1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Hydraulic SYM

Discussion in 'Commercial Simulators and Peripherie' started by Marco Dias, Jan 16, 2017.

  1. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0
    DEAR ALL

    I HAVE BOUGHT MYSELF A VERY LARGE AND OLD HYDRAULIC SIMULATOR

    THE PRODUCT IS A FX SIMULATION MIRAGE U2

    I would like to convert this machine to work with a racing simulator..
    'For now I am not bothered what game will work and not.

    Will be happy to make it work with any game at all... flight or racing sim.

    I would like to hear your opinions and if there is any pros reading this some guidance/ help would be appreciated.

    Many thanks for reading.

    Marco
    • Optimistic Optimistic x 1
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. abs

    abs Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    331
    Occupation:
    consultant
    Location:
    Montreal
    Balance:
    765Coins
    Ratings:
    +64 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, SCN5
    hello, post pics of the motors and controllers + specs of these also (labels should have the details)
    Also, that would be interesting for us (t least me anyway to know how it works)
    good luck
  4. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0

    Not much as far as specs..

    It's an idraulic system. As it looks it has 3 electro valves that intros 3 actuators...

    The main controller it;s pretty old and obsolete.
    Planning on monitoring it's operation and see what sort of signals ho backwards and forwards.

    It has A of and looks as the bridge between the comouter and the hardware is done via serial through a micro controller
    Made by SYEL CP50... no information available about it...

    Motor is a 5.5kw 3phase motor.

    Don't have a 3 phase supply so gonna order a 15Hp single phase to 3 phase converter to get it going.

    Would be great to have help on this venture.

    Many thanks for your reply...
    IMG_0110.JPG
    IMG_0111.PNG
    IMG_0112.PNG
    • Like Like x 4
  5. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0


    I really hate doing anything productive on the iPad...

    Thanks apple for your amazing auto correct... works great... not...

    Bellow with less spelling mistakes ;)

    Not much as far as specs..

    It's an hydraulic system. As it looks it has 3 electro valves that control 3 actuators...

    The main controller it's pretty old and obsolete.
    Planning on monitoring it's operation and see what sort of signals go backwards and forwards.

    It has a pc and looks as the bridge between the computer and the hardware is done via serial through a micro controller
    Made by SYEL CP50... no information available about it...

    Motor is a 5.5kw 3phase motor.

    Don't have a 3 phase supply so gonna order a 15Hp single phase to 3 phase converter to get it going.

    Would be great to have help on this venture.

    Many thanks for your reply...
  6. obobo

    obobo Active Member

    Joined:
    Nov 8, 2016
    Messages:
    248
    Location:
    France
    Balance:
    1,343Coins
    Ratings:
    +76 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    it's impressive, how many degrees can it run ?
  7. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0
    it has three actuators so i imagine is a 3Dof??

    not sure tbh as I am no expert and all i know is info I managed to collect over the last few days.

    following video shows one similar working
  8. obobo

    obobo Active Member

    Joined:
    Nov 8, 2016
    Messages:
    248
    Location:
    France
    Balance:
    1,343Coins
    Ratings:
    +76 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    I think after 30 seconds, I vomit all my breakfast
    • Funny Funny x 2
  9. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0
    Ha ha..

    possibly...

    My mod will feature some high tech buckets and drainage system so one can vomit an gets flushed away...

    just kidding...
    • Like Like x 1
    • Funny Funny x 1
  10. obobo

    obobo Active Member

    Joined:
    Nov 8, 2016
    Messages:
    248
    Location:
    France
    Balance:
    1,343Coins
    Ratings:
    +76 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    In any case it is sacramentally impressive to see the angles taken especially on the side.
    Then the movements are rather gentle and less violent than with the motors
  11. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0
    Yes, that's why i Bought it.

    I thought it would same me a heck of a lot of time buy buying a working mechanical structure and adapt it.
    I understand that a racing sim doesn't move that much, so the idea is to make it move less when on a car, make it move more when on a flight and make it move whatever it needs to move when just sitting and enjoying a joyride on a roller coaster.

