1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Showroom 6DOF racing platform 12v dc 3.6kw arduino and mm/SMC3

Discussion in 'DIY Motion Simulator Projects' started by bruce stephen, May 3, 2016.

  1. SilentChill

    SilentChill Problem Maker

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    2,510
    Occupation:
    Railway Maintenance
    Location:
    Morecambe, Lancashire, England
    Balance:
    19,017Coins
    Ratings:
    +3,212 / 31 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    Nice work coming along nicely :)
    • Agree Agree x 1
  2. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
  3. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    UPDATE
    I have been able to get a few things crossed off of the to do list. I'm currently working on the electrical. Once I have that running I'll cut the rods and mount the cockpit.
    20160606_101322.jpg
    20160607_143240.jpg
    20160607_143257.jpg
    • Like Like x 7
  4. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    20160613_002640_001.jpg
    Almost done with the wiring. What a mess more pics later. Last control box to finish tomorrow. I have set up the other four motors (left and right side motors) in smc3 utils and have good motion. I set everything up in three banks of two. I have two psu's in parallel running two motors. This way I can run from three circuits if necessary.
    Edit..The lid from the last box is laying in the PSU bank it's not that messy.
    • Like Like x 9
  5. chu

    chu 2dof racingseat

    Joined:
    Dec 2, 2015
    Messages:
    150
    Occupation:
    tecnician
    Location:
    VITORIA
    Balance:
    839Coins
    Ratings:
    +34 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Wow impresive after seeing this I think i´m really a rookie on the motion sim world. Waiting to see videos of the sim working.
  6. ferslash

    ferslash Active Member

    Joined:
    Feb 8, 2011
    Messages:
    481
    Balance:
    4,640Coins
    Ratings:
    +174 / 2 / -0
    wooooow no comments.. wooooow keep posting man! :popcorn
  7. Pit

    Pit - - - - - - - - - - - - - - - - Staff Member Moderator Gold Contributor

    Joined:
    Oct 2, 2013
    Messages:
    2,998
    Location:
    Switzerland
    Balance:
    29,307Coins
    Ratings:
    +3,004 / 29 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, 6DOF
    From my own experience I suffer with you, because working on the floor is extremely uncomfortable and bad for the back. Great progress so far, really stunning about your rig - hope to see it working soon!
    • Agree Agree x 3
  8. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    20160613_154210.jpg
    20160613_154130.jpg
    20160613_154116.jpg
    it is no longer bucket powered. now to do some testing before attaching the seat, wheel and screen. so close i can taste it. im getting pumped.
    • Like Like x 9
  9. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF

    it lives..........:grin
    heave only in output testing
    • Winner Winner x 8
    • Like Like x 5
  10. mariano68

    mariano68 Active Member

    Joined:
    Nov 15, 2014
    Messages:
    585
    Occupation:
    builder contractor
    Location:
    Argentina
    Balance:
    3,173Coins
    Ratings:
    +385 / 2 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino, 4DOF
    That great feeling of a job well done (almost):cheers
    Congratulations!
    Could you tell me how long are your levers?, looks not too long but heave seems more than enough.
  11. BondeX

    BondeX Active Member

    Joined:
    Feb 11, 2016
    Messages:
    142
    Occupation:
    EE
    Location:
    Michigan, USA
    Balance:
    1,443Coins
    Ratings:
    +61 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    Congrats @bruce stephen, this gives me a lot of hope :) Unfortunately, my sim is in bay city so I can only work on it so often. Keep them videos coming.
    • Like Like x 2
  12. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    @mariano68 they are set at 100mm, I have adjustments for 60, 80, and 100mm.
    • Like Like x 1
    • Informative Informative x 1
  13. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    20160615_131612.jpg
    20160615_131704_001.jpg
    Oops, caused by a poor connection on the other monsters neg input. One side did not last long maybe 5minutes. It shut down yesterday twice but I thought I just pushed motor too hard past limits while testing .
  14. BondeX

    BondeX Active Member

    Joined:
    Feb 11, 2016
    Messages:
    142
    Occupation:
    EE
    Location:
    Michigan, USA
    Balance:
    1,443Coins
    Ratings:
    +61 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    So a faulty MM or wrong wiring on your part?
  15. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    Faulty wiring. I'm running two monsters per motor but the negative connection was loose on the input of one of the monsters. Resulting in the motor running on one monster. One monster was a stretch on my 2dof. It didn't stand a chance by itself on this one. I smelled it yesterday while testing but stopped short of using a infrared thermometer to look for the "hot spot".
    • Useful Useful x 1
  16. BondeX

    BondeX Active Member

    Joined:
    Feb 11, 2016
    Messages:
    142
    Occupation:
    EE
    Location:
    Michigan, USA
    Balance:
    1,443Coins
    Ratings:
    +61 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    So when you say two monsters per motor, do you mean one whole chip per motor (30A continuous, 60A peak) or (60A continuous, 120A peak) ??
  17. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    @BondeX 12 monsters total....two per motor or dual half bridge each motor.


    first ride. profile is still crap but it moves with me on it. I'm still in the "break it to find the weak spots" phase. the drawback of designing on the fly.
    • Winner Winner x 5
    • Like Like x 2
  18. BondeX

    BondeX Active Member

    Joined:
    Feb 11, 2016
    Messages:
    142
    Occupation:
    EE
    Location:
    Michigan, USA
    Balance:
    1,443Coins
    Ratings:
    +61 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, DC motor, Arduino, 6DOF
    Dude awesome job:thumbs The motion is quick, these motors are strong. Are you liking it better than your 3dof.

    Also could you please share your motor and axis assignment? Thanks
  19. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    Yes I like it a lot better so far but still have to get some stuff done on it. There was only heave, surge and sway in the video. Traction loss is next to be added along with pitch. The effects are still very rough. I am ready to mount my screen and foot plate. I've been using a small 20" screen sitting on a shelf to the right. The seat is just tacked in for now. I will start on the seat surge after I get the 6 dof running smoothly. I've also got some interference on motor 1 it seems twitchy while holding position. This is the only control box of the three to have the 5v wired in parallel so I'll probably have to split them.
  20. bruce stephen

    bruce stephen Hammer doesnt fix it, must be electrical

    Joined:
    Jun 7, 2015
    Messages:
    1,292
    Occupation:
    general contractor
    Location:
    michigan
    Balance:
    8,980Coins
    Ratings:
    +1,223 / 9 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    screen in place, i decided a static screen fit my needs best so i suspended it from the ceiling with lighting cables. got soame gas springs hooked up also, 3@60 lbs works awesome it allows me hours of play with almost no heat buildup. here is a quick lap on dirt rally. sry for the delay on the floor cam it is ip so there is a slight lag.
    • Winner Winner x 7
    • Like Like x 3