1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

Question 6DOF HeXpod: DIY or COTS

Discussion in 'DIY Motion Simulator Building Q&A / FAQ' started by FoxONe42, Oct 20, 2018.

Tags:
  1. xxpelle

    xxpelle Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 24, 2017
    Messages:
    47
    Location:
    Germany
    Balance:
    71Coins
    Ratings:
    +57 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    A small test with own 6DOF model

    ""

    driven by Arduino Uno and SimTools
    • Like Like x 1
  2. Gadget999

    Gadget999 Active Member

    Joined:
    Dec 27, 2015
    Messages:
    621
    Location:
    London
    Balance:
    4,871Coins
    Ratings:
    +116 / 4 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, Arduino
    Looking good. What spec are the gearmotors ?
  3. xxpelle

    xxpelle Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 24, 2017
    Messages:
    47
    Location:
    Germany
    Balance:
    71Coins
    Ratings:
    +57 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform

    Attached Files:

  4. FoxONe42

    FoxONe42 6DOF newbie

    Joined:
    Jan 8, 2018
    Messages:
    54
    Occupation:
    Engineer
    Location:
    Aix-en-Provence France
    Balance:
    247Coins
    Ratings:
    +22 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Arduino, 6DOF
    Thanks for the info, that seems promissing indeed. Just to make sure I understand correctely, with such a solution, will there still be a need for external position sensors ?
  5. hexpod

    hexpod http://heXpod.xyz Gold Contributor

    Joined:
    Apr 18, 2016
    Messages:
    212
    Location:
    berlin
    Balance:
    1,547Coins
    Ratings:
    +75 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, 6DOF
    Apparently not. That's the thing!
  6. xxpelle

    xxpelle Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 24, 2017
    Messages:
    47
    Location:
    Germany
    Balance:
    71Coins
    Ratings:
    +57 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform

    upload_2018-12-24_20-39-25.jpeg

    This is just a small model with about 40cm. The motors are only RC servos. I only built the model to test the control via SimTools.
    I'm planning a big version with these engines
    "https://www.ebay.de/itm/Schneckenge...var=462497333564&_trksid=p2060353.m2749.l2649 "

    "https://www.ebay.de/itm/Schaltnetzt...var=631661607841&_trksid=p2060353.m2749.l2649 "

    "https://www.ebay.de/itm/Double-BTS7960B-DC-43A-Stepper-Motor-Driver-H-Bridge-PWM-For-Arduino-Smart-Car/200950936475?ssPageName=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p2060353.m2749.l2649 "
    and the rest of metal
    • Like Like x 2
    • Winner Winner x 1
  7. xxpelle

    xxpelle Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 24, 2017
    Messages:
    47
    Location:
    Germany
    Balance:
    71Coins
    Ratings:
    +57 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
  8. FoxONe42

    FoxONe42 6DOF newbie

    Joined:
    Jan 8, 2018
    Messages:
    54
    Occupation:
    Engineer
    Location:
    Aix-en-Provence France
    Balance:
    247Coins
    Ratings:
    +22 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    Arduino, 6DOF
    Really awesome if that's the case. I looking forward to having more information regarding this feature.
    Are you planing on making some tests with your Clearpath servo at some point ?

    @xxpelle
    I really like the design of your scale model, very neat.
  9. xxpelle

    xxpelle Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 24, 2017
    Messages:
    47
    Location:
    Germany
    Balance:
    71Coins
    Ratings:
    +57 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino, Motion platform

    ""
  10. Jürgen Schon

    Jürgen Schon New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 6, 2018
    Messages:
    16
    Balance:
    - 41Coins
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    Hi Pelle,

    Wie hast du die Maße für die Boden Plattform und die obere Aufnahme errechnet?
    Würde gerne einen solchen Simulator bauen. Ich nutze jedoch folgende Motoren mit einem 8:1 Übersetzungsgetriebe.

    https://www.ebay.de/itm/EU-Free-Shi...e=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

    Danke

    English:

    Hi Pelle,

    How did you calculate the measurements for the ground platform and the upper seat?
    Would like to build such a simulator. However, I use the following engines with an 8: 1 transmission gear.

    Thank you
  11. SilentChill

    SilentChill Problem Maker

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    2,310
    Occupation:
    Railway Maintenance
    Location:
    Morecambe, Lancashire, England
    Balance:
    18,548Coins
    Ratings:
    +3,028 / 29 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    Hi just a thought from my own experience, I really wouldn't use these they are 8 euros for a reason https://www.ebay.de/itm/Double-BTS7960B-DC-43A-Stepper-Motor-Driver-H-Bridge-PWM-For-Arduino-Smart-Car/200950936475?ssPageName=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p2060353.m2749.l2649

    I would extremely and highly recommend using sabertooths far superior to those. I have tried them and they were garbage for my 6DOF. I would spend the extra $$$$ and buy once not 3 times like I did ;)

    https://www.robotshop.com/uk/sabert...SeZRsF8Ky13WLytvneZt66avQhlA-doxoC4FUQAvD_BwE
  12. Jürgen Schon

    Jürgen Schon New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 6, 2018
    Messages:
    16
    Balance:
    - 41Coins
    Ratings:
    +10 / 0 / -0
    @SilentChill thanks for your tip.

    But my Steppers have their own driver. I can control them with an arduino.
    So i dont need a Sabertooth or something else.

    did you use steppermotors?
  13. SilentChill

    SilentChill Problem Maker

    Joined:
    Jul 19, 2014
    Messages:
    2,310
    Occupation:
    Railway Maintenance
    Location:
    Morecambe, Lancashire, England
    Balance:
    18,548Coins
    Ratings:
    +3,028 / 29 / -0
    My Motion Simulator:
    DC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    You are buying worm gear motors no ? The link was to worm gear motors anyways. If you are using stepper motors you wont need the driver that you linked either ?

    I dont have stepper motors I have SMC3 code running on 3 x Arduinos running 6 12v DC Motors