1. Hundreds of coffees, endless nights of debugging and coding, and countless feedback by our beta testers led to this new major release. SimTools 2.4 is probably the version with the most upgrades and improvements in a single release ever. Look at everything Dustin has included:
    SimTools 2.4 all features.
    Dismiss Notice
  2. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  3. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  4. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Help with FSX - No motion, tried all the options...

Discussion in 'Flight Simulator X' started by Archie, Apr 21, 2015.

  1. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Hi Everyone,

    For the life of me I can't get FSX Steam Edition to give me motion.

    I intially had all the other issues (Sim tools crash / .NET issue) but now I ran all the simconnect.msi and that part is fixed, however when I fire up FSX I DO get the Blue connect / game running and my motors shoot to centre, however in the Tuning centre I get no values at all.

    Also, once FSX exits, Simtools stays blue and Game Manager stops responding and I have to end the process.

    All other games and profiles work fine (DCS, X-Plane) and all my driving games, but FSX is driving me nuts...

    Like I said I have tried all the threads and not sure what else to check / look for.

    (PS - Thanks @noorbeast for previous advice, but as per above, no joy.)
  2. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    anyone got any tips / advice? Thanks :)
  3. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,143
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,999Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    I think you need to flag this one for @value1, it sounds like it may be a bug and I am not sure anyone has tried the Steam version of FSX before.
  4. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Thanks @noorbeast - I do have the Deluxe Boxed Version as well, so I might try that...

    ...then at least I can report to @value1 if indeed it is a bug.
  5. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,143
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,999Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    I really would like to find out if this is a Steam FSX plugin bug or not @value1 and @Archie.

    I have been asked by the developer Daniel to bug test Flyinside FSX, which implements Rift support for FSX, and then shoot some promotional video of its use with motion for an upcoming Kickstarter campaign. Daniel was also responsible for creating DCOC which is what provides the brilliant Rift support for Prepar3D.

    At the moment the early build of Flyinside FSX only supports the Steam version of FSX and unfortunately I have FSX Gold. So if possible I really want to confirm motion does work with the Steam version of FSX before I lash out and buy it.
    • Agree Agree x 1
    Last edited: Apr 24, 2015
  6. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Far out...FlyinsideFSX looks great... FSX, Rift and a Motion Sim... I'm salivating just thinking about it.

    Might have to dust off the Saitek Yoke and quadrants!!!
    • Like Like x 1
  7. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Ok @value1 and @noorbeast.. I installed the Gold Boxed version on my C: drive (Steam is on my G: drive) and the Retail Version works as expected.
    No issues, I can see values in the Tuning Centre.

    The FSX.EXE for the retail is: 2,629KB

    The FSX.EXE for Steam is: 2,681KB

    They are different versions as well. Steam being the newer of the two.

    FSX - STEAM Properties (thumb)
    steamFSX.JPG

    FSX - Retail Properties. (thumb)
    FSX.JPG


    Seems a new Plugin is needed for the Steam version :(
    • Agree Agree x 1
  8. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Side by side:
    sidebyside.JPG
  9. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,143
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,999Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Thanks for that @Archie...pity they messed with it and broke motion support :(

    Flyinside FSX is intended to have far more functionality than DCOC, and while FSX is not as graphically optimised as P3D all the same 3rd party addons are available.

    FSX is also not as constrained as P3D license wise, so we will be able to add things like Tacpack. I already enjoy Rift aerial combat with DCS but with Tacpack I could do it over a geographically correct representation of my home town, or anywhere else in the world!

    I may just have to bite the bullet and grab the Steam version of FSX to at least start bug testing Flyinside FSX.

    @value1 would you have some time in the near future to have a look at Steam FSX or could you talk me through it like you have with others?
  10. SilentChill

    SilentChill Problem Maker

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    2,469
    Occupation:
    Railway Maintenance
    Location:
    Morecambe, Lancashire, England
    Balance:
    18,609Coins
    Ratings:
    +3,139 / 31 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    I would upgrade to Prepar3d if I were you if you can its a lot better than FSX. I have had no issues with it at all runs like a dream in the rift also :)
  11. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,143
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,999Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    I already have P3D, but it is license limited and Daniel the dev who did the P3D Rift implementation is planning far more for FSX . You know me, I am really interested in expanding VR experimentation and implementation and hence am really looking forward to a small part in getting Rift support developed for FSX.
  12. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Is P3D that much better then FSX? When I have something like X-Plane? @SilentChill / @noorbeast

    I cut my teeth, so to speak on on FSX, but the limitation of 32bit and it running like a dog on all but super computers, made me look at X-Plane.
    However, I do prefer the landscapes and attentions to details of Ground object in FSX.

    Do you get that in P3D? I hear it runs really well, being 64bit.

    Just a bugger I can't bring all my ORBX purchases into P3D.
  13. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    I think I just answered my own question... THIS LOOKS AWESOME!

    • Like Like x 2
  14. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    So, looking at the purchase options... Do you really have to fork out US$199 ????
  15. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,143
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,999Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    It seems most go with the P3D academic license.

    I run all ORBX with my P3D setup, Base, Vector, Australia SP4, Tasmania, YMLT Launceston airport for my dad, the new tree pack, plus a bunch of other stuff. I have both paid and freeware aircraft. All of it runs well.
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
  16. cthiggin

    cthiggin Active Member

    Joined:
    Jul 1, 2012
    Messages:
    670
    Occupation:
    Self-Employed
    Location:
    Montgomery AL USA
    Balance:
    14,918Coins
    Ratings:
    +429 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, AC motor, Arduino, Motion platform
    @Archie said: "Just a bugger I can't bring all my ORBX purchases into P3D"

    I've been using P3D since v1.4 - and YES, you can use the majority of your Orbx sceneries - at least 95% of them - which now have have 3 Installers available to you in the d/l.......FSX, P3D 2.0 and lower, 2.1 and higher.
    I have installed all of them and they work great in P3D........(scenery "Jackson Hole" is still not released with the third installer)....

    I love P3D as LM is very progressive in updates and making the sim the 'best it can be'.............the days of constant tweaking of FSX and first generations of P3d are over. I'm running a plain
    vanilla p3d.cfg with no issues whatsoever. Yes, some folks are still tinkering and tweaking and that's fine for them, but LM has made the latest v2.5 virtually "works right out of the box" sim.

    Why the change - constant tweaking of FSX / MS abandoned the simulator leaving the old code........

    Just check the sceneries in the d/l page at FTX and it shows all the sceneries with the three installers.

    Good luck,
    Tom
    • Like Like x 1
    • Agree Agree x 1
  17. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    I'm sold... :) Thanks Guys.

    Setup my sim in Flight mode last night... Feels good to finally get back into Flight sims, but this time with motion!! :)
  18. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Good news about the ORBX. I thought I would have to buy it all again.

    I have ORBX Global,ORBX England and YWOL (My local field) Now the home of this little plane...

    11043159_609382495858714_3239782143842219194_o.jpg
    • Like Like x 3
  19. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,143
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,999Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
  20. Archie

    Archie Eternal tinkerer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    1,083
    Location:
    Wollongong, NSW, AU
    Balance:
    3,678Coins
    Ratings:
    +1,368 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    I got P3D... It's awesome. Silky smooth!

    Everything fsx should have been.

    Lots to tinker with, but it works very well with Trackir so must be amazing with rift.
    Thanks for the advice gents :)