1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Showroom Echtes BMW e36 Tacho - real BMW Cluster - 3DOF

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by dahfl, Feb 9, 2015.

  1. Piilukirves

    Piilukirves Member

    Joined:
    Mar 18, 2015
    Messages:
    31
    Location:
    Laukaa
    Balance:
    253Coins
    Ratings:
    +20 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    I need to make one of these :D (got sedan and cabriolet E36)
  2. dahfl

    dahfl New Member

    Joined:
    Feb 21, 2014
    Messages:
    29
    Occupation:
    Administrator
    Location:
    Mülheim Ruhr
    Balance:
    432Coins
    Ratings:
    +37 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
  3. jakubzik

    jakubzik Member

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    36
    Location:
    CZ
    Balance:
    32Coins
    Ratings:
    +23 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    very nice :) good work :)
  4. MotorMola

    MotorMola New Member

    Joined:
    Oct 7, 2014
    Messages:
    1
    Balance:
    191Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Arduino
    Hallo,
    vielleicht kann ich bei den Steckern weiter helfen. Bei BMW sind normalerweise alle Stecker bestellbar, bei älteren Modellen kann es natürlich sein dass manche nicht mehr lieferbar sind. Die Stecker für das Kombi und die entsprechenden Kontakte (mit Teilenummern) sollten noch lieferbar sein, siehe hier unter "7"-> Hoffe man erkennt auch den Link, kann diesen nicht direkt einfügen.
    Stecker Kombi.jpg

    Wie man aber anhand der ausführlichen Dokumentation sieht, ist nicht viel Verdrahtung am Kombi notwendig. Hatte mir damals bei Ebay "Arduino Brücken" geholt. (einfach unter Suche "Arduino Kabel" eingeben)
    arduino Kabel.jpg
    Diese Brücken gibt es in verschiedenen Variationen (männlich/weiblich) und die passen perfekt auf die Steckkontakte des Kombiinstruments und können direkt am Arduino angesteckt werden. Habe mein Arduino Mega hinten am Kombi über PE-Distanzbolzen befestigt, dann ist die Länge von 20cm der Brücken ausreichend. Falls Interesse besteht sende ich gerne Bilder ;-)

    Gruß Martin

    Attached Files:

  5. dahfl

    dahfl New Member

    Joined:
    Feb 21, 2014
    Messages:
    29
    Occupation:
    Administrator
    Location:
    Mülheim Ruhr
    Balance:
    432Coins
    Ratings:
    +37 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    Hier mal ein kurz Video von meiner bisherigen Umsetzung:


    Gruss Andreas
    • Like Like x 2
    • Winner Winner x 2
  6. Donavan

    Donavan New Member

    Joined:
    May 27, 2016
    Messages:
    14
    Balance:
    72Coins
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Arduino
    Nice work!
  7. minimus1899

    minimus1899 Member

    Joined:
    Mar 7, 2016
    Messages:
    64
    Occupation:
    retired/broken/falling to bit
    Location:
    lincoln
    Balance:
    416Coins
    Ratings:
    +56 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    Arduino
    hey guys i think ive done everything right but i still cant get the shift lights and gear indicator to work

    this is what ive got so far



    regards
    andy
    • Like Like x 1
    Last edited: Jul 15, 2017