1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Tutorial GameVibe Manual

Discussion in 'Tutorials and Tips by the Developer' started by yobuddy, Dec 25, 2017.

  1. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,776
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    33,370Coins
    Ratings:
    +3,883 / 10 / -0
    @Lol4 ,
    thx for the feedback buddy :thumbs
    Afterburner and turbulence work just like RPM, so if RPM works, they should also.
    To be honest, those 3 were the easiest to get running properly.
    So i would be surprised if we have problems with them.

    Thanks for the feedback buddy!
    yobuddy
  2. Daguru

    Daguru Rally drivers do it in the Dirt

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Messages:
    612
    Occupation:
    Kitchen installer
    Location:
    Wales uk
    Balance:
    751Coins
    Ratings:
    +545 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hi @yobuddy any idea how long before we come out of beta testing ?
    Really keen to test this with both flight and other racing sims :thumbs
    Regards
    Dag
    • Like Like x 1
  3. llluis

    llluis Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Messages:
    131
    Location:
    Quebec
    Balance:
    1,567Coins
    Ratings:
    +97 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    • Winner Winner x 5
    • Like Like x 2
  4. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    15,353
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    112,878Coins
    Ratings:
    +9,086 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    • Like Like x 2
    • Agree Agree x 1
  5. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,776
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    33,370Coins
    Ratings:
    +3,883 / 10 / -0
    Can you think of anything else we need for it?
    Maybe a master volume lever?
    (although a external sound card with a volume knob will be so much easier)
    And I'm pretty tired of editing the GUI too. lol

    Beta or not thou, new game plugins are already in motion buddy.
    yobuddy
    • Like Like x 3
  6. llluis

    llluis Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Messages:
    131
    Location:
    Quebec
    Balance:
    1,567Coins
    Ratings:
    +97 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    And that will help us tell if we can come out of beta. ;)
    • Agree Agree x 2
  7. Blame73

    Blame73 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2014
    Messages:
    1,179
    Location:
    Italy
    Balance:
    8,078Coins
    Ratings:
    +1,040 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    • Agree Agree x 3
  8. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,776
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    33,370Coins
    Ratings:
    +3,883 / 10 / -0
    Assetto Corsa is finished and in the pipeline. ;)
    (In test phase now, we will see how she tests out.)
    Take care,
    yobuddy
    • Like Like x 3
    • Winner Winner x 1
  9. Blame73

    Blame73 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2014
    Messages:
    1,179
    Location:
    Italy
    Balance:
    8,078Coins
    Ratings:
    +1,040 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    Should you need a tester...
  10. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,776
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    33,370Coins
    Ratings:
    +3,883 / 10 / -0
    I do buddy:thumbs
    What are your results with Live for Speed? :p
    Just kiddin, it should not be long now.
    • Funny Funny x 1
    Last edited: Jan 24, 2018
  11. Daguru

    Daguru Rally drivers do it in the Dirt

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Messages:
    612
    Occupation:
    Kitchen installer
    Location:
    Wales uk
    Balance:
    751Coins
    Ratings:
    +545 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I’m happy to test any plugin just saying :grin
    • Like Like x 1
  12. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,776
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    33,370Coins
    Ratings:
    +3,883 / 10 / -0
    I believe we are in a good place with GameVibe to start testing other games. :thumbs
    I know its been a long wait, but I think it will prove worth it.
    As all this testing will ensure that lot's of game plugins can support GameVibe.

    Remember to post your Hi/Low settings for a game when you find settings you like.
    It will allow us to compare 'notes' and see what all works best.
    And as we agree on settings, we can build them into GameVibe and be done with setup for that game forever!

    Take care,
    yobuddy
    • Like Like x 5
  13. Blame73

    Blame73 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 6, 2014
    Messages:
    1,179
    Location:
    Italy
    Balance:
    8,078Coins
    Ratings:
    +1,040 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    Never tried LFS, I play 99% AC

    :thumbs:cheers
  14. ericRacer

    ericRacer You get old because you stop playing ! Gold Contributor

    Joined:
    Jun 11, 2009
    Messages:
    231
    Occupation:
    Pilot
    Location:
    Canada, Quebec
    Balance:
    6Coins
    Ratings:
    +143 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, Arduino, Motion platform
    The new 5hz range is great , i can recreate an earthquake in my house ! :grin

