1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

DOF Reality platforms presets, profiles and tips

Discussion in 'Commercial Simulators and Peripherie' started by Mpmo, Dec 9, 2017.

  1. marco balletta

    marco balletta Member

    Joined:
    Jul 7, 2018
    Messages:
    187
    Balance:
    1,445Coins
    Ratings:
    +33 / 1 / -0
    What would you suggest, a buttciker or transducers?

    Which of the 2 make less noise?
  2. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    16,464
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    119,830Coins
    Ratings:
    +9,533 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    A Buttkicker is a brand of transducer.

    The more powerful a transducer is the nosier it is.
  3. marco balletta

    marco balletta Member

    Joined:
    Jul 7, 2018
    Messages:
    187
    Balance:
    1,445Coins
    Ratings:
    +33 / 1 / -0
    How is the power of a transducer measured and how do you compare that value among transducers? Are there multiple parameters /characteristic to compare for the power of different transducers or the difference in power depends only from 1 value?

    Also, is there any example of noise that we can hear of transducers ?

    To feel the gear switch from 6 to 1, to what parameter in the software should the transducer be assigned ?
  4. dododge

    dododge Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Mar 8, 2015
    Messages:
    101
    Balance:
    854Coins
    Ratings:
    +71 / 0 / -0
    As a general rule, a heavier transducer will provide more force. But a heavier transducer will also add more weight that your rig's motors will have to move around, and it will probably require more power to run it, and its best frequency range may be lower than a smaller/lighter transducer so it may perform some effects better than others.

    For example just looking at Buttkicker's own products you can compare the "mini LFE" to the LFE.

    The "mini" version is popular with simulators because it's not too expensive or large, and only needs 50-250 watts of power so it's not too hard to find a compatible amplifier.

    The full-sized LFE is 3 times the price but also much bigger and heavier. The piston that actually moves inside it is heavier than the entire mini transducer. It also really wants about 1kW of power, so you typically need to use expensive amplifiers that probably have noisy cooling fans and require special cabling.

    On the other hand the LFE can shake very hard and I've usually gotten the strongest motion way down at 5-10Hz where some other transducers can't reach. Here's my old rig with four LFEs operated by two 3kW amplifiers. I put it on springs, and at the right frequency the transducers alone could make the entire thing bounce up and down:



    I considered mounting them on my newer motion rig, but after getting them attached I decided I didn't really want to make the actuators have to deal with another 50 lbs, so I took them back off and will be trying mini LFEs instead.

    Hard/sharp thump effects are probably best at lower Hz, while continuous effects such as engine RPM may need higher Hz. In one rig I had really large transducers on the corners and a SubPac seat cushion which has smaller transducers. I configured it so that low RPM engine rumble would go to the big transducers, but as the engine RPMs (and the vibration frequency) went higher it would switch over to the SubPac.

    Noise might come directly from high frequency vibration as you get into the hundreds of Hz, or from rattling parts in the rig if the transducer vibrates at a resonant frequency, and sometimes from parts inside the transducer colliding with one another when it reaches its operating limit.

    The Earthquake Q10B is about the same wattage as a ButtKicker LFE but costs yet again twice as much. I think its big advantage is a much longer throw on the piston, so it can produce stronger motion without the piston running into the housing (which makes a loud bang in the LFE). I don't recall if I've ever seen someone actually use them on a driving rig, though.
    • Like Like x 1
    • Winner Winner x 1
  5. David s wan

    David s wan New Member

    Joined:
    Sep 26, 2018
    Messages:
    15
    Balance:
    109Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    does anyone have preset for IL-2 battle of stalingrad that was release last month?
  6. marco balletta

    marco balletta Member

    Joined:
    Jul 7, 2018
    Messages:
    187
    Balance:
    1,445Coins
    Ratings:
    +33 / 1 / -0
    Thank you so much for all these info!
  7. Mpmo

    Mpmo Member

    Joined:
    Oct 15, 2017
    Messages:
    230
    Location:
    United Arab Emirates
    Balance:
    1,259Coins
    Ratings:
    +27 / 2 / -0
    Has no one made an upgrade from H3/P3 to an H6/P6 yet...? i'm still waiting for someone to confirm/deny that it's a worthwhile upgrade ffs....
    • Like Like x 1
  8. David s wan

