1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Now a Download Plan!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant. Do not follow these rules can lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.
    Are you a company? Read our company rules

SCN5 ilk damage workaround (for latest gen controllers)

Discussion in 'Motor actuators and drivers' started by egoexpress, Mar 17, 2009.

  1. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    374Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Got some advice for a workaround from Mirai support:

    The latest generation of SCN5 controllers have 3 IO modes which can be selected via the latest Dyadic PCtool software.
    In Air Mode 1 the ILK input has no function (releases the actuator blocking).

    If TBVST is running while connected to a SCN5, we need to check the Setup screen to see if the option to select different PIO modes appears.
    If the option does not appear the controller is too old.
    This feature is not backward compatible.
    Good luck!

    If you need the tool, PM me.


    Regards
    Christian
  2. Ads Master

    Ads Master

    Balance:
    Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  3. Skaut69

    Skaut69 Member

    Joined:
    Feb 20, 2009
    Messages:
    285
    Location:
    UK, Hull
    Balance:
    335Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    My Actuators serial number with damaged ILK:
    1. SN9B004719EG
    2. SN9B004620EG

    I managed to switch them to Air Mode 1 ! - and after that: detect in Force-Profiler.
  4. maurilio

    maurilio New Member Gold Contributor

    Joined:
    May 28, 2010
    Messages:
    15
    Balance:
    - 53Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, AC motor
    Hi Guys,

    I have the same problem with my scn5 from frex. I got ilk error message on profile startup.

    could someone help me to solve it ?

    Thanks,
    Maurilio.
  5. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    374Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    You've got a pm with the application.

    Btw, please post your SCN5 serial numbers here, thanks.

    Regards
  6. maurilio

    maurilio New Member Gold Contributor

    Joined:
    May 28, 2010
    Messages:
    15
    Balance:
    - 53Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, AC motor
    Hi egoexpress,
    The serial numbers:
    sn9b004787eg
    sn9b004788eg
    Thanks for quick reply.
  7. FAG

    FAG New Member

    Joined:
    Apr 2, 2009
    Messages:
    35
    Occupation:
    Perm/Russia
    Balance:
    413Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  8. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    374Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Weird, didnt know that. I cant imagine the purpose :?

    @Maurilio
    Your serial numbers are higher than Skaut69', so the tool should work.

    Regards
  9. Skaut69

    Skaut69 Member

    Joined:
    Feb 20, 2009
    Messages:
    285
    Location:
    UK, Hull
    Balance:
    335Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    maurilio - did you manage to do it. Did you switch to Mode 1 in TBVST Tool ?

    Tell us if you have some problems with this.
  10. maurilio

    maurilio New Member Gold Contributor

    Joined:
    May 28, 2010
    Messages:
    15
    Balance:
    - 53Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, AC motor
    Hi guys,
    I tried but no sucess. :(
    The TBVST tool don't connect to scn5.
    The program start comuncation and then get an error and quit.
  11. Skaut69

    Skaut69 Member

    Joined:
    Feb 20, 2009
    Messages:
    285
    Location:
    UK, Hull
    Balance:
    335Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Are you getting any message with this error or it is just a crash ?
  12. maurilio

    maurilio New Member Gold Contributor

    Joined:
    May 28, 2010
    Messages:
    15
    Balance:
    - 53Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, AC motor
  13. FAG

    FAG New Member

    Joined:
    Apr 2, 2009
    Messages:
    35
    Occupation:
    Perm/Russia
    Balance:
    413Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    I already on myself have checked up and all works for me. Though to connect it was terrible.
  14. Skaut69

    Skaut69 Member

    Joined:
    Feb 20, 2009
    Messages:
    285
    Location:
    UK, Hull
    Balance:
    335Coins
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Swap to that blue one (i`ve send you link to eBay). Few guys and me use it without problems. You can also check great cable/module from SimXperience.com
  15. maurilio

    maurilio New Member Gold Contributor

    Joined:
    May 28, 2010
    Messages:
    15
    Balance:
    - 53Coins
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, AC motor
    Hi guys,
    Thanks all for the support. The problem was on the rs485 based on chip PL2303 only support full duplex. Changing the rs485 and reprogram the actuators on the air mode1. Works perfectly.
    I have dump the left and right firmware and change to original dyadic.
    The frex system use only one port to comunicate to left and right actuators. Some one use the same way or one port to each actuator?

    Attached Files:

  16. egoexpress

    egoexpress Active Member

    Joined:
    Dec 13, 2006
    Messages:
    3,842
    Location:
    Germany - Frankfurt/M
    Balance:
    374Coins
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Great! :cheers:

    Concerning your other issues. Please open a new thread in the proper forum section, to keep this thread here on topic. Thanks!

    Regards