1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Ferrari_man's simulator project

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by Ferrari_Man, Jul 25, 2007.

  1. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    418Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Then try to set 10-255

    But ensure you set the simulator movement to 10% on both axis in the Profiler. Then arise the value until your pistons reach their end positions.

    Or you wait for the replacement pots....
  2. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    418Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    The problem is, that it does not center after calibration
  3. Ferrari_Man

    Ferrari_Man Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 17, 2007
    Messages:
    107
    Location:
    Copenhagen
    Balance:
    - 5Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SimforceGT
    Hey..

    I just mounted the new pots on the chair, and I have from 13-251 on the X axial and 16-252 on the Y axial. I have try to autorun a lot of times and but it still doesnt try to finding center. Only once out of maybe 10 tries and it didnt really find it but it tried after going right.
  4. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    418Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    You have to find a way to increase the travel!

    Mount the con-rods somewhere else!

    You need to increase the min-max difference just a little bit more!

    min less than 10
    max more than 250

    ego
  5. Ferrari_Man

    Ferrari_Man Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 17, 2007
    Messages:
    107
    Location:
    Copenhagen
    Balance:
    - 5Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SimforceGT
    Okay I have to work on that, to find the right travel and even more travel because I think I will maybe change the cylinders to smaller ones and stronger ones. It feels like 200mm is to much(like you say earlier :roll: ), and they could be better at holding the chair.
  6. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    418Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Mount them like this for example, and you'll have more travel!

    [​IMG]
  7. Ferrari_Man

    Ferrari_Man Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 17, 2007
    Messages:
    107
    Location:
    Copenhagen
    Balance:
    - 5Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SimforceGT
    If I mount it like that, will I get the same movement when I move left and right as if I mount it from center? (what I mean is, will it move the same amount on the left side as on the right side)

    I thought that it had to be from the center.
  8. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    418Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    have you tried it, like I suggested?
  9. Ferrari_Man

    Ferrari_Man Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 17, 2007
    Messages:
    107
    Location:
    Copenhagen
    Balance:
    - 5Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SimforceGT
    No I haven't tried it yet, when I get home from work tomorrow I will try to adjust it again.

    They look really cool the firgelliauto actuators on your setup, how far are you from trying them. It would be really nice not to have the kompressor and the valves worry about.

    And a big thanks for ALL THE HELP SO FAR
  10. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    418Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    ;)

    I am waiting for Thanos' interface. But when I have the H-Bridge driver I will make a little vid by just moving them back and forward.

    I think, altough they are just 75mm/s fast, that they'd give a good immersion.
  11. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    418Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    @Ferrari_man

    Damn, I had stucked too deep in the RnR materia while making the sketch ;)

    You should forget what I told you about the pot mounting.
    Sirnoname is right!

    Great that he had come up with some brilliant examples! ;)

    ego
  12. Ferrari_Man

    Ferrari_Man Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 17, 2007
    Messages:
    107
    Location:
    Copenhagen
    Balance:
    - 5Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SimforceGT
    Okay I get it. I will try to make a new setup for the pots, thanks for the drawings, they help a lot..
  13. Ferrari_Man

    Ferrari_Man Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 17, 2007
    Messages:
    107
    Location:
    Copenhagen
    Balance:
    - 5Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    SCN5, SimforceGT
    Damn you got some ideas, and I suggeled to find one idea for the problem. :)

    I think I will go with the lever or the smartlever, they look easy to make an adjust.

    thx

    Ferrar_man
  14. SimHawk

    SimHawk Member

    Joined:
    Oct 3, 2007
    Messages:
    120
    Occupation:
    Engineer
    Location:
    Norway
    Balance:
    0Coins
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    @Ferrari_Man - How are your frex setup doing? Tested it with pneumatics? Do you have a valve matrix file that I could start with?
  15. riton

    riton Active Member

    Joined:
    Jul 6, 2007
    Messages:
    600
    Location:
    France
    Balance:
    1,006Coins
    Ratings:
    +103 / 3 / -0
    hello
    you had finished your simulator?
    it works well?

    I arrive at the end of my project, I do tests with the card velleman and I have some problem!

    I just connect velleman card , relay card and the potentiometer, when I plug the cable clamp to 0 relays card, no longer function
    if you have an idea
    thank you