    Joined:
    Jun 19, 2019
    Messages:
    94
    Balance:
    676Coins
    Ratings:
    +36 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Can someone post a schematics for the connection in Fritzing?
    #absyfadhel1 Have you solved your problem with this PWM?
  19. absyfadhel1

    absyfadhel1 Member

    Joined:
    Oct 19, 2017
    Messages:
    208
    Location:
    bahrain
    Balance:
    348Coins
    Ratings:
    +17 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    i received it broken so i return it and until now i didnt get refund LOL, i ordered 2 ibt-2 from aliexpress becuase i have 2 x ibt-2 now as for one motor and work great so i need extra 2x ibt-2 for the other motor
  20. iLLuac4

    iLLuac4 Member

    Joined:
    Jun 19, 2019
    Messages:
    94
    Balance:
    676Coins
    Ratings:
    +36 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hmm ok. So you do not have any motor shutdown because of ibt-2 shutting down anymore?
  21. absyfadhel1

    absyfadhel1 Member

    Joined:
    Oct 19, 2017
    Messages:
    208
    Location:
    bahrain
    Balance:
    348Coins
    Ratings:
    +17 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    yes i used 2x it-2 for one motor and there is no shutdown