    David s wan New Member

    Joined:
    Sep 26, 2018
    Messages:
    15
    Balance:
    109Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Hi,

    I don't know if anyone can help me on this, but I notice on aerofly FS 2 the game data output on "roll" is putting out -90 more than what the data should be reading....so the seat is always leaning to the left....is there a way to adjust that so the output read 0 instead of -90?

    thanks

    upload_2019-4-21_19-0-41.png
  9. DOFreality

    DOFreality Member

    Joined:
    Oct 30, 2016
    Messages:
    84
    Location:
    Montreal
    Balance:
    339Coins
    Ratings:
    +44 / 5 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    the best option if you are noise/ neighbors /wife concern is
    SRS ShakeKit
    Last edited by a moderator: May 21, 2019
  10. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    16,464
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    119,830Coins
    Ratings:
    +9,533 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Objectively SimTools offers far more individual configuration and game support, at a competitive price point, and also supports a huge array of both DIY and commercial motion simulators. But the great thing is it can be tweaked to play nice with other software, if people prefer to use those.
  11. marco balletta

    marco balletta Member

    Joined:
    Jul 7, 2018
    Messages:
    187
    Balance:
    1,445Coins
    Ratings:
    +33 / 1 / -0
    How about the feeling of switching the gear from high gear to low gear ?

    Do you have videos please ?
  12. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    16,464
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    119,830Coins
    Ratings:
    +9,533 / 46 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
  13. marco balletta

    marco balletta Member

    Joined:
    Jul 7, 2018
    Messages:
    187
    Balance:
    1,445Coins
    Ratings:
    +33 / 1 / -0
    That works only when switching gears up, from 1 to 6. When switching down from 6 to 1, there is no snappy gear change motion whatsoever, no matter the vales set for surge
  14. marco balletta

    marco balletta Member

    Joined:
    Jul 7, 2018
    Messages:
    187
    Balance:
    1,445Coins
    Ratings:
    +33 / 1 / -0
    I have a P6 from DOFReality. Would it be possible to enroll in beta testing for you?







    I am dying waiting for a solution that is plug and play and works for as many games as possible.

    I am not getting that with simtools at all
    Last edited: May 18, 2019
  15. marco balletta

    marco balletta Member

    Joined:
    Jul 7, 2018
    Messages:
    187
    Balance:
    1,445Coins
    Ratings:
    +33 / 1 / -0
    The question that I have is if your software needs hardware add on to give all the effects , like the switch down gear, that I am not getting with simtools.

    Could you please explain us what the software would give us and how the hardware come in place in conjunction with your software ?

    thanks!
  16. Mpmo

    Mpmo Member

    Joined:
    Oct 15, 2017
    Messages:
    230
    Location:
    United Arab Emirates
    Balance:
    1,259Coins
    Ratings:
    +27 / 2 / -0
    Do you have any videos of your program working on motion simulators? like the dofreality motion rigs..?
  17. marco balletta

    marco balletta Member

    Joined:
    Jul 7, 2018
    Messages:
    187
    Balance:
    1,445Coins
    Ratings:
    +33 / 1 / -0
    Thank you!

    Will the beta version compatible with the 6 dof be also available in 4 weeks?

    I am asking that because you just mentioned the 2/3dof as example
  18. marco balletta

    marco balletta Member

    Joined:
    Jul 7, 2018
    Messages:
    187
    Balance:
    1,445Coins
    Ratings:
    +33 / 1 / -0
    Great! I have the p6 (6dof) of dofreality, so I have got what it is needed :)

    Thank you so much for working on this!
  19. rsbell

    rsbell Member

    Joined:
    Mar 30, 2019
    Messages:
    34
    Balance:
    334Coins
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    6DOF
    Same here. Can’t wait!
    • Like Like x 1
  20. Grease

    Grease New Member

    Joined:
    May 19, 2018
    Messages:
    8
    Location:
    Indonesia
    Balance:
    134Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    hi
    cannot find update plugins for assetto corsa competizione and dirt rally 2.0 . can you fix it?