1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Had my CV1 since March 28th, Ask me anything

Discussion in 'VR Headsets and Sim Gaming - Virtual Reality' started by shannonb1, Apr 13, 2016.

  1. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,107
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,825Coins
    Ratings:
    +597 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    I'm not great doing reviews but if anyone has any questions about the CV1 you would like to know please feel free to post your questions
    • Like Like x 3
    • Friendly Friendly x 2
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. SilentChill

    SilentChill Problem Maker

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    2,548
    Occupation:
    Railway Maintenance
    Location:
    Morecambe, Lancashire, England
    Balance:
    19,492Coins
    Ratings:
    +3,318 / 32 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    Not me I'm rushing home now to get mine setup !!! :D
    • Like Like x 3
  4. frenchfly

    frenchfly Member Gold Contributor

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    50
    Occupation:
    Mold Maker
    Location:
    Winnipeg, Canada
    Balance:
    - 132Coins
    Ratings:
    +29 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    I have a full frame motion rig, just wondering will I have to mount the camera on the frame or off ? If so how will it affect tracking with the rift.
  5. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,107
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,825Coins
    Ratings:
    +597 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    Hand it upside down on the ceiling. Once you calibrate the sensor, you're good to go. 3M tape works fine on the bottom of the base. In my scenario I have my rig then i turn the camera to the other side of my rig for standing scenarios.
    • Agree Agree x 1
  6. frenchfly

    frenchfly Member Gold Contributor

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    50
    Occupation:
    Mold Maker
    Location:
    Winnipeg, Canada
    Balance:
    - 132Coins
    Ratings:
    +29 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    That's what I was planning on doing thanks for confirming. Does it affect tracking in anyway? I thought that since the camera was static and I'm in motion it would cause some issues.
  7. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,107
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,825Coins
    Ratings:
    +597 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    Wont affect it. Now how much your rig moves may make it mess with you, I use a seat mover system and dont have traction loss currently so it doesnt bother me. Others do mount it to the rig but I have never had the need to do so.I found that when it was attached to the rig it created some perceived latency because the camera was shaking from the rig moving and it would jiggle.
    • Agree Agree x 2
    • Informative Informative x 1
  8. f1iceman

    f1iceman Why So Serious ? ( The Joker )

    Joined:
    Aug 29, 2015
    Messages:
    795
    Location:
    UK
    Balance:
    1,735Coins
    Ratings:
    +379 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, SCN5
    does it make the whole experience better from all the little diffrences from the dk2.
    do you notice the pixles as much or is it just that muich clkearer that it is not really noticed like the dk2.
    is it a worth while upgrade.
  9. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,107
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,825Coins
    Ratings:
    +597 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    You dont notice the pixels as much, I dont notice them at all. SDE isnt an issue anymore now its more about the resolution. Its not a 1080p screen at 20 inches away. I would call it like playing on something a little better then 720p.

    Its much more clear especially in places like the cockpit of a car or plane. Games like Luckeys Tale are awesome examples of where you don't need it to be better right now for games like that. I can definitely play full races now where I refused to before.

    Its worth the upgrade especially if you sell your dk2 and use those funds towards it.

    It feels great, sound is awesome, not needing headphones is a huge upgrade to me.
  10. scalhoun

    scalhoun Active Member

    Joined:
    Jun 20, 2014
    Messages:
    125
    Occupation:
    Software Engineer
    Location:
    Pennsylvania
    Balance:
    885Coins
    Ratings:
    +136 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    I have mine mounted off the rig on a desk beside me using 3dof and it works perfect. I don't think you actually have to have your axis move you a lot to really feel it in VR.

    Once I get around to it I could mount it on rig but my butt kickers had it vibrating and that was annoying.

    Drift with screens was good, but if I was making another one I'd probably skip it. Drift in the VR was a huge immersion factor. I am still blown away at the feeling when I loose traction or completely miss a turn for that matter and fly off track. :)
    • Agree Agree x 1
  11. BondeX

    BondeX Active Member

    Joined:
    Feb 11, 2016
    Messages:
    142
    Occupation:
    EE
    Location:
    Michigan, USA
    Balance:
    1,444Coins
    Ratings:
    +61 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    @scalhoun not sure what you mean? Are you saying that 3dof is not worth it with rift?
  12. scalhoun

    scalhoun Active Member

    Joined:
    Jun 20, 2014
    Messages:
    125
    Occupation:
    Software Engineer
    Location:
    Pennsylvania
    Balance:
    885Coins
    Ratings:
    +136 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK
    Its worth it :)
  13. f1iceman

    f1iceman Why So Serious ? ( The Joker )

    Joined:
    Aug 29, 2015
    Messages:
    795
    Location:
    UK
    Balance:
    1,735Coins
    Ratings:
    +379 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, SCN5
    could you say if the fences in project cars still cause issues with the flicker that is really distracting and annoying.
    send my eyes funny .
  14. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,107
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,825Coins
    Ratings:
    +597 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    Not that I noticed
  15. f1iceman

    f1iceman Why So Serious ? ( The Joker )

    Joined:
    Aug 29, 2015
    Messages:
    795
    Location:
    UK
    Balance:
    1,735Coins
    Ratings:
    +379 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, SCN5
    sounds like its cured it then being all round better than the dk2 :)
  16. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,107
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,825Coins
    Ratings:
    +597 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    SDE is pretty much gone, Ive said before but its more about needing a little more resolution now.
  17. Cantsitstill

    Cantsitstill Member

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    46
    Location:
    Manchester UK
    Balance:
    1,799Coins
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    @shannonb1 what has been the most impressive and/or immersive game/software title you've experienced so far using the CV1? Thanks.
  18. Cantsitstill

    Cantsitstill Member

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    46
    Location:
    Manchester UK
    Balance:
    1,799Coins
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    I'm quite looking forward to playing Dead and Buried when the touch controllers ship. I fancy myself as a bit of a gunslinger having previously been facially scanned for a character called Sylvester but my aim will have to improve, based upon my track record:




  19. shannonb1

    shannonb1 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 12, 2008
    Messages:
    1,107
    Occupation:
    Sales Intelligence
    Location:
    Virginia
    Balance:
    8,825Coins
    Ratings:
    +597 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, JRK
    Good question, I think I would categorize them by type.
    1. Flying - DCS World 2.0 - Its fabulous.
    2. Project Cars - I like Dirt Rally better in the DK2 buts its not available and Project cars illustrates the improved GFX and Screen Res.
    3. Hover Junkers - PLaying this wiht CV1 and my Hydra controllers through steamvr is awesome. Really need touch to hurry up and make an appearance.
    • Informative Informative x 1
  20. Cantsitstill

    Cantsitstill Member

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    46
    Location:
    Manchester UK
    Balance:
    1,799Coins
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Thanks for the lowdown @shannonb1. You did well to get the CV1 on launch day and you should therefore have an equally queue busting slot for the touch controllers.
    Do you know if further action is required to secure purchase of touch or will Oculus debit the same funding source used for the CV1 when they're ready to ship? I registered my interest back in January and if memory serves, Oculus announced that everyone who pre-ordered the CV1 would automatically be opted in for touch.
  21. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,989
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    105,072Coins
    Ratings:
    +8,685 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Is that the Oculus store version of Project Cars?