    I have a little problem with the gear shift, i don't have sound / kick with my buttkicker from 0 to N and N to R and vice versa, all other speed works fine , i tried fixing it with the audio setting calibration but no success.o_O maybe it is come from the game i have no idea.
  15. llluis

    llluis Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Messages:
    131
    Location:
    Quebec
    Balance:
    1,567Coins
    Ratings:
    +97 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Can you confirm that the gear in Vibe Tuning Center goes to 0 and -1 when you shift to N and R? I'll have a look but it may be the way @yobuddy handle things in Vibe core.
  16. yobuddy

    yobuddy Well-Known Member Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    3,776
    Occupation:
    Computer Technician
    Location:
    Portland, Oregon - USA
    Balance:
    33,370Coins
    Ratings:
    +3,883 / 10 / -0
    The only time you don't get feedback from gear shifting is when you go into natural.
    so (-1 to 0) or (1 to 0), remember N = 0 and R = -1.
    (Or at least that's how its support to work anyway.)
    Maybe someone else could give it a try...
    yobuddy
    • Like Like x 1
  17. Jymä

    Jymä Member Gold Contributor

    Joined:
    Nov 24, 2011
    Messages:
    59
    Location:
    Finland
    Balance:
    160Coins
    Ratings:
    +42 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    What bass shakers do you guys have and what is the usable frequency range on them? I have Sinustec ST-BS250 bass shakers and I'm not sure if its them or does my setup play a part, but they only really shake my butt using 23 to 24hz. Therefore I have really narrow RPM range.

    Might be useful to make a thread comparing bass shakers as well. I wouldn't really recommend these ones, I already broke one and the new replacement makes some kind of crackle noise. They were cheap and I still have 3 spares though...

    EDIT: Also in the tutorial @yobuddy mentions only quadraphonic or surround setup. Are there any downsides with having a stereo setup if you are using only 2 shakers? I'm using an external dac and it supports only stereo mode in Windows audio configuration.
    Last edited: Feb 2, 2018
  18. Daguru

    Daguru Rally drivers do it in the Dirt

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Messages:
    612
    Occupation:
    Kitchen installer
    Location:
    Wales uk
    Balance:
    751Coins
    Ratings:
    +545 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Hi @Jymä
    Try setting it to say 7Hz then increasing the volume slider
    I found if the volume slider was to low once you went past a certain frequency it would no longer shake unless the volume was increased and then earthquake time :grin
    • Informative Informative x 1
  19. Daguru

    Daguru Rally drivers do it in the Dirt

    Joined:
    Sep 4, 2013
    Messages:
    612
    Occupation:
    Kitchen installer
    Location:
    Wales uk
    Balance:
    751Coins
    Ratings:
    +545 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    • Like Like x 1
    Last edited: Feb 2, 2018
  20. Lol4

    Lol4 Member Gold Contributor

    Joined:
    Aug 28, 2017
    Messages:
    83
    Location:
    Australia
    Balance:
    - 81Coins
    Ratings:
    +54 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    I run two of these - Kinter 500w 12V Mini 2CH HiFi Stereo Car Power Amplifier MP3 Audio Speaker + USB
    https://www.ebay.com.au/itm/Kinter-...789363?hash=item440e4e4fb3:g:V3AAAOSwEzxYdc3L

    With four of these attached - Dayton Audio Puck Tactile Transducer Mini Bass Shaker 8Ohm
    https://www.ebay.com.au/itm/The-Puc...089315&hash=item3d0e652a73:g:TvQAAOSwoydWkxFa

    Connected to mother board sound out - GIGABYTE z270 K3

    And

    One of these - Dayton Audio SPA250 250 Watt Subwoofer Plate Amplifier
    https://www.parts-express.com/dayton-audio-spa250-250-watt-subwoofer-plate-amplifier--300-803

    Powering one of these - ButtKicker BK4-4 Advance Home Theater and Gaming Transducer
    https://www.parts-express.com/buttkicker-bk4-4-advance-home-theater-and-gaming-transducer--300-9404

    Connected to this - ASUS Xonar DGX PCI-E 5.1 CH Gaming Sound card Built-in Headphone Dolby Audio PC
    https://www.ebay.com.au/itm/ASUS-Xonar-DGX-PCI-E-5-1-CH-Gaming-Sound-card-Built-in-Headphone-Dolby-Audio-PC/112586202296?ssPageName=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

    I have found this set up works well, plenty of flexibility for different sounds in different games. I keep the Butt Kicker for the low end rumble and use the pucks for the higher frequency sounds. So for RPM for example the butt kicker goes from 5hz to say 60hz and the pucks go from 20Hz to 80Hz.

    I am still messing around with this set up in game vibe but the results have been pretty amazing so far. I keep going back to Dirt Rally at the moment just because the rumble is amazing. PC2 seems to be missing something now! (I don't have sim vibe).
    • Like Like x 3