1. For downloading SimTools plugins you need a Download Package. Get it with virtual coins that you receive for forum activity or Buy Download Package - We have a zero Spam tolerance so read our forum rules first.

    Buy Download Package Now!
  2. Do not try to cheat our system and do not post an unnecessary amount of useless posts only to earn credits here. We have a zero spam tolerance policy and this will cause a ban of your user account. Otherwise we wish you a pleasant stay here! Read the forum rules
  3. We have a few rules which you need to read and accept before posting anything here! Following these rules will keep the forum clean and your stay pleasant here. Do not following these rules will lead to permanent exclusion from this website: Read the forum rules.

running simtools on a raspberry pi for console

Discussion in 'SimTools compatible interfaces' started by Evan Rowlands, Mar 4, 2018.

  1. Evan Rowlands

    Evan Rowlands EMR Industries Gold Contributor

    Joined:
    Jan 22, 2017
    Messages:
    172
    Occupation:
    business owner/ EMR industries
    Location:
    Melbourne Australia
    Balance:
    474Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    Gday guys
    im wondering if its possible to run simtools on a raspberry pi so I can use it to run motion on an xbox or play station

    what do you guys think
    I thought once it was setup you would be able to install it into a control box with no need for a monitor..it would be a simple power the pi set simtools to open with windows or whatever the pi runs then start the xbox and away you go ..thats my idea tell me if im dreaming lololol
    cheers guys
  2. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator SimTools 2.0 Beta Tester

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    11,248
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    88,083Coins
    Ratings:
    +7,443 / 35 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    Something like the LattePanda would likely be a better choice, as it is Intel based, runs full Win 10 OS and also includes an integrated Arduino compatible co-processor: https://www.dfrobot.com/category-177.html

    While you can get Windows IOT Core for Raspberry pi it is ARM based and not a full Win 10 OS.
    • Like Like x 1
    • Useful Useful x 1
  3. Evan Rowlands

    Evan Rowlands EMR Industries Gold Contributor

    Joined:
    Jan 22, 2017
    Messages:
    172
    Occupation:
    business owner/ EMR industries
    Location:
    Melbourne Australia
    Balance:
    474Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    thanks Noorbeast your a champion it was just an idea i had i wasnt sure if it was possible or not im about to buy one now and see how we go ..ive not tried doing it with upd before so ill have to do some reading i think its just a plug in tho
  4. Evan Rowlands

    Evan Rowlands EMR Industries Gold Contributor

    Joined:
    Jan 22, 2017
    Messages:
    172
    Occupation:
    business owner/ EMR industries
    Location:
    Melbourne Australia
    Balance:
    474Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    Gday mate Ive got a lattepanda now and ive installed simtools everythings working great so far ..
    i cant find the thread about how to setup the console and the pc any ideas mate ?
  5. noorbeast

    noorbeast VR - The Next Generation Staff Member Moderator SimTools 2.0 Beta Tester

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    11,248
    Occupation:
    Innovative tech specialist for NGOs
    Location:
    St Helens, Tasmania, Australia
    Balance:
    88,083Coins
    Ratings:
    +7,443 / 35 / -2
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, JRK
    • Like Like x 1
  6. vthinsel

    vthinsel Active Member

    Joined:
    Feb 20, 2015
    Messages:
    342
    Location:
    FRANCE
    Balance:
    4,050Coins
    Ratings:
    +430 / 1 / -0
    My Motion Simulator:
    2DOF, DC motor, Arduino
    It is basically the same as all plugins, except that startup is manual. Each plugin as some hints/videos to help sorting this out.
    • Winner Winner x 1
  7. Evan Rowlands

    Evan Rowlands EMR Industries Gold Contributor

    Joined:
    Jan 22, 2017
    Messages:
    172
    Occupation:
    business owner/ EMR industries
    Location:
    Melbourne Australia
    Balance:
    474Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
  8. Evan Rowlands

    Evan Rowlands EMR Industries Gold Contributor

    Joined:
    Jan 22, 2017
    Messages:
    172
    Occupation:
    business owner/ EMR industries
    Location:
    Melbourne Australia
    Balance:
    474Coins
    Ratings:
    +28 / 0 / -0
    My Motion Simulator:
    3DOF, DC motor, Arduino, Motion platform
    thanks mate i have had a look at all your work thanks heaps for doing the plug ins i wish i new how to do it myself but i dont understand how to do it..

    if i find some more sims with output could you help me understand how to do the plug ins mate
    • Friendly Friendly x 1