1. Hundreds of coffees, endless nights of debugging and coding, and countless feedback by our beta testers led to this new major release. SimTools 2.4 is probably the version with the most upgrades and improvements in a single release ever. Look at everything Dustin has included:
    SimTools 2.4 all features.
    Dismiss Notice
  2. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  3. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  4. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
value1

Aerofly FS 2 Plugin 2.0.4.0

SimTools plugin for Aerofly FS 2

  1. Youngsoo Cho

    Youngsoo Cho VR Sim Racing Gamer

    Joined:
    May 25, 2017
    Messages:
    154
    Occupation:
    Business Man
    Location:
    Korea
    Balance:
    383Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Thank you so much bro! :D

    I tested it, but unfortunately it doesn't work correct :(
    pitch and roll "seem" to be work correct but, other values still have delay :(
    anyway, I am really appreciated for you effort and I emailed ipacs to support official telemetry ouput feature
    hope that they add it soon :D
  2. value1

    value1 Nerd Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    2,109
    Location:
    Zug, Switzerland
    Balance:
    6,968Coins
    Ratings:
    +3,043 / 11 / -1
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Joyrider
    Welcome!
    Yes, I know, as I mentioned in the comment above, surge, sway and heave only update very slowly. I'm in contact with IPACS.
    Ehm o_O IPACS do officially support telemetry ouput; unlike many other game developers, IPACS have built a proper API into their Aerofly FS 2 :thumbs.
    We'll see if I have an issue with the plugin or they with the API ;)
    • Like Like x 2
  3. volker metzger

    volker metzger New Member Gold Contributor

    Joined:
    Oct 31, 2018
    Messages:
    5
    Balance:
    - 347Coins
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Arduino
    Hi Thomas thank you very much, i can now use pitch and extra3 for roll with a good refresh rate with my g-seat, now i can enjoy aeroflyfs2 again
  4. Youngsoo Cho

    Youngsoo Cho VR Sim Racing Gamer

    Joined:
    May 25, 2017
    Messages:
    154
    Occupation:
    Business Man
    Location:
    Korea
    Balance:
    383Coins
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Now I know it. Thanks for the comment. I will wait until then! Cheers
  5. SeatTime

    SeatTime Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2013
    Messages:
    2,182
    Location:
    Newcastle Australia
    Balance:
    25,985Coins
    Ratings:
    +2,473 / 23 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Motion platform, 6DOF
    Looks to be that surge, sway and heave are on a 1 second update...
  6. value1

    value1 Nerd Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    2,109
    Location:
    Zug, Switzerland
    Balance:
    6,968Coins
    Ratings:
    +3,043 / 11 / -1
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Joyrider
    So I carefully checked the data output of Aerofly FS2 and the update rates of angles are 10 Hz, the update rates of accelerations only 1 Hz.
    That's no good of course for a motion platform.
    This behaviour has just been confirmed by Aerofly as intentional.
    "The external DLL was never meant to stream this [telemetry] data in real time … so we had to adjust the rate." o_O
    • Informative Informative x 3
  7. SeatTime

    SeatTime Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2013
    Messages:
    2,182
    Location:
    Newcastle Australia
    Balance:
    25,985Coins
    Ratings:
    +2,473 / 23 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Motion platform, 6DOF
    Why bother to output telemetry if it is not real time? Obviously they are having issues in other areas of their 3D engine and are looking for ways to save cycles.
  8. Spit40

    Spit40 VR Flyer

    Joined:
    Nov 3, 2016
    Messages:
    319
    Location:
    United Kingdom
    Balance:
    2,616Coins
    Ratings:
    +176 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Can SimTools be tweaked to simulate accelerations from absolute angles?
  9. value1

    value1 Nerd Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    2,109
    Location:
    Zug, Switzerland
    Balance:
    6,968Coins
    Ratings:
    +3,043 / 11 / -1
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Joyrider
    Pitch, roll, yaw, surge, sway and heave form the six independent values of the six degrees of freedom. So intrinsically it is not possible to derive one from the other!
  10. Spit40

