1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

360* - degree rotation

Discussion in 'DIY Motion Simulator Building Q&A / FAQ' started by Ashraf, Mar 16, 2016.

  1. Ashraf

    Ashraf Member

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    66
    Balance:
    1,054Coins
    Ratings:
    +63 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, Arduino, Motion platform, 6DOF
    Hello, friends !
    Here one project decided to experiment:



    Now is time to connect the Arduino and the H-bridge...., and I need your advice;
    - How would you advise to connect such a device to be able to "remap" the rotation of the platform or on the pedals or the steering wheel (depending on run games)
    Thank you.

    roto.JPG
    • Like Like x 2
    Last edited: Mar 16, 2016
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. ferslash

    ferslash Active Member

    Joined:
    Feb 8, 2011
    Messages:
    492
    Balance:
    4,757Coins
    Ratings:
    +180 / 2 / -0
    you bought that chair?
  4. SeatTime

    SeatTime Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2013
    Messages:
    2,705
    Occupation:
    Retired
    Location:
    Newcastle Australia
    Balance:
    28,611Coins
    Ratings:
    +2,987 / 37 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    So the above video is your product?
  5. RacingMat

    RacingMat Well-Known Member Gold Contributor

    Joined:
    Feb 22, 2013
    Messages:
    2,217
    Location:
    Marseille - FRANCE
    Balance:
    20,099Coins
    Ratings:
    +2,057 / 20 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    I think he's doing the DIY way inspired by the commercial video

    good start! where does this central gear come from? how much is it worth?
    • Agree Agree x 1
  6. Ashraf

    Ashraf Member

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    66
    Balance:
    1,054Coins
    Ratings:
    +63 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, Arduino, Motion platform, 6DOF
    You're right, it's DIY-roto, all parts I use from the car scrap ))),
    - plz. look at the attached photos and you will understand everything:
    roto-11 (2).JPG roto-11 (1).jpg

    I need your advice on how I can connect Arduino and H-bridge to the platform rotates depending on running games ?

    Thank you.
    • Creative Creative x 2
    Last edited: Mar 17, 2016
  7. SeatTime

    SeatTime Well-Known Member

    Joined:
    Dec 27, 2013
    Messages:
    2,705
    Occupation:
    Retired
    Location:
    Newcastle Australia
    Balance:
    28,611Coins
    Ratings:
    +2,987 / 37 / -0
    My Motion Simulator:
    AC motor, Arduino, Motion platform, 6DOF
    Ok, but what actually are you trying to build? Note FI. Simtools does not support a full 360 degree axis.
  8. RacingMat

    RacingMat Well-Known Member Gold Contributor

    Joined:
    Feb 22, 2013
    Messages:
    2,217
    Location:
    Marseille - FRANCE
    Balance:
    20,099Coins
    Ratings:
    +2,057 / 20 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    In fact, as yobbudy told once, Simtools can handle 360° because Simtools is only reading the games data value...

    The problem is between Simtools and Motor driver: arduino code or else...
    but maybe the new Math plugin function of Simtools V2 could help?
  9. Ashraf

    Ashraf Member

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    66
    Balance:
    1,054Coins
    Ratings:
    +63 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, Arduino, Motion platform, 6DOF
    For virtual reality now very few good games .... and it is unlikely for these games have a ready plug-ins?
    - But there is a plus, in the virtual reality is not clear in what position the body is in a horizontal plane .... so you can connect resistors from joysticks to direct to the Arduino via the analog inputs - right?;)
    • Agree Agree x 1
  10. eaorobbie

    eaorobbie Well-Known Member Staff Member SimTools Developer Gold Contributor

    Joined:
    May 26, 2009
    Messages:
    2,582
    Occupation:
    CAD Detailer
    Location:
    Ellenbrook, Western Australia
    Balance:
    20,067Coins
    Ratings:
    +1,665 / 22 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, JRK, SimforceGT, 6DOF
    But if ya was clever you could even use this to drive SimTools compatable games , by having two modes , either joystick interrupt driven or driven with an Ard motion code. Best of both worlds,
    V2 will bring some exciting new things , like the possibility of using a chair like that watching a VR film clip with motion pre recorder (even created or modified) . A 5d (?) cinema experience. Thanks to @yobuddy s hard work.
    • Like Like x 3
    • Agree Agree x 1
  11. Vladimir

    Vladimir New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 25, 2015
    Messages:
    12
    Location:
    Russia
    Balance:
    275Coins
    Ratings:
    +31 / 0 / -0
    I've added to your firmware support 360 °. One axis of 360 ° and the other 180 °.

    Attached Files:

    • Useful Useful x 2
    • Like Like x 1
  12. RacingMat

    RacingMat Well-Known Member Gold Contributor

    Joined:
    Feb 22, 2013
    Messages:
    2,217
    Location:
    Marseille - FRANCE
    Balance:
    20,099Coins
    Ratings:
    +2,057 / 20 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    Sorry, but can you explain what 360° problems did you address with your code changes? @Vladimir
    Have you tested it so far?

    The main pb in my opinion, is to prevent motor to make a full turn in wrong way when the game sends data like 350° followed by 5°
    and I didn't seen that dealt in the code you posted
    Last edited: Mar 17, 2016
  13. Vladimir

    Vladimir New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 25, 2015
    Messages:
    12
    Location:
    Russia
    Balance:
    275Coins
    Ratings:
    +31 / 0 / -0
    I made a model of the simulator with a 360 ° axis and the other 180 °.
    This firmware does not support 360 °.

    This is your modified firmware 360 °.

    Here's another video, it can be seen better model. Only I forgot to start the visualization of the axes.
    • Like Like x 2
    • Creative Creative x 2
    • Winner Winner x 1
    Last edited: Mar 17, 2016
  14. RacingMat

    RacingMat Well-Known Member Gold Contributor

    Joined:
    Feb 22, 2013
    Messages:
    2,217
    Location:
    Marseille - FRANCE
    Balance:
    20,099Coins
    Ratings:
    +2,057 / 20 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    well done! are you using an encoder?
  15. Vladimir

    Vladimir New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 25, 2015
    Messages:
    12
    Location:
    Russia
    Balance:
    275Coins
    Ratings:
    +31 / 0 / -0
  16. RacingMat

    RacingMat Well-Known Member Gold Contributor

    Joined:
    Feb 22, 2013
    Messages:
    2,217
    Location:
    Marseille - FRANCE
    Balance:
    20,099Coins
    Ratings:
    +2,057 / 20 / -2
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    you have a continuous value?
    I'm surprised the pot doesn't have any dead zone: have you checked it with an oscilloscope?

    I liked your last video on youtube!
  17. Ashraf

    Ashraf Member

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    66
    Balance:
    1,054Coins
    Ratings:
    +63 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, Arduino, Motion platform, 6DOF
    - Connect a standard motion base it's very easy, but with the project 360 * rotations I encountered for the first time ...
    - Can you explain your idea in more detail please ...for example as if you connect such a device ? -and what does mean ARD-motion code ?

    Thank you.
    Last edited: Mar 17, 2016
  18. Vladimir

    Vladimir New Member Gold Contributor

    Joined:
    Jul 25, 2015
    Messages:
    12
    Location:
    Russia
    Balance:
    275Coins
    Ratings:
    +31 / 0 / -0
    On my sensor is no dead zone.
    To check it is necessary to enable the transmission of sensor data in COM port.


    void loop()
    {
    int sensorL,sensorR;

    readSerialData(); // DataValueR & L contain the last order received (if there is no newer received, the last is kept)
    // the previous order will still be used by the PID regulation MotorMotion Function

    sensorR = analogRead(potR); // range 0-1024
    sensorL = analogRead(potL); // range 0-1024
    //testPot(); // Можно посмотреть данные датчиков
    <-------- remove //
    motorMotionR(motRight,sensorR,DataValueR);
    motorMotionL(motLeft,sensorL,DataValueL);
    }

    Hands slowly twist the sensor.
    I had the values: ... 5,4,3,2,1,0,1016,1015,1014,1013 ...
    On the other sensors may differ.
    • Informative Informative x 2
  19. Ashraf

    Ashraf Member

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    66
    Balance:
    1,054Coins
    Ratings:
    +63 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, Arduino, Motion platform, 6DOF
    I understand you correctly that there already have a software for 5d cinema, written by @yobuddy ?
    - where I can download it for testing ?
    Last edited: Mar 18, 2016
  20. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    16,890
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    122,676Coins
    Ratings:
    +9,684 / 47 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    The recording and replay functionality is being developed for SimTools 2.0, which is currently in closed Beta testing.
    • Like Like x 1
  21. Ashraf

    Ashraf Member

    Joined:
    Nov 8, 2013
    Messages:
    66
    Balance:
    1,054Coins
    Ratings:
    +63 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, Arduino, Motion platform, 6DOF
    Good news !!! Bravo !!! :cheers
    - When the planned release of the program?