1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

2 Axis SCN5 using SimMOTION-2 usb adaptor and Simtools Question

Discussion in 'DIY Motion Simulator Building Q&A / FAQ' started by Ahmad Said, Feb 14, 2017.

  1. Ahmad Said

    Ahmad Said New Member Gold Contributor

    Joined:
    Dec 11, 2016
    Messages:
    17
    Location:
    Malaysia
    Balance:
    166Coins
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, 3DOF, SCN5
    Hello,

    I just completed my first motion rig build. At first I thought using the Frex SimMOTION-2 usb adapter (1 USB to 2 Serial Adapter) was not going to work because everybody says each SCN5 needs its own USB adapter. However, in the control panel the USB adapter showed 2 com ports and I was able to make it work. I did all the tests as in the Simtools quick documentation, even loaded up Assetto Corsa and driving with the mouse to see how the actuators move.

    But, when all of my other sim peripherals (wheels OSW, Pedals, Buttonbox, Oculus Rift CV1) are connected and I start GameEngine to test drive myself, only 1 Actuator initialized. Which means only 1 SCN5 detected by Simtools. I managed to restart once and both worked fine this time. But this is short lived as when I realised my Roll DOF was inverted, I went and fixed the problem and restarted Game-Engine, only 1 actuator was detected. and I could not make both work again.

    This only happens if I connect the above peripherals, now I have disconnected everything except the USB to serial adapters and both actuators work fine even after restarting GameEngine repeatedly.

    What can I do before purchasing another USB adapter. Did I miss some important steps to configure of the COM ports? Do I need to optimise the COM ports settings such as Baud Rate etc?..

    Regards
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. SBDESIGN

    SBDESIGN some knowledge

    Joined:
    May 25, 2016
    Messages:
    52
    Occupation:
    director
    Location:
    UK
    Balance:
    81Coins
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, SCN5
    It doesn't look like you missed anything.
    Seems strange that they both work on 2 com ports, but not if other usb devices are plugged in.

    What you could try is after inserting the other USB's, is to then make sure both com ports are listed in the game engine where you set them up. Its probably not this, but as nobody has answered who knows a lot more than me, then worth a try for now.
  4. noorbeast

    noorbeast VR Tassie Devil Staff Member Moderator Race Director

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    14,964
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    110,475Coins
    Ratings:
    +8,947 / 43 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    The recommendation is one convertor for each SCN: https://www.xsimulator.net/communit...’s-with-different-id’s-on-a-single-rs485.189/