    Spit40 VR Flyer

    Joined:
    Nov 3, 2016
    Messages:
    319
    Location:
    United Kingdom
    Balance:
    2,616Coins
    Ratings:
    +176 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Actually i was thinking about Extra1,2,3 - are they working now on 10hz? Its a shame about heave and surge but at least my platform would work without them. My recently upgraded gseat will have to wait.
  11. value1

    value1 Nerd Staff Member Moderator SimAxe Beta Tester SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    2,109
    Location:
    Zug, Switzerland
    Balance:
    6,968Coins
    Ratings:
    +3,043 / 11 / -1
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, Joyrider
    One can calculate pitch from pitch speed but you cannot derive surge from pitch speed.
    • Informative Informative x 1
  12. slipstream

    slipstream Airborne

    Joined:
    Dec 15, 2018
    Messages:
    21
    Balance:
    295Coins
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF
    Rather than start a new thread, I have taken all of the tips here and applied to DCS. My question is... I fly Helo’s and was wondering if Roll, Extra1, Extra2 or Extra3 is preferable for banking?

    Edit.

    It appears that these are not utilised within DCS.

    Norrbeast - I don't think Extra 1 and 2 are used in the DCS plugin, but in other flight sims they are used as an alternate approaches to pitch and roll.
    Last edited: Mar 23, 2019
  13. David s wan

    David s wan New Member

    Joined:
    Sep 26, 2018
    Messages:
    15
    Balance:
    71Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    I tried your plugin, but looks like the game think I'm upside down when I'm 90 degree banking to the left
  14. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    13,142
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    99,992Coins
    Ratings:
    +8,337 / 42 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Please post pictures of all of your settings, as it sounds like something may be messed up.
  15. Spit40

    Spit40 VR Flyer

    Joined:
    Nov 3, 2016
    Messages:
    319
    Location:
    United Kingdom
    Balance:
    2,616Coins
    Ratings:
    +176 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    Using Roll ? Roll has never worked. Use extra1 & extra 2 instead.
  16. David s wan

    David s wan New Member

    Joined:
    Sep 26, 2018
    Messages:
    15
    Balance:
    71Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    the extras are only affecting the moment you touch the stick....if my plane is flying 45 degree, the extra level itself out....I want it to stay banked at 45 degree....

    surge and sway works...but they have like 1 second delay....which is kinda annoying
    Last edited: Apr 26, 2019
  17. MarkusB

    MarkusB Active Member Gold Contributor

    Joined:
    Jun 30, 2015
    Messages:
    391
    Location:
    Germany
    Balance:
    2,836Coins
    Ratings:
    +343 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    Many of us want this, but as @Spit40 said, this does not work in the AeroFly plugin.
  18. David s wan

    David s wan New Member

    Joined:
    Sep 26, 2018
    Messages:
    15
    Balance:
    71Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    I didn't know it was a common problem, I thot maybe my system was wracked
  19. Spit40

    Spit40 VR Flyer

    Joined:
    Nov 3, 2016
    Messages:
    319
    Location:
    United Kingdom
    Balance:
    2,616Coins
    Ratings:
    +176 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF
    You really want to stay at 45 degrees? It doesn't feel like that IRL due to the centrifugal force. What I do is make it bank in proportion to roll/sec then uses the Filter settings to make it subtly return to neutral, so you stay banked for a while and imperceptably return to neutral if you remain in a tight bank for a while. The advantage of this is that if you tighten the bank even more the roll/sec kicks in again and you get the sense of even more banking. These motion cues are much more useful than absolute angles - does your platform even go to 45 degrees? Mine's about 15 degrees.

    Might be a little different with helo's.

    I'm assuming VR by the way. All this stuff matters more in VR.
    • Informative Informative x 1