    This project will probably take a long time to get off the ground and to be completed but once it's done it's gonna be awesome :)
    • Like Like x 1
  12. SilentChill

    SilentChill Problem Maker

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    2,601
    Occupation:
    Railway Maintenance
    Location:
    Morecambe, Lancashire, England
    Balance:
    19,876Coins
    Ratings:
    +3,423 / 34 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    Wowzers that's big and ambitious, wish you luck with the conversion :) Once working it will be great fun
  13. Bernd Manger

    Bernd Manger Active Member

    Joined:
    Oct 6, 2015
    Messages:
    156
    Occupation:
    Measurement and control mechanic
    Location:
    Germany
    Balance:
    1,045Coins
    Ratings:
    +262 / 12 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino

    Nice toy you have.
    If you plan to drive it with SimTools it will work with every game SimTools works.
    You will need an Arduino with a special code that drives the electro valves via solid-state-relays.
    It's a 3Dof, it has 2 actuators in the back(left/right), and 1 in front(middle).

    I'm just getting envious :)
    Last edited: Jan 17, 2017
  14. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0

    Haha...
    thanks for your input.

    I have made some tests today and the controller that the unit shipped with came faulty... fuming with the chap that sold it to me as I bought it as working.

    Was hoping to reverse engineer the unit to check what signals go backwards and forwards.

    The controller u it is an Italian product and there is no information at all online about it. I caontacted the Italian factory and three kindly sent me the manual.

    Looks as the controller receives data from encoders so this righ might have some sort of encoders positioned... no idea on how to get the info back into pc... looks S I need to start from scratch and strip out all wiring on the cont older box and identify what does what.

    This thing has loads of sensors..

    Doors have sensors, the seats itself has sensors, it has emergency stop switches, it has the obvious safety limit switches... pretty impressive but looks as it's gonna be a lot of work ;-)
  15. SilentChill

    SilentChill Problem Maker

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    2,601
    Occupation:
    Railway Maintenance
    Location:
    Morecambe, Lancashire, England
    Balance:
    19,876Coins
    Ratings:
    +3,423 / 34 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    I would think @speedy would be able to help with something like this :)
    • Like Like x 1
  16. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0
    That would be cool..
    Will see if he spots the thread and gets involved :)
  17. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,107
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,866Coins
    Ratings:
    +598 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, AC motor, Arduino, JRK, 4DOF
    Do you mind if I ask what that cost you?
  18. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0
    Let's just say that just to ship it to my location it cost so far £1600 which is about $1900.. not finished with shipping costs as it needs moving again...

    just ordered a single phase to 3 Phase converter 11kw because the current site only has a 63A single phase supply and that was £1500..

    Yes, let's keep the cost of the machine offline for now otherwise you might just call me mad or more money than brains lol..

    BTW, I am not rich, but when I was a kid I said to myself I will have one of these one day... now I do haha... the one I saw was a lot bigger (6 seater), but this one will do...
    • Like Like x 2
  19. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,107
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,866Coins
    Ratings:
    +598 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, AC motor, Arduino, JRK, 4DOF
    having spent around 1700$ on my wheen alone I dont think thats a lot. I ask because I want one. I am in the US though and this appears to be a UK manufacturer so I need to find a US equivalent. Im not rich either but Im comfortable so getting one of these ready to go for less then 5k to me is a steal.
    • Agree Agree x 1
  20. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0
    That's cool

    These new are about £50k I think...
    you can get Some used for about £12k

    Look up venturer S2

    That's very similar to mine...

    Not sure if any more available but if I do I will let you know...

    I am planning to invest a bit on it as I want new interior, new surround sound, new screens, possibly curved ones, VR add on, new seat, wheel, PEDALS ETC..
    I HAVE TWO COMPLETE FANATEC SETS, WITH 4 wheels 2 bases, 2 pedals, shifter, etc...

    Will be insulating it as well so the sound of games keeps tripled (loud enough as is with hydraulics...
  21. Marco Dias

    Marco Dias Member

    Joined:
    Jun 10, 2016
    Messages:
    90
    Location:
    Jersey, Channel Islands
    Balance:
    1,039Coins
    Ratings:
    +21 / 1 / -0

    This ebay item has ended but worth asking the guy if he sold it in the end... :)

    http://m.g.ebay.com/itm/291670068377