1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

Dimensions of a 2DOF motion platform for SimCalc

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by imajavaid, Nov 16, 2021.

  1. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    18,017
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    129,218Coins
    Ratings:
    +10,068 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    This was your earlier settings, what changed:

    [​IMG]
  2. imajavaid

    imajavaid Member

    Joined:
    Oct 25, 2021
    Messages:
    98
    Balance:
    190Coins
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    upload_2022-4-20_16-18-56.png
  3. imajavaid

    imajavaid Member

    Joined:
    Oct 25, 2021
    Messages:
    98
    Balance:
    190Coins
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    These are my settings. One motor is working fine. Other is causing the issue
  4. imajavaid

    imajavaid Member

    Joined:
    Oct 25, 2021
    Messages:
    98
    Balance:
    190Coins
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    https://www.xsimulator.net/communit...only-move-in-one-direction.15582/#post-212298

    I followed this suggestion but it didn't work
  5. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    18,017
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    129,218Coins
    Ratings:
    +10,068 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
  6. imajavaid

    imajavaid Member

    Joined:
    Oct 25, 2021
    Messages:
    98
    Balance:
    190Coins
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    Im not using simtools in this step. Only step Im trying to copy is to move motors manually trough smc3. one motor is working fine other motor is just moving in one direction. How to solve this issue
  7. imajavaid

    imajavaid Member

    Joined:
    Oct 25, 2021
    Messages:
    98
    Balance:
    190Coins
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    Im thinking of rewiring the connection to arduino, motors and pot . Will it help
  8. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    18,017
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    129,218Coins
    Ratings:
    +10,068 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    It could be an issue with the Arduino itself, or control boards, given the hardware you are using. If you swap hardware around side to side does the issue move or remain the same?
  9. SteULM

    SteULM Active Member

    Joined:
    Nov 13, 2021
    Messages:
    209
    Occupation:
    Alla ricerca di cose nuove da imparare.
    Location:
    Italy
    Balance:
    524Coins
    Ratings:
    +140 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    Hopefully the driver hasn't burned out ....
  10. imajavaid

    imajavaid Member

    Joined:
    Oct 25, 2021
    Messages:
    98
    Balance:
    190Coins
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform

    I will swipe the motor driver and then look into the problem
  11. imajavaid

    imajavaid Member

    Joined:
    Oct 25, 2021
    Messages:
    98
    Balance:
    190Coins
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    Is there any method to check whether the driver is burnt or not
  12. SteULM

    SteULM Active Member

    Joined:
    Nov 13, 2021
    Messages:
    209
    Occupation:
    Alla ricerca di cose nuove da imparare.
    Location:
    Italy
    Balance:
    524Coins
    Ratings:
    +140 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    Try checking the wiring first
  13. SteULM

    SteULM Active Member

    Joined:
    Nov 13, 2021
    Messages:
    209
    Occupation:
    Alla ricerca di cose nuove da imparare.
    Location:
    Italy
    Balance:
    524Coins
    Ratings:
    +140 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    You can try reversing the drivers to see if the problem always shows up with the same
    • Like Like x 1
  14. imajavaid

    imajavaid Member

    Joined:
    Oct 25, 2021
    Messages:
    98
    Balance:
    190Coins
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform

    My driver is burnt. I swap the driver and motors worked perfectly
    • Like Like x 1
  15. imajavaid

    imajavaid Member

    Joined:
    Oct 25, 2021
    Messages:
    98
    Balance:
    190Coins
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    Is there any way to measure how much my platform has roll and pitch in comparison to the roll and pitch of Xplane. In other words I want to measure how much amount of roll and pitch my platform has gone in real time against the 15 or 20 degree roll or pitch of aircraft in Xplane.

    Can I compare the motion angles of platform and the game. Is there any way to do that
  16. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    18,017
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    129,218Coins
    Ratings:
    +10,068 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    I am not certain what you have in mind but hope the SimTools remote profile may assist: https://www.xsimulator.net/community/marketplace/simtools-v2-remote-profiler.172/
  17. imajavaid

    imajavaid Member

    Joined:
    Oct 25, 2021
    Messages:
    98
    Balance:
    190Coins
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform